Fast and Furious zeilen in Medemblik

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni 2022 vindt er een splinternieuw en supersnel evenement plaats in Medemblik. De High Performance Regatta met alleen maar fast and furious zeilboten en planken op het water. Een feestje voor zeilers, organisatie én toeschouwers!

Door Anke Haadsma | 08 februari 2022

Waszp High Performance Regatta Medemblik

Fast and Furious zeilen in Medemblik

Door Anke Haadsma | 08 februari 2022

Advertentie

Van 10 tot 12 juni 2022 vindt een nieuw internationaal zeilevenement plaats in Medemblik. De ruimte die de Medemblik Regatta achter heeft gelaten, wordt opgevuld met de High Performance Regatta. “Er zijn weinig evenementen in Nederland specifiek gericht op deze klassen, en daar wordt wel om gevraagd door zeilers”, vertelt organisator Arjen Rahusen.

Samen met Alex Hoeve organiseert Arjen deze regatta. “Alex is als wedstrijdleider al veel betrokken bij de high performance klassen. Die zijn vaak onderdeel van andere regatta’s, maar specifieke evenementen gericht op onder andere het foilen, zijn er niet. Er is wel vaker aan ons gevraagd of er geen mogelijkheden zijn dit op te zetten.”

Mooie locatie voor zeilwedstrijden

De naam Arjen Rahusen zal veel mensen bekend in de oren klinken. Arjen, en ook Alex, zijn jarenlang organisator geweest van de Spa/Delta Lloyd Regatta, nu de naar Almere verhuisde Allianz Regatta). Arjen: “Mijn contacten met de gemeente en provincie zijn hierdoor goed, dat maakt het al makkelijker zo’n nieuw evenement in Medemblik op te zetten. Zij kennen mij al, dus ze weten wat ze kunnen verwachten. Daarbij is Medemblik een mooie locatie voor de zeilers, alles is hier gewoon goed geregeld qua faciliteiten en natuurlijk het vaarwater.”

High Performance Regatta Nacra 15
De Nacra 15 is een van de deelnemende klassen op de High Performance Regatta.
Foto: Laurens Morel

Dat vaarwater is dan het IJsselmeer. Alex Hoeve legt uit waarom dit nu zo’n goed water is voor de wedstrijden: “Het is een voorspelbaar en betrouwbaar water. Er is ruimte om vrije banen neer te leggen zonder dat je grote afstanden moet varen naar een startlijn. Daarbij heb je ook geen last van wier en waterplanten.”

Bezoekers van het evenement worden getrakteerd op spectaculaire zeilwedstrijden, wedstrijden die hier goed dicht langs de kust gevaren kunnen worden. “We gaan ervoor zorgen dat de wedstrijden vanaf de kant te zien zijn”, vertelt Arjen. “Afhankelijk van de wind, willen we de finish dicht bij de kant hebben. Ook nodigen we mensen uit met hun eigen boot het water op te gaan om bij de wedstrijdbanen te kijken en we kijken naar mogelijkheden van toeschouwersboten.”

Evenement voor de zeilers

Hoewel er zeker na wordt gedacht over bezoekers, wordt de regatta in de eerste plaats georganiseerd voor de zeilers. Arjen: “Wij vinden het leuk om dit soort dingen te organiseren. De zeilers vragen om een evenement zoals dit, wij kunnen dat oppakken met onze expertise. Hierbij gaat het dus in eerste instantie om de zeiler, zo was de Spa Regatta ook ooit begonnen. We vroegen jaarlijks feedback van zeilers en verbeterden zo het evenement. Op een gegeven moment was die regatta het grootste evenement voor olympische klassen ter wereld.”

“Zeker het eerste jaar gaat het puur om het zeilen”

Arjen Rahusen

Die ambitie hebben ze overigens niet met de High Performance Regatta. “Zeker het eerste jaar gaat het puur om het zeilen. We hebben met de gemeente en provincie afgesproken dat we dit evenement eerst drie jaar gaan organiseren, daarna kunnen we beoordelen of er echt behoefte is aan zo’n regatta. Het moet met de jaren gaan groeien, wij vinden het belangrijkste dat we een kwalitatief goed evenement neerzetten die ook internationaal tot de verbeelding spreekt.”

Veel ruimte voor innovatie

Die druk van een kwalitatief goed evenement voor de zeilers, ligt met name op de schouders van Alex. Hij moet de wedstrijdbanen regelen. “Dat is nog wel een puzzel. We hebben nu drie wedstrijdbanen in gedachten. Hierbij hebben we een verdeling gemaakt in een catamaran baan, een skiff baan en een kite/surfbaan.”

De volgende uitdaging is dan het comité per baan. “Voor iedere baan hebben we een goed wedstrijd comité gevonden. Zo doet Menno Vercouteren de catamaran baan, hij is zelf oud catamaran zeiler en heeft ook als wedstrijdleider veel ervaring in deze klasse. Marcol de Klerk pakt de skiffbaan. Zij heeft veel ervaring met korte wedstrijden, die hebben we ook wel samengedaan. Zelf doe ik de kite/surfbaan, maar ik zoek nog een topper die dat spel ook in de vingers heeft.”

Kitefoilen op de High Performance Regatta Medemblik
Ook kitefoilen behoort tot de High Performance Klassen
Foto: Laurens Morel

De manier waarop Alex de organisatie aanpakt, is een mooi voorbeeld voor andere wedstrijdleiders. “Ik daag de klassen zelf ook uit om mee te denken in hoe zij willen dat de wedstrijd eruitziet. We bieden ruimte voor innovatie en communiceren heel open met de zeilersgroep en met name met de coaches.”

Tijdens de High Performance Regatta worden er up/down wedstrijden gevaren van maximaal 30 minuten. Zoals veel zeilers het kennen van Alex, wordt er snel doorgestart na de finish. Hierdoor kan een klasse in korte tijd 4 tot 5 wedstrijden in een dagdeel doen, waarna de baan weer vrij is voor een volgende klasse.

De snelheid en innovatie wil de organisatie ook inbouwen door gebruik te maken van Marksetbots. “Dat scheelt ook nog eens veel rubberboten, vrijwilligers en vooral tijd!”

Relaxte sfeer met focus op de zeilers

De zeilers zijn zo een dagdeel op het water, en een dagdeel op de kant. Ook daar is over nagedacht. Arjen: “Het eerste jaar richten we ons echt op het zeilen. We kijken wel naar clinics en andere extra’s die we bezoekers en zeilers kunnen beiden op de kant. Maar de focus ligt op de wedstrijden.”

“Zeilers zijn de acteurs van de voorstelling.”

Alex Hoeve

Alex vult hem aan: “De sfeer op de kant moet vooral relaxed zijn, echt een lekkere beachclub sfeer. Ik denk dan aan wat horeca op het strand waar de meeste boten zullen liggen met wat lekkere muziek. Het gaat er vooral om dat zeilers achteraf zeggen ‘daar willen we volgend jaar graag weer heen’. We denken dus vooral vanuit het oogpunt van de zeilers, zij zijn de acteurs van de voorstelling. We doen dit samen met WSV Beastevaer, een echte zeilersvereniging.”

High Performance Regatta 29er
De acteurs van de voorstelling in de 29er.
Foto: Laurens Morel

De High Performance Regatta klinkt veelbelovend. De heren hebben de komende drie jaar de tijd dit evenement goed neer te zetten. Dit jaar verwachten ze al internationale deelname, mede omdat ze in een goed tijdslot zitten in de Europese kalender. Én ze zijn onderdeel van de Eurocup van de Waszp klasse, wat automatisch buitenlandse deelname aantrekt. Lees meer over de High Performance Regatta op de website, en schrijf je direct in!

Foto’s: Laurens Morel

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.