Jelmer van Beek over America’s Cup: “Zeker een ambitie!”

Jelmer van Beek, een van Nederlands beste matchracers, praat met Riemer over de America's Cup, de grote foilende boten en de verschillen tussen wedstrijden van 20 minuten en wedstrijden van 20 dagen.

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2020

De eerste AC75 die zeilend te zien is. (c) Amory Ross

Jelmer van Beek over America’s Cup: “Zeker een ambitie!”

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2020

Advertentie

Dit artikel is al in september 2019 geschreven, nadat DutchWave Deens Kampioen werd.  Nog altijd is het leuk om te lezen hoe de America’s Cup Jelmer van Beek bezig houdt. 


Niet één, maar twee AC75’s zijn kortgeleden te water gelaten. Die Nieuw-Zeelanders waren het eerst met hun Te Aihe, wat ‘dolfijn’ betekent in het Maori. De Amerikanen waren echter de eerste die hun AC75 onder zeil aan het vliegen kregen. Amory Ross maakte daar een spectaculaire plaat van, die hoge verwachtingen schept. Met Jelmer van Beek, een van de beste matchracers van Nederland, bespraken we de recente ontwikkelingen in de America’s Cup.

Jelmer van Beek heeft ambities voor de America’s Cup.

Jelmer, je bent kortgeleden kampioen geworden bij het Open Deense kampioenschap. Hoe ging dat en wat houdt je verder bezig?

Het was een goede competitie voor het team. Met 13 overwinningen en één verlieswedstrijd waren we bijna ongeslagen. Over twee weken is het tijd voor het Pools kampioenschap. Daaromheen is het veel zeilen met Team Brunel vanuit Scheveningen en zeil ik in oktober nog het WK Swan 45 in Mallorca.

Gaat je hart sneller kloppen bij het zien van de foto van een foilende AC75?

Jazeker! De AC75 is een knap stukje technologie!

Waar staat deze foto voor (denk aan: begin van een tijdperk, einde van lang wachten, of een eigen droom?)

Deze foto staat voor het begin van een tijdperk. We hebben nog niet eerder zulke grote boten zien foilen. Ik hoop dat de snelheidsverschillen niet te groot zijn. Hoe kleiner die verschillen des te spannender de wedstrijd.

De AC75 van American Magic. (c) Amory Ross

Welke club heeft jouw steun?

Ik ben voor het Engelse team: INEOS ‘Bring the cup Home’-Team UK. Maar wie er ook wint, ik hoop vooral dat er bij de volgende editie twee keer zoveel teams zijn. De winnaar bepaalt de regels en door het weer wat toegankelijker te maken, zoals het vroeger was, kunnen meer teams zich inschrijven.

Ook wij kunnen dit!

– Jelmer van Beek

Nu de eerste AC75’s te water gaan, baal je dan dat het DutchSail niet gelukt is om een campagne op te zetten?

Natuurlijk is het jammer dat het DutchSail niet is gelukt. Maar ik denk dat Simeon Tienpont heel dichtbij is gekomen. Die inzet maakt het in de toekomst alleen maar makkelijker voor een Nederlands team. Ook wij kunnen dit!

Hoop je nog betrokken te raken bij de AC?

Ik hoop zeker nog een rol te spelen bij de aankomende America’s Cup. Maar deze editie is te vroeg voor mij en vanwege de nationaliteitsregel ook extra lastig. Ik heb nu andere doelen, maar later is het zeker een ambitie!

Je matchracet zelf op hoog niveau, maar je vaart ook met boten als de Brunel. Hoe anders is matchracen met dit soort boten dan de Volvo Ocean Race?

De verschillen tussen de beide disciplines zijn enerzijds groot, want bij de Ocean Race gaat het om wedstrijden van 20 dagen versus 20 minuten bij de America’s Cup. Anderzijds is het in beide gevallen wel sport op het hoogste niveau. Zorgen dat je vandaag beter wordt dan je gisteren was. Ook dat is een vaardigheid. Het is niet voor niets dat er veel zeilers zijn die in beide disciplines succes hebben.

Foto: Amory Ross

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.