Globe 40: Hollands Glorie op Frans toneel

Ze hebben het geflikt! Maanden lang racen Frans en Ysbrand over de oceaan in de Globe 40. Een wereldprestatie!

Door Redactie | 15 maart 2023

Sec Hayai Frans Ysbrand

Globe 40: Hollands Glorie op Frans toneel

Door Redactie | 15 maart 2023

Advertentie

Na acht etappes en 30 duizend mijl is het ze gelukt. Met Sec Hayai, de oudste boot van de vloot weten Frans Budel en Ysbrand Endt de winst over alles in de wacht te slepen in de Globe 40, een pittige race rond de wereld in 40-voets machines.

Nog een paar mijl te gaan tot Lorient. Daar komen ze woensdagavond als tweede aan, maar de winst in de gehele race rond de wereld is voor Frans en Ysbrand, en dus ook voor Nederland. Durven ze al te juichen?

Dit artikel is een teaser. Het hele interview met Frans en Ysbrand lees je in de aankomende Zeilwereld Lentespecial. Houd je inbox in de gaten! Nog geen abonnee? Schrijf je dan snel in op Zeilwereld.nl/nieuwsbrief

“Voorzichtig denk ik al wel aan juichen. We zeggen het ook tegen elkaar en de kriebels komen al, dat is vanzelfsprekend”, zegt Frans aan de telefoon. “Jawel joh!” vult Ysbrand hem lachend aan. “Hier gaat niets meer fout natuurlijk!”

Eind juni startten ze, en nu, negen maanden later, ruiken ze stal. “Dit is zo gaaf. Ik heb hier nooit van durven dromen”, zegt Frans trots. “We wisten dat we een goed schip hadden en dat we goede en fanatieke zeilers zijn, maar nummer 1 worden? De Class 40 Milai had de beste papieren om te winnen. Maar het is net als de Formule 1, als de auto kapot gaat, word je geen eerste.”

Ysbrand gaat verder: “We zijn al twee en een half jaar aan het varen met deze boot. Het was al vroeg duidelijk dat we het schip verder pushten en daardoor harder voeren dan ooit met dit type was gedaan. Ik hoopte wel op een top 5 als alles mee zou zitten.”

Frans Budel Ysbrand Endt
Nog maar een paar mijl tot de finish!

Als broers

En hoe stappen jullie straks van de boot af? Ysbrand: “Als broers en beste maten. We kunnen elkaar alles zeggen. Er is enorm veel wederzijds respect en vertrouwen. Deze race dragen we de rest van ons leven met ons mee. Dat is zo mooi en bijzonder. Ik denk wel dat er een traantje weggepinkt gaat worden.”

“We zijn echt trotste winnaars”, zegt Frans. “Veel familie en vrienden zitten nu in de auto naar Lorient toe om ons binnen te halen. Dat is 10 uur rijden vanuit Nederland, helemaal geweldig! We gaan hier heel lang van genieten, maar eerst een feestje vieren. Ik denk wel drie dagen lang, haha!”

Meer over de Globe 40 lees je binnenkort in de Zeilwereld Lentespecial!

Warm onthaal in Scheveningen, ben jij erbij?

Op zaterdag 25 maart komen Frans en Ysbrand aan in Scheveningen. Dat belooft een mooi feestje te gaan worden. Ben jij er ook bij?

Omslagfoto: Arthur Daniel/Globe 40

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.