Fastnet Race inschrijving is als een concertticket scoren

De iconische Fastnet Race, heeft een bijna net zo iconische inschrijving. Binnen een uur 'uitverkocht', zoals de organisatie het zelf gekscherend noemen. De Nederlandse Eva Hermans wist het allereerste plekje op die lijst te veroveren.

Door Anke Haadsma | 13 januari 2021

Fastnet Race inschrijving

Fastnet Race inschrijving is als een concertticket scoren

Door Anke Haadsma | 13 januari 2021

Advertentie

Omslagfoto: Carlo Borlenghi/ROLEX

De Fastnet Race is een offshore wedstrijd voor zeiljachten en gaat, zoals de naam al doet vermoeden, langs de Fastnet Rock ten zuiden van Ierland. Komende zomer wordt de 49ste editie gevaren. De Fastnet Race inschrijving ging eerder deze week open, en het is alsof het om concerttickets voor de Rolling Stones gaat, zo snel is dit evenement ‘uitverkocht’.

Iedereen weet intussen ook dat je er snel bij moet zijn, wil je zo’n felbegeerde plek op de entreelijst bemachtigen. De race wordt om het jaar georganiseerd, en om het jaar verbreken ze weer dat record van snelle inschrijvers. Dit jaar duurde het slechts een uur voordat de entreelijsten helemaal vol zaten. Wat is er toch met deze race dat iedereen op de voorste rij wil zitten? En hoe zorg je ervoor dat je snel genoeg bent? Wij vroegen het Eva Hermans, zij wist zich als allereerste in te schrijven met Juliett Romeo, een J122 uit Scheveningen.

De eerste Fastnet Race inschrijving kwam van Eva Hermans van de Juliett Romeo
Eva Hermans in actie op het voordek bij Juliett Romeo tijdens de IJspegel winterwedstrijden
Foto: Twirre Boogaard

Fastnet Race inschrijving niet ingewikkeld, wel spannend

“We zaten met zijn drieën klaar om ons in te schrijven”, zo beschrijft Eva de dinsdagochtend 12 januari. De ochtend waarop de inschrijving zou openen. “Het is voor ons de eerste keer dat we meedoen, dus wisten eigenlijk niet zo goed wat te verwachten. Daarom hadden we hier en daar al wat tips ingewonnen. Zo wisten we dat we een account moesten hebben waar onze boot aan was gekoppeld. Ook hadden we al even bij andere wedstrijden gekeken hoe de inschrijving eruitzag.” Ingewikkeld bleek het niet, geen lange inschrijfformulieren en niet allerlei documenten nodig.

“Ik zat klaar met mijn laptop, telefoon en tablet op verschillende netwerken. Het is dus echt wel te vergelijken met het kopen van een ticket voor een groot concert of festival. We zaten ook nog met zijn drie in een call, maar begonnen zelfs te twijfelen of dit niet ten koste zou gaan van de bandbreedte. Iets voor elf uur (inschrijving ging om 10.00 AM UTC open, red) ben ik ingelogd in ons account. Hier begon ik te twijfelen, als je het evenement namelijk aanklikt, krijg je een startscherm. Die melde voordat de inschrijving openging nog dat je te vroeg bent. Ik wist niet zeker of deze vanzelf zou vernieuwen om 11.00 uur of niet. Uiteindelijk heb ik dat scherm weg geklikt, en ben om 11.00 uur opnieuw dat scherm ingegaan.”

De verlossende boodschap: ‘Bedankt, we hebben je inschrijving ontvangen’, verscheen op het scherm.

Fastnet Race inschrijving gelukt

Eva kwam er daarop dus snel doorheen: “Ik zat echt met trillende handen. Maar, omdat we dit hadden voorbereid, wist ik dat je slechts drie vinkjes hoefde te zetten: je klasse, full crew of double handed en accepteren van de voorwaarden. Het laden duurde vervolgens even, maar om 11.01 uur stuurde ik een screenshot naar Ronald Prins, de schipper van onze boot: ‘Het is gelukt, je bent geregistreerd’”

Eva was dus de allereerste die zich wist in te schrijven, binnen een half uur telde de organisatie al meer dan 370 inschrijvingen. Zo snel zien wij hier in Nederland een inschrijving nooit vol zitten! Misschien moeten andere organisaties een voorbeeld aan de inschrijfmodule van de Fastnet Race nemen.

Fastnet Rock een icoon in het zeilen
De Fastnet Race om de iconische Fastnet Rock spreekt voor veel zeilers tot de verbeelding
Foto: Kurt Arrigo/ROLEX

Iconische race

Team Juliett Romeo doet voor het eerst mee aan deze iconische race, voor veel zeilers een echt bucket lijst dingetje. “Het heeft denk ik te maken met de beeldvorming. En het feit dat die inschrijving zo snel vol zit, dat versterkt dit. Je hoort altijd van alle kanten hoe gaaf de Fastnet Race is, die wil je dus ook meedoen.” De zeilster heeft persoonlijk wel een duidelijk doel met haar deelname aan deze race, ze wil namelijk zoveel mogelijk wedstrijden varen. “Ik wil uiteindelijk graag de wereld rond, het liefst als bemanning in de Clipper Round the World Race. Voor die tijd wil ik zoveel mogelijk wedstrijden varen om mijn technische skills te verbeteren. Ik wil zelf een boot kunnen varen, daarom ben ik nu al bezig met het behalen van allerlei certificaten.”

Voorbereiding na Fastnet Race inschrijving

Met de inschrijving alleen, liggen ze nog niet aan de startlijn op 8 augustus. Team Juliett Romeo gaat zich nu verder storten op de voorbereidingen. “Het inschrijven zelf was heel eenvoudig met slechts 3 drukken op de knop. Nu krijgen we het proces van documenten aanleveren, certificaten vernieuwen en de betaling natuurlijk. We moeten een plan indienen waarin we uitleggen welke kwalificatiewedstrijden we gaan varen. Minstens de helft van de crew moet in die wedstrijden hebben meegevaren. Daarnaast moet een derde van de crew een sea survival-training doen.”

Die laatste twee kunnen nog wel eens lastig worden in de huidige situatie. “Ik probeer al sinds april vorig jaar mijn Sea Survival-training te doen, maar deze is tot nu toe steeds uitgesteld vanwege het virus. Ook is het natuurlijk onzeker welke wedstrijden er doorgaan, dus welke kwalificaties we kunnen varen. En dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid dat de hele race moet worden afgelast, zoals we zagen bij de Sydney-Hobart afgelopen maand.” Zaken waar het team voor nu in ieder geval niet vanuit gaat, schipper Ronald Prins moedigt het team aan om vol in die voorbereidingen te stappen. Eva heeft er in ieder geval zin in, en als eerste inschrijver gaat haar naam inmiddels ook de wereld over.

Start van de Fastnet Race

De Fastnet Race start zondag 8 augustus 2021 vanuit Cowes. De organisatie kondigde eerder al aan dat de race een nieuwe route krijgt. Waar ze normaal gesproken finishen in Plymouth (Zuid-Engeland), varen ze nu door naar Cherbourg (Frankrijk). De route wordt hiermee verlengd met zo’n 90 mijl, naar totaal 695 mijl. De belangrijkste reden van deze verandering, is de mogelijkheid meer deelnemers te trekken. De haven van Cherbourg heeft meer ligplaatsen, vergeleken met de haven van Plytmouth.

De Fastnet Race route
De route van de Fastnet Race

Hoewel de inschrijving voor IRC vol zit, kun je je wel nog steeds aanmelden. Je komt dan op de wachtlijst. Aan de wedstrijd doen ook professionele Franse klassen mee, zoals de IMOCA’s, Class40’s en de multihull vloot. Deze lijst zit nog niet vol, daar verwacht de organisatie nog zo’n 100 extra inschrijvingen.

Klik hier voor meer informatie over Fastnet Race inschrijving

Lees ook:

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.