Ellen Koning in de spotlight

Ellen Koning kreeg op haar derde verjaardag al haar eerste boot. Nu vier jaar later is ze niet meer uit haar Optimist te slaan. Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze al veel avonturen beleefd in de boot. Ze deelt ze hier met ons!

Door Redactie | 16 november 2022

Ellen Koning in de spotlight

Ellen Koning in de spotlight

Door Redactie | 16 november 2022

Advertentie

Ze stuurde afgelopen zomer een enthousiast filmpje in naar aanleiding van onze winactie voor een Quantum Sails Optimist zeil. Dat ze een nieuw zeiltje nodig had, dat bleek wel. Haar vader was continu in de weer met tape om nieuwe gaten en scheuren te plakken. Ze won daarom deze winactie en inmiddels heeft ze haar eerste wedstrijd met het nieuwe zeiltje gevaren. Wij zijn benieuwd naar deze jonge zeiler en zetten daarom Ellen Koning (8 jaar) in de spotlight.

Bekijk het filmpje van Ellen hier terug

Wanneer ben je begonnen met zeilen en hoe kwam je in aanraking met deze sport?

Toen ik 5 jaar was had ik mijn eerste spettercursus bij Zeilschool Aalsmeer. Dit was 5 halve dagen. We deden toen heel veel spelletjes en het was in de zomervakantie dus het was super mooi weer. Het jaar erop heb ik mijn CWO I diploma gehaald en met Pinksteren dit jaar CWO II. Nu ik een beetje kan zeilen en vaker wilde trainen, vonden papa en mama het niet heel handig om elke keer naar Aalsmeer te rijden (vanuit Leiden).

Toen kwam papa een proefles tegen bij Watersportvereniging Braassemermeer. Dit is dichterbij en daar mag ik nu elke zondag trainen in het voor- en najaar. Papa zeilt al van toen hij mijn leeftijd had en heeft vroeger veel wedstrijden gevaren in verschillende boten. We gaan ook om het jaar met onze grote zeilboot, een Victoire 855, op zomervakantie. Toen ik 3 was kreeg ik mijn Optimist. Mijn zusje Suzan was toen net geboren. Daarmee ging ik toen af en toen samen met papa in zeilen. Inmiddels heeft Suzan ook haar eerste zeilcursus gedaan en vindt het zeilen ook leuk. Nog even en dan kunnen we samen zeilen op de Kaag waar onze grote boot ligt.

Ellen Koning in de spotlight
Ellen op driejarige leeftijd in haar Optimist met zusje Suzan op schoot

Wat is de naam van je optimist en waarom heb je deze naam gekozen?

Mijn bootje heet Opzij!! Dat was al de naam toen papa hem kocht, maar we vonden het een leuke naam. Suzan haar bootje hebben we omgedoopt naar Opzouten, dus we passen wel bij elkaar. We krijgen altijd leuke reacties op de namen van onze bootjes.

Op welke vereniging zeil je, en hoe bevalt deze vereniging?

Ik zeil bij Watersportvereniging Braassemermeer. Ze geven van maart t/m november (afhankelijk van het weer) training op de zaterdag en zondag. Het is een gezellige vereniging en er wordt gevaren in verschillende niveaus. Ik vaar in de optimist groen groep, maar er zijn verschillende groepen zoals de beginners, iets gevorderde (opti groen) en de Racing teams. Als je de smaak te pakken hebt doe je mee met de Combiwedstrijden (regionaal) en als je in de top van de poule eindigt, dan kun je naar de landelijke combifinale in Hoorn. Maar zo goed ben ik nog lang niet.

Ellen Koning optimist
Ellen Koning Optimist zeilen in de Optimist van Marina Makkum

Wat vind je het allerleukste aan zeilen, en waarom?

De lunch die is inbegrepen bij de trainingen bij WV Braassemermeer…Lasagne, Broodje hamburger met patatjes, pasta… We worden altijd onwijs verwend.

Maar het zeilen vind ik natuurlijk ook erg leuk. Eerst snapte ik nog niet veel van de voorbespreking ’s ochtends voor we het water op gaan. Er werden allemaal woorden gebruikt die ik nog niet kende. Dat gaat steeds beter. We oefenen voor wedstrijdjes, zoals de start en het ronden van de boeien. Maar technische oefeningen doen we natuurlijk ook. Ik vind het cool dat ik in mijn eentje in mijn optimist zit en kan komen waar ik wil (soms niet op de snelste manier maar daarvoor train ik). Het is ook super gezellig met zijn allen op het water allemaal in onze eigen boot. Meestal heeft de trainer ook nog snoepjes mee.

Wat zijn jouw ambities in het zeilen?

Ik wil eerst goed leren zeilen in mijn Optimist. Zeilen met veel wind vind ik nog een beetje spannend, maar gaat wel steeds beter. Mijn eerste combiwedstrijd was in het weekend van 1&2 oktober, toen waaide het de eerste dag super hard. Ik heb het toen wel geprobeerd maar voor de eerste start was ik toch gestopt. Er waren meer zeilers gestopt of niet gegaan en na 1 race werden alle wedstrijden voor die dag afgelast.

De tweede dag was een perfecte dag om te zeilen en ik heb toen 6 wedstrijden gevaren. Ik hoop over een tijdje ook met harde wind over de plas te durven racen. Sinds een paar weken heb ik het overstag gaan met de joystick onder de knie en is de volgende stap de roll tack. Dan ga je overstag zonder snelheid te verliezen. Als ik de Optimist uitgegroeid ben lijkt een Laser mij wel leuk, maar een tweemansboot zoals een RS Feva lijkt mij ook wel gezellig om samen met een vriendje of vriendinnetje zeilen.

Optimist zeilen
Samen zeilen is ook leuk!

Tegen wie zou jij nog wel eens een wedstrijd willen zeilen, en waarom?

Ik zou het weleens tegen mijn papa willen opnemen. In de Optimist is dan niet helemaal eerlijk, maar misschien als ik groter ben dan kunnen we tegen elkaar racen in de Laser.

Wat is jouw leukste herinnering aan het zeilen?

Tot nu toe de zomervakanties met papa, mama en Suzan op de grote boot. Met Suzan in de punt spelen, overboord hangen in de hangmatstoel, zeehonden spotten op de Waddenzee, van de boot springen en natuurlijk gewoon zeilen van haven naar haven.

In mijn optimist is mijn leukste herinnering mijn eerste wedstrijd. Voor de eerste wedstrijd had ik nog een beetje buikpijn van de spanning, maar na de start was dat gelijk over.

Eind november is er een feestje bij de Braassem om het seizoen af te sluiten en daar heb ik ook veel zin in. Lekker laat opblijven en leuke dingen doen.

Ellen Koning
Lekker spelen op het water!

Wat is de leukste/mooiste plek waar je hebt gezeild, en waarom kies je voor deze plek?

Ik heb nog niet zelf op veel verschillende plekken gezeild, maar samen met papa terug zeilen van Lelystad door Haarlem naar de Kaag nadat hij de 200 Myls solo had gevaren vond ik wel erg gezellig. Toen we ’s nachts in Haarlem lagen werd papa nog wakker gemaakt door een vrouw die in het water was gesprongen/gevallen en aan het roer hing. Dat was echt vaag. De haven van Makkum was erg leuk afgelopen zomer. Daar was een zwembad en we konden ook met Optimist van de haven zeilen. Ik heb toen een klein stukje op het IJsselmeer gevaren.

Wat heb jij altijd in je zeiltas zitten?

Te veel. Je weet nooit hoe koud/warm het uiteindelijk is op het water dus van het najaar had ik neopreen handschoenen, normale zeilhandschoenen, een droogpak heb ik pas gekregen, een heel wetsuit, een wetsuit broek. Voor één zondag heb ik meer mee dan wanneer ik 4 weken op vakantie ga. Ik gebruik nu papa zijn grote tas met wieltjes, als de tas leeg is pas ik er zelf makkelijk in. Maar wat er nooit mag ontbreken is mijn zwemvest, die hebben wij altijd aan en zonder kun je niet het water op.

Ellen Koning in de spotlight
Samen met papa de grote boot terugvaren van Lelystad naar de Kaag

Wat wordt jouw volgende wedstrijd, en wat zijn je doelen hier?

Van het voorjaar ga ik weer lekker trainen, dat vind ik al heel erg leuk om te doen. Ook wil ik dan met een aantal combi wedstrijden meedoen. Na mijn eerste combi wil ik er graag meer zeilen en kijken of ik beter kan worden.  

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld (of aan andere optimist zeilers)?

Bij twijfel gewoon doen. Het gaat in kleine stapjes, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je niet meer stoppen.

Ellen Koning Optimist combiwedstrijd
Ellen Koning tijdens haar eerste combiwedstrijd, niet meer te stoppen!

Net als Ellen Koning Optimist zeiler in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.