Gaan we nog wel naar Tokio?

Met Dorien gaan we op weg naar Tokio. Zij is teammanager van Team Allianz, de Nederlandse zeilploeg, en vertelt in deze serie over alle voorbereidingen op weg naar de Olympische Spelen.

Door Anke Haadsma | 22 februari 2021

Gaan de Olympische Spelen door in Tokio voor deze zeilers

Gaan we nog wel naar Tokio?

Door Anke Haadsma | 22 februari 2021

Advertentie

Gaan de Olympische Spelen door? Het is een vraag die wij stellen aan Dorien Hoekstra-de Vries, teammanager van Team Allianz, het Nederlandse olympische zeilteam. Haar rol is, heel kort gezegd, het ontzorgen van de zeilers zodat zij zich compleet op hun doel kunnen richten. Dorien regelt alle logistiek rondom het team tijdens trainingskampen in het buitenland en natuurlijk tijdens de Olympische Spelen komende zomer. In deze serie neemt ze ons mee in de voorbereidingen en haar rol hierin.

Omslagfoto: Team Allianz, de Nederlandse zeilers die komende zomer voor de medailles strijden in Tokio.
Foto: Richard Langdon/Ocean Images

Dorien Hoekstra de Vries in haar windsurftijd
Dorien in haar windsurftijd. Tijdens de Olympische Spelen van Barcelona (1992), behaalde ze de bronzen medaille. Foto: Privé archief Dorien

Dorien is de aangewezen persoon om dit allemaal te regelen, zij kent de sport namelijk als geen ander. Ze won een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Barcelona (1992) in de windsurfsport. Na haar topsportcarriere ging ze aan de slag als windsurfcoach. Daarnaast is ze moeder van twee fanatieke windsurfers. Dochter Isis Hoekstra heeft lang in het talentteam gezeten, maar is nu een andere richting ingeslagen. Wel is zij nog actief als coach van windsurftalenten. Haar zoon Sil Hoekstra staat nog regelmatig op de plank, hij is de vaste trainingspartner van Kiran Badloe. Dorien heeft de topsport zo’n beetje van alle kanten gezien. Nu is ze ook nog eens onderdeel van de staf van een topsportploeg.

Haar rol als teammanager bestaat onder andere uit het boeken van vluchten voor zeilers, coaches en de staf. Ze zorgt dat boten en materialen op tijd op de plek van bestemming zijn en dat iedereen ergens kan slapen. Dit probeert ze ook nog eens zo efficiënt en goedkoop mogelijk te doen. Zonder dat de zeilers daarbij iets tekortkomen. “Maar we pamperen ze niet”, geeft Dorien aan.

Sil Hoekstra, zoon van Dorien, is de vaste trainingspartner van Kiran Badloe richting Tokio.
Foto: Richard Langdon/Ocean Images

Home away from home

“We hebben in Londen en Rio de Janeiro geleerd wat de ideale set up tijdens de Olympische Spelen is. Wij presteren goed wanneer we een home away from home kunnen creëren. In onze sport moet je veel uren op locatie maken, daardoor ben je veel weg van huis. Hoe fijn is het dan als je een eigen plek op die locatie hebt.” In eerste instantie zocht het team zo’n set up iets verder van het olympische eiland Enoshima, omdat de huizen daar ruimer zijn. Enoshima is een druk en vol eiland. Maar die set up bleek toch te ver weg te zijn, Dorien vertelt dat de zeilers bijna dagelijks in de file kwamen op weg naar de zeillocatie. “Voor een ritje van vijf kilometer mochten ze rustig anderhalf uur uittrekken.”

Dorien: “Drie jaar geleden hebben we daarom besloten toch een set up dichter bij de olympische locatie te zoeken. Ik ga dan op zoek naar accommodaties met goede bedden, de bedden in Japan zijn vaak te klein voor ons. Maar ook kijk ik waar de goede supermarkten zitten, de sporters moeten tenslotte goed kunnen eten. En een sportschool is onwijs belangrijk voor de krachttraining, nu konden we die niet vinden in de buurt. Uiteindelijk hebben we vier huizen gevonden waarin we de ideale set up konden creëren. Eén huis waar samen wordt gegeten, als het hele team er is zorg ik er bijvoorbeeld ook voor dat er een kok is. In de tuin van dat huis hebben we een eigen gym gecreëerd en de staf slaapt in dit huis. De sporters slapen weer in andere huizen, voor hen is het namelijk belangrijk dat ze ook maximaal kunnen rusten en hier niet gestoord worden door anderen die gaan trainen of eten.”

“Wij moeten er altijd klaar voor zijn”

De laatste keer dat het team in hun home away from home in Japan was, was in september/oktober 2019. Vlak voor de Wereldkampioenschappen in Australië dat jaar. “We dachten na Australië direct weer terug te vliegen naar Japan.” Op dat moment was het corona virus hier al op zo’n niveau dat het team het land niet meer in mocht. “Hoelang dat zou duren, dat wisten we niet. Sommige landen hebben al hun spullen zo snel mogelijk uit Japan gehaald. Dit wilden wij niet doen, Jaap Zielhuis (bondscoach) zei ook: ‘op het moment dat het land weer opengaat, moeten wij er klaar voor zijn.’ Toen wisten we natuurlijk niet dat het zo lang zou duren. Maar dat uitgangspunt hebben we altijd aangehouden, wij gaan dan ook niet uit van scenario’s dat de Spelen niet doorgaan.”

In de media wordt al van alle kanten gesuggereerd dat de Spelen niet door zouden gaan omdat de Japanners hierop tegen zijn. “Het is helemaal niet logisch om dit te roepen. Wij weten zeker dat de Spelen wel doorgaan, heel simpel: het IOC en de Japanse overheid zeggen dit. Het is alleen nog niet duidelijk in welke vorm, wij hebben nu meerdere scenario’s uitgewerkt waarin wij de Spelen kunnen varen binnen de richtlijnen en beperkingen die door de organisatie worden gesteld.”

De scenario’s

Die scenario’s gaan allemaal uit van het doorgaan van de Spelen op de geplande data. Ze liggen helemaal klaar zodat het team snel kan schakelen zodra de definitieve planning vanuit het IOC bekend is. Variabalen en restricties die invloed hebben op de uiteindelijke keuzes zijn bijvoorbeeld:

  • De regels voor sporten die niet in het grote olympische dorp zitten, zoals zeilen. Die regels zijn nog niet helder.
  • De regels voor trainingskampen en test events voorafgaand aan de Spelen
  • De quarantaine beperkingen en daarmee de bewegingsvrijheid die de sporters krijgen.

“Er wordt gewerkt aan een ‘athlete track system’ waarmee we de bewegingsvrijheid mogelijk kunnen vergroten. Met dit systeem moet je continu bijhouden waar je bent geweest en met wie je in contact bent geweest.”

Team Allianz naar Olympische Spelen Tokio
Team Allianz, inclusief coaches en staf.
Foto: Richard Langdon/Ocean Images

Olympische medailles hoofdzaak

Zo staan er aan de achterkant allerlei opties klaar om de sporters in de meest optimale omstandigheden naar de Spelen te sturen. “Jaap zegt dit ook heel mooi richting de sporters: ‘Eye’s on the prize!’. Dat is precies wat belangrijk voor hen is, zij moeten zich niet bezighouden met of de Spelen doorgaan en welke scenario’s er liggen. Dan gaan ze namelijk ook bedenken wat voor hen persoonlijk het ideale scenario is. We hebben ook gezegd, zie het als een uitstel van een wedstrijd op de kant. Daar zie je ook dat mensen rond 2 of 3 uur meningen gaan krijgen in hun eigen belang, omdat de omstandigheden niet meer goed zijn voor die zeiler bijvoorbeeld. Maar dat is helemaal niet belangrijk, je moet klaar zijn om te starten wanneer het startsein klinkt.”

Continu heeft het Watersportverbond contact met World Sailing om die scenario’s bij te stellen en aan te scherpen. Er komt veel informatie binnen vanuit het IOC en NOC*NSF is ook op de hoogte van alle scenario’s en zetten zich in om deze te kunnen realiseren. Hoe precies, dat weten we dus nog niet. Maar Team Allianz is er klaar voor!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.