Den Haag geeft warm welkom aan zeilers

De tien boten in The Ocean Race zijn zondag 11 juni gefinisht in Den Haag. Alle zeilers kregen een warm welkom. De Nederlandse Rosalin Kuiper kreeg zelfs een waar koninklijk onthaal!

Door Anke Haadsma | 11 juni 2023

Team Malizia finisht derde in Den Haag. Rosalin Kuiper ontvangen door koning Willem-Alexander en Koningin Maxima

Den Haag geeft warm welkom aan zeilers

Door Anke Haadsma | 11 juni 2023

Advertentie

Na drie dagen zeilen zijn de boten van The Ocean Race aangekomen in Den Haag. De havenhoofden stonden vol met mensen, en ook op het water waren diverse watersportliefhebbers naar buiten gegaan om de deelnemers te begroeten. In de IMOCA-klasse was het 11th Hour Racing Team die om 12:26:52 uur als eerste over de finish voer. In de VO65 klasse won WindWhisper Racing Team de etappe, met aan boord de Nederlandse Arianne van de Loosdrecht.

De boten werden pas later op de dag verwacht, maar zaterdagavond werd het al duidelijk dat de finish wel eens eerder kon plaatsvinden. Waar de IMOCA boten vanaf Aarhus via Kiel richting Den Haag kwamen, konden de VO65 zeilers de directe route naar beneden nemen. Eenmaal op de Noordzee, kwamen de beide vloten elkaar weer tegen.

Een laatste eindsprint was net niet genoeg

In de IMOCA-klasse werd het nog heel spannend. Terwijl 11th Hour Racing Team continu in gevecht was met Holcim-PRB, kwam Team Malizia, met Rosalin Kuiper, daar achteraan op een derde plek. Voor de kust van Nederland besloot de laatste nog een laatste push te geven en het voorzeil te wisselen. Toernooidirecteur Gerd-Jan Poortman voer op dat moment naast de boot. Hij voer op een rib met onder andere Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. “Op een gegeven moment waren we getuige van een zeilwissel bij Team Malizia. De boot kreeg daarna zo’n ongelooflijke vaart dat-ie bijna kon foilen. Dat is niet alleen een geweldig gezicht, maar ook een prachtig natuurkundig fenomeen. Als piloot weet de koning ook veel over de werking van vleugels, het was mooi om het daar met hem over te kunnen hebben.”

De laatste push van Team Malizia levert nét geen tweede plek op.
Foto: Sailing Energy

Die laatste push zorgde ervoor dat Rosalin met haar team nog heel dicht op Holcim-PRB kwam, maar het was nét niet genoeg. Holcim-PRB finisht om 12:39:15 uur, Team Malizia komt hier nog geen twee minuten later achteraan om 12:40:35 uur.

Will Harris, co-schipper van Team Malizia, reageert op die derde plek: “We hebben gemixte gevoelens over deze etappe. Natuurlijk zijn we blij dat we nog zoveel konden inhalen op dat laatste stuk, maar we hadden graag minimaal een extra punt binnengehaald.”

Koninklijk onthaal voor Rosalin Kuiper

Geen extra punt, wel een koninklijk onthaal in Den Haag voor het team. De Koning en Koningin stapten na de finish aan boord om Rosalin, en haar team, welkom te heten in Nederland. Ook op de kade stond een groot aantal fans van de enige Nederlandse zeilster die alle etappes in de IMOCA-klasse heeft meegevaren. Rosalin was enorm onder de indruk van het hele onthaal in Den Haag.

“Ik had wel horen fluisteren dat er wat bekenden zouden komen, maar dat er zóveel op de kade stonden, overtrof mijn stoutste verwachtingen. Ik was er echt een beetje ontdaan van. Echt, ik ben zo blij om in Scheveningen aan te leggen. Vooral ook omdat nu mijn familie en vrienden, die ik vaak moet missen om dat ik mijn droom als zeezeiler najaag, nu zien hoe gigantisch groot dit spektakel is. Mijn lichaam is moe, ik heb de laatste drie dagen amper geslapen. We hebben al zoveel op zee gezeten, maar ik ga ongelooflijk genieten van deze dagen in Den Haag.”

Biotherm komt als vierde over de finish om 13:17:21 uur. Een kwartiertje later komt ook de laatste IMOCA aan in Den Haag, GUYOT environment – Team Europe finisht om 13:32:27 uur.

Arianne van de Loosdrecht wint etappe in VO65

De eerste VO65 komt al in zicht tussen de finishes van de IMOCA-klasse. WindWhisper Race Team ligt aan kop in deze klasse en gaat om 13:23:33 uur over de finish. Het team met de Nederlandse Arianne van de Loosdrecht wint hiermee haar tweede etappe op rij in The Ocean Race Sprint Cup. “Het is prachtig om in een klasse te varen waarin de boten zo aan elkaar gewaagd zijn”, aldus Arianne. Zij werd met een fles champagne opgevangen door een enorme menigte Nederlandse fans. Ze is zichtbaar onder de indruk van de ontvangst: “Ontzettend gaaf!”

WindWhisper Race Team wint de etappe in de VO65, aan boord de Nederlandse Arianne van de Loosdrecht.
Foto: Sailing Energy

Mirpuri/Trifok Racing Team komt als tweede VO65 over de finish om 13:33:39 uur. Het Nederlandse Team JAJO volgt een klein kwartier later, om 13:46:37 na een korte en hectische etappe, vertelt schipper Jelmer van Beek. “Het is goed om thuis te zijn. Geweldig om hier aan te komen voor dit thuispubliek en te worden aangemoedigd door alle boten op het water en de fans in de haven. We hadden zelfs een aantal boten met fans die ons al volgden vanaf IJmuiden. Fantastisch. Nu is het tijd voor een koud drankje, eten en wat bijslapen. Naast alle verplichtingen hier zal de focus snel weer op de volgende etappe gaan. Over vier dagen, op donderdag vertrekken we alweer naar Genua!”

Vierde wordt Austrian Racing Team met Nederlandse schipper Gerwin Jansen, navigator Jolbert van Beek en Michiel Goegebeur met een finish om 14:09:16. Met Viva México als laatste, om 14:29:47 uur zijn alle tien boten binnen. In de haven van Scheveningen worden alle zeilers als wereldsterren onthaald.

Team JAJO wordt op het water onthaald door de Nederlandse watersportfans.
Foto: Sailing Energy

Vier dagen lang zeilfeest in de haven

Gerd-Jan Poortman is blij dat de boten na vijf jaar weer in Den Haag zijn. “Toen hadden we de ultieme finish. Maar nu kunnen we de mensen misschien nog wel meer bieden. Een finish, van deze etappe, én een start, voor de laatste etappe naar Genua. De komende vier dagen zullen in Den Haag ook volledig in het teken van het zeilen staan, en straks – van 10 tot en met 20 augustus – tijdens het WK opnieuw. We laten híermee zien hoe belangrijk de rol van Den Haag in de zeilwereld is. De wereld kan niet om deze plek heen, deze boten horen hier thuis.”

Volg ons deze hele week tijdens de stopover in Den Haag. Met dagelijks live verslag via onze Instagram stories en interviews met zeilers en organisatie op onze website.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.