Tien Team Allianz zeilers op EK ILCA in Frankrijk

Met tien zeilers van Team Allianz en enkele zeilers uit de talentgroep, is Nederland ruim vertegenwoordigd op het EK ILCA komende week in Hyeres, Frankrijk. Wat kunnen we verwachten van de zeilers en hoe volg je dit EK?

Door Anke Haadsma | 15 november 2022

EK ILCA - Niels Broekhuizen

Tien Team Allianz zeilers op EK ILCA in Frankrijk

Door Anke Haadsma | 15 november 2022

Advertentie

Vanaf woensdag 16 tot en met maandag 21 november 2022 strijden tien Team Allianz ILCA zeilers om het Europees Kampioenschap in Hyeres, Frankrijk. Daarnaast doen er ook veel talenten mee. Bij de vrouwen (ILCA6) kijken we vooral naar Marit Bouwmeester en Maxime Jonker. Bij de mannen (ILCA7) zijn Niels Broekhuizen en Duko Bos de meest ervaren zeilers. Een voorbeschouwing op dit EK ILCA.

Omslagfoto: Niels Broekhuizen tijdens de Allianz Regatta. Fotograaf: Sander van der Borch

Marit hoeft nog niet te winnen

Voor Marit Bouwmeester wordt het haar tweede grote toernooi sinds haar bevalling een half jaar geleden. “Ik heb er superveel zin in. Het is geen performance-event, maar vooral een trainingsevent. We wilden vooral wedstrijden doen. Het WK en EK waren toevallig de eerste twee op de agenda. Fysiek heb ik natuurlijk wel wat stappen kunnen zetten maar niet die stappen die echt nodig zijn. Dus we gebruiken het EK vooral om weer veel te racen.”

Marit Bouwmeester EK ILCA 6
Marit Bouwmeester is na haar zwangerschap op haar weg terug in de ILCA 6.
Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images

De drievoudig olympisch zeilster is bezig met haar comeback, hierdoor hoeft ze nog niet te winnen. Iets wat we natuurlijk wel van haar gewend zijn. Een maand geleden, na het Wereldkampioenschap in Kemah, Texas, zei ze het volgende:

“Normaal gesproken zou ik alleen naar een WK gaan of eraan deelnemen om het te winnen, maar deze keer is het heel anders omdat ik in het proces van terugkomen zit. Het gaat er meer om een idee te krijgen van waar we staan in plaats van te proberen een bepaald resultaat te behalen.”

Maxime heeft zin in EK ILCA

Grote concurrent is nu misschien wel haar teamgenoot, Maxime Jonker. Zij wist zich op datzelfde WK goed terug te vechten in de top 6 na een ongelukkige start. Ze kijkt dan ook uit naar het komende EK ILCA:

“In principe was het WK het belangrijkste event dit jaar. Maar het EK is ook een grote wedstrijd waar een titel te winnen valt. Ik ga door met de dingen die ik beter kan doen en die uit de WK-evaluatie zijn gekomen. Daar ga ik in elk geval mee aan de slag en daar heb ik eigenlijk heel veel zin in.”

EK ILCA Maxime Jonker
Maxime Jonker eindigde het WK op een 6de plaats. Dit EK ILCA wil ze opnieuw strijden voor de titel.
Fotograaf: Sander van der Borch

Doel is top 10 voor ervaren mannen

Bij de mannen kijken we uit naar Duko Bos en Niels Broekhuizen. Beide heren kwamen anderhalf jaar geleden net tekort voor een Olympisch ticket. Niels zat toen niet meer in de talentgroep van het Watersportverbond, hij had in goed overleg afscheid genomen na 8 jaar en sloot zich als individuele zeiler aan bij een internationale trainingsgroep. Destijds vooruitblikkend op Parijs gaf hij al aan het leuk te vinden weer met iemand zoals Duko de weg naar de Spelen te kunnen bewandelen. Lees dat interview met Duko en Niels hier terug.

Nu zetten ze dus samen vol in op Parijs. Dit doen ze samen met hun trainingsgroep bestaande uit Paul Hameeteman, Thomas van Ofwegen, Erik Voets en Willem Wiersema onder leiding van coach Rodie van Mackelenbergh.

Van Mackelenbergh: “We hebben hard getraind en ons niveau is goed genoeg voor een plaats in de goldfleet (beste 33% red.) voor iedereen. De meest ervaren zeilers moeten in de top 10 terecht komen, als ze hun niveau constant laten zien. We hebben genoeg zelfvertrouwen meegenomen van het Franse kampioenschap twee weken geleden waar praktisch de hele top was.”

EK ILCA Duko Bos
Duko Bos is een van de meer ervaren ILCA zeilers van Team Allianz.
Fotograaf: Sander van der Borch

Groot veld betekent moordende concurrentie

De concurrentie in de ILCA 7 is moordend, er zijn 177 mannen die meestrijden op dit EK ILCA. Paul Hameeteman gaf in een eerder interview met Zeilwereld al aan dat precies dat hetgene is wat hij zo gaaf vindt aan deze klasse:

“Er zijn zoveel generaties op het water en zoveel ervaring uit ieder land. De verschillen met anderen zijn mega klein waardoor het tijdens het zeilen echt op de kleine dingetjes aankomt. Maak je een fout, dan kan die flink afgestraft worden. Als je kijkt naar de afgelopen 7 a 8 jaar, is er niet één ILCA 7 zeiler die er bovenuit stak. Tijdens de Olympische Spelen zag je eigenlijk dat de top 20 wel kans maakte op goud.”

De zes zeilers en hun coach kijken uit naar het evenement en zijn goed voorbereid. Rodie: “De sfeer is top. De jongens zijn er klaar voor en het weer is voorlopig heel goed met krachtige wind. Het lijkt deze week om te slaan, naar aflandige wind. De grootste uitdaging voor mijn team zit hem in het mentale vlak. Technisch en fysiek hebben we alles onder controle.”

Team Turbo 2.0

Naast Marit en Maxime weten we ook dat Mirthe Akkerman zo de top 10 in kan varen. Zij staat in ieder geval te popelen om de lessen die ze leerde uit het WK komende dagen toe te passen. Samen met Daphne van der Vaart vormden de dames Team Turbo, zoals ze zichzelf graag noemden. Daphne is afgelopen voorjaar gestopt met zeilen op topniveau, onder andere vanwege blessures en tegenslagen. Talent Marissa IJben (19 jaar) sluit zich komende winter aan bij de trainingsgroep, zij vaart het komende EK ook mee.

EK ILCA Mirthe Akkerman
Mirthe Akkerman in actie tijdens een training
Fotograaf: Sander van der Borch

Over de samenwerking met de andere ILCA6 zeilsters zegt Marit het volgende:

“Als Nederlandse ILCA6 zeilsters gaan we ook weer samenwerken en trainen. We willen op dit EK vooral zien waar we staan en waaraan we moeten werken deze winter. Ik ga zoveel mogelijk proberen te leren en weer fysiek een evenement draaien met zes dagen lang, twee wedstrijden per dag.”

Andere Nederlandse zeilers

Naast deze tien Team Allianz zeilers, zien we ook een groepje talenten die de overstap aan het maken zijn naar de senioren. Bij de vrouwen zien we Roos Wind, Signe Brinkert en Josephine Holotz, zij doen voor het eerst mee aan dit EK 2022 bij de senioren. In de ILCA6 komen ook enkele mannen onder de 21 in actie, zij varen hun eigen U21 kampioenschap en maken later de overstap naar de ILCA7 of een andere olympische discipline. Dit zijn Hugo Dedding, Max Frank, Wessel Holtz en Thomas Schouten.

Het Europees Kampioenschap ILCA

De deelnemers worden in het begin van het toernooi willekeurig verdeeld in twee startgroepen en varen volgens planning in drie dagen, zes wedstrijden in de voorrondes. Vervolgens worden de sporters ingedeeld in een gold- en een silver fleet voor de laatste drie dagen en zes races. Dit toernooi kent geen medalrace.

Volg het evenement en resultaten via de event website

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.