Hylke Steensma in de spotlight

Deze zeiler is geen onbekende in het wedstrijdcircuit. Hij vaart tegenwoordig zelf actief in de kwarttonner klasse mee, maar ooit startte ook hij in de Optimist en heeft hij vele andere klassen 'gezien'. Hylke Steensma aan het woord!

Door Redactie | 19 oktober 2021

Hylke Steensma in de spotlight

Hylke Steensma in de spotlight

Door Redactie | 19 oktober 2021

Advertentie

Wie het in Nederland over ¼ tonners heeft, denkt bijna automatisch aan Hylke Steensma. Tien jaar geleden begon hij actief wedstrijden te organiseren voor deze klasse in Nederland. Niet zo gek, het is een leuk sportief bootje en de klasse groeit. Hylke is zelf een fanatiek wedstrijdzeiler en zeilt ook al zijn leven lang. In deze spotlight geven we hem de ruimte zichzelf voor te stellen, en natuurlijk zijn liefde voor de ¼ tonner te beschrijven.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Dat kan ik me eerlijk niet eens meer precies herinneren. Maar mijn ouders werkten in het onderwijs en we gingen standaard zes weken varen in de zomer.  Met ons “boterscheepje” (klein Tjalkje) ‘Orca’ heb ik de meeste wateren van Nederland gezien. Met de mast plat (lang leve het contragewicht) konden we bijna overal onderdoor. Toen ben ik al wel verslingerd geraakt aan het water.

Dat werd later alleen maar meer toen ik Optimist ging zeilen. Eerst om de hoek op het Slotermeer, later bij de KWS in Sneek (mijn Optimist paste heen en terug precies op het voordek van ‘Orca’ onder de gestreken mast) en weer iets later door het hele land. De Easter Regatta en het ONK in Andijk, mooie tijden!

Hylke Steensma optimist
Een kleine Hylke in zijn Optimist Red Box wedstrijdjes varen op het Slotermeer

De passie zit bij mij in het gevoel van vrijheid, het buiten zijn, ontspanning door inspanning door weer en wind, de vriendschappen en de gezelligheid!

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

Op dit moment heb ik – samen met mijn zwager – een Yamaha 24 ¼ tonner. Het is de enige 24 in Europa, best een bijzonder bakje dus. En voor een 24 voeter mega ruim vanbinnen, en toch snel en sportief! Vroeger was mijn droomboot een Westerdijk Zeeschouw maar nu zeg ik toch een J/35.

Wat is de volgende grote investering aan je boot?

We hebben de Yamaha vorige winter gekocht. De boot stond toen al een tijdje op de kant in Sint Annaland en eerlijk gezegd is inmiddels bijna alles wel zo’n beetje vervangen. Verstaging, zeilen, lijntjes en beslag. Als ik dan toch iets moet zeggen: twee ratelblokken voor de spischoten!

De Optimist op het voordek van Orca

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

De Yamaha heet ‘Yamahoela’. Tijdens het klussen in Sint Annaland kwam de eerste eigenaar – die met zijn boot in dezelfde loods stond – regelmatig kijken. Hij had de stickers er in 1979 zelf opgeplakt!

Hoeveel dagen per maand zeil je?

Dat varieert. We varen op het Gooimeer de woensdagavondwedstrijden van de Roei- en Zeilvereniging Naarden en de wedstrijden in de buurt die meetellen voor de Dutch Quarter Ton Cup. Daarnaast zo nu en dan tochtjes met mijn dochter die het zeilen ook steeds leuker gaat vinden!

Welke wedstrijd vaar je graag, en waarom?

De woensdagen op Naarden om de week lekker in tweeën te zeilen en de andere wedstrijden omdat het tof is om met en tegen andere ¼ tonners te varen. Met de ¼ tonners varen we tegenwoordig in de ORC4 en bij het NK ORC4 zijn de laatste jaren steevast velden van meer dan 20 boten!

Hylke Steensma in de spotlight
Yamahoela op het NK ORC4 met stuurman Hylke

Volgend jaar is de tiende editie van de Dutch Quarter Ton Cup. De eerste editie organiseerde ik in 2013, samen met Theo Bakker, vanuit Lelystad. Meer dan 30 inschrijvingen toen, maar helaas verscheen niet iedereen, door stormachtig weer vooraf, aan de start. Maar de toon was gezet en er verschijnen jaarlijks ‘nieuwe’ ¼ tonners aan de start. Vanaf toen is ook de ¼ ton revival hier gestart, kijk maar eens op kwarttonzeilers.nl.

Er liggen honderden jong bejaarde ¼ tonners in Nederland en we delen veel kennis en ervaringen met elkaar. En er liggen er zat voor een prikkie te koop!

Wat is de mooiste plek waar je ooit hebt gevaren?

De mooiste plek is toch wel de Carib. In 1999 voer ik met mijn vader, wat ooms en wat neven de Heineken Regatta. Met z’n allen met de KLM die kant op en een week heerlijk gezeild!

Wat zijn jouw ambities nog in het zeilen?

Ik zou nog graag eens de oceaan over willen steken. En weer eens een Sneekweek varen, de laatste die ik voer was in 2000….

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

Op ‘Yamahoela’ hebben we een Velocitek ProStart op de mast zitten. Geeft snelheid, afstand tot startlijn, koers, timer en automatisch shift tracking aan. Superhandig allemaal.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Blijf vooral lekker varen, laat zo nu en dan vrienden meegenieten van je hobby en neem eens een kijkje bij een watersportvereniging in de buurt. Daar worden vaak leuke leerzame en gezellige activiteiten georganiseerd!

Net als Hylke Steensma een keer in de spotlight staan?

Ben jij net als Hylke gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.