Fastnet Race voorbereidingen niet in eigen hand

Team Juliett Romeo heeft de eerste mijlen voor kwalificatie voor de Fastnet Race gevaren. Het aflasten van wedstrijden, maakt die kwalificatie niet makkelijk. Maar de organisatie biedt alternatieven.

Door Anke Haadsma | 19 mei 2021

Fastnet Race voorbereidingen

Fastnet Race voorbereidingen niet in eigen hand

Door Anke Haadsma | 19 mei 2021

Advertentie

Bijna 30 boten onder Nederlandse vlag staan ingeschreven voor de Rolex Fastnet Race. Deze schepen moeten voor 31 juli zorgen dat zij aan alle eisen van deelname voldoen. Zo zijn er certificaten die vernieuwd moeten worden, documenten moeten verzameld en de crew moet een bepaald aantal zeemijlen hebben gevaren.

Makkelijk is dit niet, geplande kwalificatiewedstrijden zijn afgelast en het volgen van survival-trainingen blijkt ook lastiger te plannen dan normaal. Het coronavirus gooit nog regelmatig roet in het eten bij de deelnemers. Eva Hermans geeft een update over de Fastnet Race voorbereidingen met team Juliett Romeo.

Kwalificatiewedstrijden Fastnet Race

“De Vuurschepen Race en de North Sea Race moesten kwalificatiewedstrijden zijn.” Eva legt uit dat de Vuurschepenrace later is toegevoegd als kwalificatie. Omdat het moeilijk is Engeland in te komen, bedacht de organisatie van de North Sea Regatta een alternatief: de Windmill Race. “Deze wedstrijden werden afgelast. De RORC gaf daarop aan dat de routes van deze wedstrijd alsnog als kwalificatie mijlen opgeschreven konden worden. Dit betekent dus dat we deze mochten varen wanneer het ons uitkwam.”

Daarnaast kwam ook de Rijnveld Race erbij als alternatief voor de kwalificatie mijlen. Op dinsdag 11 mei besloot team Juliett Romeo, samen met nog vier andere boten, deze 116 mijl lange Rijnveld Race te gaan varen. “We hadden het zelf een beetje officieel gemaakt met een startlijn en zelfs een startboot. Het was echt leuk om zo weer een soort van wedstrijd te varen. Continu kijken hoe we harder konden varen dan onze tegenstanders.”

Het klassement van deze race kun je hier bekijken

Alternatieve Windmill Race

Nadat iedereen was gefinisht, stond er enkele dagen later weer een ‘race’ op de planning. “Op vrijdag zouden we starten voor de Windmill Race, deze wilden we wederom met een aantal boten tegelijk doen. Dus was er weer een startlijn uitgelegd om 12 uur ’s middags. Eén boot, Barracuda, was in de ochtend al gestart omdat de wind later op de dag zou wegvallen. Die middag was het echt fantastisch zeilen. Weinig wind, maar meer dan er was voorspeld. Wij werkten in een wachtsysteem, om dit ook alvast te trainen voor de Fastnet Race.”

“Rond 12 uur ’s nachts viel de wind compleet weg. We riepen de andere deelnemers op om te overleggen. Uiteindelijk zijn we bijna allemaal omgedraaid, er zou pas om 10 uur ’s ochtends weer een beetje wind komen. Dat was het ons niet waard, die trainingsuren kunnen we beter op een ander moment inzetten.” Moana besloot wel te blijven varen, zij finishten uiteindelijk om 1 uur zaterdagnacht.

De overige mijlen

Om te kwalificeren voor de Fastnet Race moeten er minimaal 300 mijl offshore gevaren zijn. De Rijnveld Race is goed voor 116 mijl, de Windmill Race voor 160 mijl. Moana heeft, door beide races te finishen, totaal 275 mijl gevaren. Juliett Romeo heeft nog wel wat mijlen nodig.

Eva: “Wij wilden de Veronica Race ook gebruiken als kwalificatie wedstrijd. Helaas kwam hiervan net het nieuws binnen dat deze ook is afgelast. Nu moeten we kijken hoe we die mijlen gaan varen, waarschijnlijk wordt het een lang trainingsweekend die we mogen registreren voor de kwalificatie. Daarin is de organisatie van de Fastnet Race gelukkig heel flexibel.”

Fastnet Race voorbereidingen aan boord Romeo Juliett
Fastnet Race voorbereidingen met Eva en met schipper Ronald Prins

Weinig grip op Fastnet Race voorbereidingen

Naast de kwalificatie mijlen heeft het team nog een aantal zaken op de checklist staan. Zo moet er nog steeds een Sea Survival-Training gedaan worden en ook de First Aid staat nog op de lijst. “Dit is lastig, deze worden steeds uitgesteld vanwege corona. Nu lijkt het erop dat we in juni die Sea Survival-Training kunnen doen, en ook de First Aid wordt inmiddels weer aangeboden. De tijd begint zo langzaamaan wel te tikken voor deze zaken. Maar we hebben gelukkig nog tot eind juli om alles te regelen.”

Eind juli is het vervolgens ook nog maar de vraag of de Fastnet Race echt doorgaat. “Er bestaat best een kans dat het een 100% Engelse race wordt. Of alleen met teams die de ruimte hebben om 10 dagen van te voren in quarantaine te gaan in Engeland. Het is allemaal erg onzeker, maar wij bereiden ons gewoon voor alsof het allemaal doorgaat. De kans dat we Engeland uiteindelijk niet in kunnen, die blijft er zijn. We hopen gewoon op het beste en blijven onze trainingsuren varen.”

Omslagfoto: Twirre Bogaard

Lees ook:

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.