Advertentie
In 2013 werd het laatste Nederlands Kampioenschap ijszeilen gevaren. Dit jaar zit een kampioenschap er ook zeker niet in, maar dat is niet vanwege de kwaliteit van het ijs. “Het is nu niet echt te verkopen zo’n wedstrijd te organiseren”, vertelt Johan Tolsma, voorzitter van de DN Nederland ijszeilvereniging ons. Wel verwacht hij dat er op het ijs gezeild kan worden vanaf of na dit weekend.
“Nu is de kwaliteit van het ijs nog niet goed genoeg. We gaan vaak uit van een ijsdikte van minimaal 10 centimeter, en voor de organisatie van wedstrijden toch wel 12 centimeter”, legt de voorzitter uit. “Met zo’n wedstrijd sta je natuurlijk vaak met meer mensen bij elkaar, voor de captainsmeeting bijvoorbeeld. Maar we volgen de richtlijnen van het RIVM, daar passen wedstrijden niet in. Onwijs jammer natuurlijk, is er weer eens ijs in Nederland, kunnen we niets organiseren. Gelukkig lijkt het er op dat we vanaf komend weekend wel een aantal dagen kunnen ijszeilen.”
IJszeilen en zeilen, de vergelijking
IJszeilen en ‘gewoon’ zeilen, is het te vergelijken? We vragen dit aan Rico Wouda, hij is nu vijf jaar ijszeiler. In de zomer vaart hij op een Skutsje. “De sensatie en de snelheid die je kunt behalen op het ijs, dat maakt deze sport zo mooi”, legt hij uit. “Het is zeker wel te vergelijken, het spel is hetzelfde. Je gaat alleen sneller, waardoor je tijdens de wedstrijden meer rekening moet houden met elkaar.” Veiligheid gaat altijd voorop!
“Mijn vader begon een jaar voor mij met ijszeilen, daardoor wilde ik het ook wel eens proberen. Ben dus niet meer gestopt en heb inmiddels ook mijn eigen ijszeiler aangeschaft.” De eerste periode zeilde Rico op een oud bootje die hij van zijn vader had overgenomen. “IJszeilen is geen goedkope sport, je koopt een boot die op jouw eigen gewicht is gemaakt. En als ijszeiler ben je ook ieder jaar aan het investeren in nieuwe en betere materialen.” Iets waar menig zeiler zich ook wel in zal herkennen.
Een kostenpost die veel zeilers in Nederland iets minder heeft, zijn tripjes naar het buitenland. “Jaarlijks trainen we 1 of 2 keer een aantal dagen in het buitenland”, vertelt Rico. “Aangezien in Nederland vaak weinig te trainen is, wordt er uitgeweken naar bijvoorbeeld Polen, Zweden en als het kan Duitsland.”
Kwaliteit van het ijs is belangrijk
Het lijkt er nu sterk op dat er dit jaar wel getraind gaat worden in eigen land. De vele berichten over de ijskwaliteit gaan nu volop heen en weer. Zo zit Johan in Brabant, hij hoort van alle kanten hoe het met het ijs gesteld is. “Ik kijk hier zelf uit over water, zie daar nog te veel sneeuw op liggen. Tegelijkertijd hoor ik dat het in Friesland slechts 2 graden aan het vriezen is. Voor een goede laag ijs moet het een aantal nachten wel 10 graden vriezen.” Daarnaast zijn er nog de factoren sneeuw en wind die roet in het ijs kunnen gooien. “De grote meren zijn nu nog open gehouden door de wind. En door de golven zijn de ijsschotsen naar één kant gewaait. De Gouwzee bevriest bijvoorbeeld snel, maar daar zie je nu alleen nog maar hobbelig ijs. Niet wat je wilt in zo’n boot, dan tril je er letterlijk uit.”
Altijd klaar om te gaan
De ijszeilers staan in ieder geval allemaal op scherp. “Wij zijn altijd klaar om te gaan”, geeft Johan nog aan. “En iedereen die ooit die magie van zeilen op het ijs heeft meegemaakt, snapt dat. Als je in die boot ligt, zo laag boven het ijs. De acceleratie, de snelheid en het geluid van de schaatsen op het ijs. Het is een heerlijke ervaring, en tegelijk ook spannend wanneer je in een wedstrijd met hoge snelheid om een boei gaat.”
IJszeilen in Nederland, blijf op de hoogte
Ben jij benieuwd of je kunt ijszeilen in Nederland de komende periode. Hou dan vooral de website van DN Nederland in de gaten, zij plaatsen al een update over het ijs. Ook houden wij jullie op de hoogte via onder andere onze Instagram pagina. Wij houden contact met Rico over zijn ijszeil avonturen de komende tijd!
De NOS maakte in 2009 een mooie reportage over ijszeilen tijdens het NK 2009. Hierin legt oud-olympisch zeiler Kalle Coster ook meer uit over de start bij het ijszeilen.
Geen ijszeiler, maar wel van plan de komende weken in deze kou het water op te gaan (op de plekken waar het niet is dicht gevroren natuurlijk). Kleed je dan goed warm! Eerder gaven wij al tips om warm te blijven aan boord.