Zorgen meer watersporters voor groeiende verenigingen?
Door Anke Haadsma | 15 december 2021
Advertentie
Op het water hebben we veel nieuwe gezichten gezien de afgelopen twee jaar. Meer mensen zochten het water op als alternatief voor een buitenland vakantie. Het botenbezit is toegenomen en ligplaatsen zijn vol. Kunnen we hierdoor ook spreken van een groei watersportverenigingen, of zien zij dit niet terug in hun ledenaantallen?
NOC*NSF kwam eerder dit jaar met cijfers naar buiten over de daling van leden bij 40 verschillende sportbonden. Ruim 50% van de Nederlanders was minder gaan sporten in 2020, een deel hiervan is zelfs helemaal gestopt. De voornaamste redenen waren de sluiting van de sportscholen en clubs. Klik hier voor het artikel met de algemene trends in de sport.
Het Watersportverbond weet dat kanoverenigingen wel degelijk een toename in ledenaantallen hebben gezien. De kanosport is dan ook een relatief laagdrempelige sport om in te stappen. Bij zeilverenigingen ligt het iets ingewikkelder. De algemene trend lijkt positief, per saldo is er een groei te zien in het aantal leden. Hoewel deze groei wel met name van de grotere zeilverenigingen afkomstig is. De kleine verenigingen hebben het lastig.
Contact met leden kwijt
In Lemmer bevindt zich WSV De Zevenwolden, een gevarieerde zeilvereniging met activiteiten voor skûtsjes, jeugd, open boten en sloeproeiers. “Maar het is rustig geweest, zeker dat eerste jaar met corona.” Voorzitter Siene de Vries vindt het vooral lastig zijn leden niet meer te zien. “Dat is wel de grootste zorg voor ons als vereniging, je raakt het contact met elkaar een beetje kwijt. Mensen komen niet op de clubavonden, omdat het niet mag.”
De Lemmerse zeilvereniging heeft al twee jaar op rij veel evenementen moeten cancellen. “We hebben hier ieder jaar een driedaags evenement met Skûtsjes (Lemmer Ahoy, red.), die is nu al twee jaar niet doorgegaan. Dat is niet alleen voor onze vereniging jammer, in heel Lemmer wordt dan van alles georganiseerd. En het evenement trekt ook altijd veel bezoekers naar de dijk. Net als de SKS, hier zijn wij ook onderdeel van. Dan staat de dijk helemaal gevuld met mensen, krijg dat maar georganiseerd in coronatijd.”
Kijken wat wel kan
Ook WSV Hoorn werd in de beginperiode hard geraakt door corona. Wedstrijdcommissaris Gilbert Haverkamp: “Begin corona zaten we nog in ons winterseizoen. Maar door slecht weer hadden we al veel winterwedstrijden niet kunnen varen. Vervolgens moesten we eigenlijk het hele seizoen eruit gooien.”
De vereniging is toen vrij snel omgeschakeld en keek naar wat wel kan. Wedstrijden van het voorjaar werden verplaatst naar het najaar om ze alsnog doorgang te geven. “Als vereniging kunnen wij vrij snel organiseren. We hebben een vergunning bij de gemeente waarmee we iedere twee weken een evenement kunnen organiseren. Zo kwam vorig najaar het NK Laser Master naar onze vereniging. Deze zou op Medemblik gevaren worden tijdens het Open Dutch Sailing Championship. De Masters zijn verschoven naar Hoorn vanwege overbelasting aan boten en mensen op Medemblik.”
Bij Jachtclub Scheveningen vertelt voorzitter Marcel Schuttelaar hoe zij omgingen met de corona perikelen: “De afgelopen twee jaar zijn moeilijk geweest. We hebben steeds geprobeerd binnen de wettelijke kaders te doen wat kon. Zo organiseerden we veel virtuele evenementen, of gingen boten alleen het water op. Dus dan lag er een parcours die ze op tijd zeilden. Zo konden we toch nog wat evenementen organiseren en het contact met de leden houden.”
“Je merkt wel dat je als bestuur veel moet doen, om de mensen ook actief te houden. Zo proberen we steeds wel iets te organiseren wat past binnen de richtlijnen. Na de winterwedstrijd een borrel drinken in het clubhuis, is lastig. Maar we kijken dan naar wat we kan en delen bijvoorbeeld buiten een glaasje drinken en bitterballen uit. Zo hou je toch de sfeer en animo vanuit de leden overeind.”
Ook in Lemmer gingen Siene en zijn bestuur kijken naar wat wel kan. “Onze clubwedstrijden op donderdagavond konden we weer door laten gaan, hoewel je wel ziet dat niet iedereen hierheen komt. Ook het jeugdzeilen op maandagavond konden we weer oppakken. Hiervoor moesten we eerst de nodige protocollen opstellen en zoeken naar een manier om de afstand te bewaren. Maar die zeillessen zaten vervolgens wel goed vol. Zelfs voor 2022 zitten we alweer vol!”
Plannen voor volgend seizoen
De zorgen bij de zeilverenigingen zijn nog niet weg, want hoe komend seizoen eruit komt te zien blijft een grote vraag. “Daarnaast hebben wij nu eenmaal ook last van vergrijzing. We hebben geen doorstroom van de jeugd, met een beetje geluk zien we ze weer terug als ze wat ouder zijn. Of gaan ze ergens anders zeilen, dan zijn ze in ieder geval op het water. Wat corona betreft blijven wij ons komend seizoen in ieder geval focussen op wat wel kan en proberen we dat contact met de leden te behouden.”
In Hoorn doen ze hetzelfde: “Qua wedstrijden hebben wij volgend seizoen alweer een vol programma op de planning. We zijn ook bezig met de jeugd, er is al een grote groep die zeillessen krijgen. Nu willen we ook gaan bouwen aan een wedstrijdprogramma voor de jeugd en ze die kant op te leiden. En deze winter draaien we de winterwedstrijden ook voor het eerst weer volop.”
Of het groeiende bootbezit ook een groei watersportverenigingen stimuleert, zien de verenigingen niet heel sterk terug. “Hoewel ik wel nieuwe gezichten zie die zijn gaan zeilen”, merkt Gilbert op. “Afgelopen weekend, tijdens het winterzeilen, had ik mensen aan boord die begin corona zijn begonnen met zeilen. Nu zijn ze op zoek naar een eigen boot. Maar daarin zie je ook verloop, er zijn ook mensen die juist zijn gestopt met zeilen.”
Marcel geeft wel aan een groei te hebben gezien: “We krimpen in ieder geval niet. En we hebben ook jeugdleden erbij gekregen. Hier hebben we ook veel energie in gestopt, zo werken we samen met De Kaag, hebben we jeugdboten aangeschaft én twee SB20’s en volgend jaar wordt ook het Jeugd WK hier op Scheveningen gevaren.”