Finn zeilen blijft onverminderd populair

De Finn klasse blijft populair, ondanks dat deze niet meer olympisch is. Wat maakt deze specifieke boot zo populair onder de Nederlanders?

Door Anke Haadsma | 04 juni 2025

Nicholas Heiner in de Finn

Finn zeilen blijft onverminderd populair

Door Anke Haadsma | 04 juni 2025

Advertentie

Peter Peet, Karel van Hellemond, Bas de Waal en Wiebe Schippers. Het zijn waarschijnlijk niet de namen die direct een belletje doen rinkelen. Tenzij je een Finn zeiler bent, dan weet je dat het hier gaat over een aantal van Nederlands grotere zeilers in deze klasse. Een klasse die nog altijd groot is in Nederland, ondanks dat het geen olympische klasse meer is.

Roy Heiner, zijn zoon Nicholas en Pieter-Jan Postma zijn de meer bekende namen uit de klasse. Niet zo gek, deze mannen zijn alle drie naar de Olympische Spelen geweest om Nederland te vertegenwoordigen in de Finn. Roy Heiner was de best presterende met een bronzen medaille in 1996. Hoewel de andere heren ook zeker niet onverdienstelijk hebben gevaren in hun Finn periode, zowel Nicholas als Pieter Jan hebben meerdere Wereld- en Europese titels op hun naam geschreven.

Niet meer olympisch

De Finn was op de Spelen van Tokio, in 2021, voor het laatst actief, daarna is deze klasse uit het olympisch programma gehaald. De reden was eigenlijk best logisch, er werd gestreefd naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de zeilsport. De Finn past hier niet bij omdat dit een zeilklasse uitsluitend voor mannen is. Dat er de nodige teleurstelling was bij menig zeiler is ook niet onlogisch. Het werd zelfs onbegrijpelijk genoemd. Voor Nicholas Heiner betekende dit het einde van zijn olympische carrière, want, zo legde hij destijds uit: “Door het maken van deze keuze valt de ‘zware man’ van 85 kilo of meer buiten de boot. Er wordt geen alternatief geboden voor ons.”

Finn ONK Scheveningen
De spectaculaire Finn, nog altijd populair onder de mannen

Dat de populariteit van deze klasse desondanks niet verminderd is, dat blijkt onder andere uit de inschrijvingen voor het Finn Worlds Master die van 13 tot en met 20 juni 2025 in Medemblik plaatsvindt. Ruim 100 Nederlandse zeilers hebben zich hiervoor ingeschreven. Bedenk je hierbij dat ze allemaal 40 jaar en ouder zijn. Het feit dat het een WK is voor de categorie ‘master’ geeft namelijk aan dat je minimaal 40 moet zijn om deel te nemen. Vermoedelijk is er geen master zeiler in Nederland die dit WK aan zich voorbij laat gaan. Zeker niet omdat het bekend water is, jarenlang is het Nederlands kampioenschap Finn ook hier gehouden. En daar was de vloot master zeilers altijd al enorm.

De sfeer rondom die groep zeilers is altijd goed, hoewel er op het water zeker sprake is van gezonde concurrentie. In een interview geeft de 24-jarige Sjoerd Hofland, mogelijk een van de jongste Finn zeilers in Nederland, aan: “Het voelt als een grote familie, iedereen helpt elkaar en probeert elkaar ook te pushen op het water.” Sjoerd zal het WK in Medemblik niet varen vanwege zijn jonge leeftijd, maar hier geeft hij wel aan waar het Finn zeilen om draait en waarom het toch zo’n grote klasse blijft.

Het Finnen veld tijdens een Nederlands kampioenschap is altijd heel groot
Foto: Jasper van Staveren

De Finn
Via een door het Finse zeilverbond uitgeschreven prijsvraag om te komen tot een nieuwe éénmansboot voor de Olympische spelen van 1952 in Helsinki, werd gekozen voor het ontwerp van de Zweed Rickard Sarby: de Finnjol. Sindsdien is de Finn, als éénmansboot, aanwezig geweest op alle Olympische Spelen, tot aan Tokio.

De Finn is een moderne één-mans midzwaardboot, goed trailerbaar en met spectaculaire zeileigenschappen. Kenmerkend is de buigzame, ongestaagde carbon mast. De mast/zeil combinatie vormt het ‘geheim’ van de Finn. Hiermee worden, samen met de vele trimmogelijkheden, de zeileigenschappen voor een groot deel bepaald. De romp en het dek zijn tegenwoordig van polyester, maar een enkele keer zie je nog een houten boot of een combinatie van hout en polyester. Door het relatief hoge gewicht van de romp en de strenge, internationale klasse voorschriften, gaat de boot lang mee en zijn snelheidsverschillen onderling uiterst gering. In tegenstelling tot andere (olympische) klassen is een jarenoude Finn nog net zo sterk en snel als bij de tewaterlating. Hierdoor houdt een Finn, mits goed onderhouden, zo goed zijn waarde dat de aanschafprijs geen overwegend bezwaar hoeft te zijn.

Zeilers in de Finn (mannen) hebben ideaal gezien een gewicht tussen de 75 en 100 kilogram, de leeftijd variërend tussen de 18 en 65 jaar. De Finn kenmerkt zich verder als een hele tactische boot waarbij je door optimaal te trimmen veel snelheid kan maken.

Bron: finn-sailing.nl

Finn World Masters

Het WK in Medemblik heeft al voor de start records verbroken. Al voor de inschrijving officieel opende, stond de teller op 125 inschrijvingen, de snelste eerste 100 in de geschiedenis van de Finn klasse. Na het officieel openen van de inschrijvingen vloog de teller naar 160 en inmiddels is de inschrijving gesloten met 321 zeilers uit 30 landen. Hier zitten maar liefst 112 Nederlanders bij! Een teken dat deze klasse nog springlevend is. De redactie van Zeilwereld zal aanwezig zijn in Medemblik om verslag te doen van dit WK, en om zelf eens te kijken wat de Finn klasse toch zo bijzonder maakt.

Zeil jij ook mee en lijkt het jou leuk je verhaal met ons te delen? Stuur dan een mail naar: redactie@zeilwereld.nl.  

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Vinkje voor de algemene voorwaarden is vereist.
Er is iets misgegaan. Controleer je invoer en probeer het opnieuw.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.