Podcast: Jelmer van Beek: “Ik wil gewoon die Kaap Hoorn Tattoo!”

Nu de Ocean Race voor Team NextGen niet doorgaat, is er een gat ontstaan in de agenda van Jelmer van Beek. Stilzitten daar doet hij niet aan. De Ocean Race heeft nog altijd prioriteit.

Door Riemer Witteveen | 19 oktober 2022

Jelmer van Beek

Podcast: Jelmer van Beek: “Ik wil gewoon die Kaap Hoorn Tattoo!”

Door Riemer Witteveen | 19 oktober 2022

Advertentie

In 2006 komt Simeon Tienpont een praatje over zijn Volvo Ocean Race geven op Watersportvereniging de Twee Provincien (VWDTP) in Groningen. De elfjarige Volvo Ocean Race-fan Jelmer van Beek zit in het publiek en hoort vol verwondering de verhalen van Tienpont aan. “Na dat verhaal gehoord te hebben kon ik een week niet slapen. Ik dacht ‘dit is het!'”

Geen Spotify? Luister hier op Soundcloud: #15 – Jelmer van Beek: Ocean Race is het doel

NextGen

Vanuit de Laser maakt Jelmer de overstap naar het grotere werk en monstert hij aan bij Team Heiner. Daar ontmoet ik hem in 2015 als hij aan het trainen is. Hij spreekt dan al over de Volvo Ocean Race als zijn droom. In die jaren werkt hij verder aan dat doel en ontwikkelt hij zich als schipper, zonder dat het doel verandert. Hij zeilt internationale wedstrijden en uiteindelijk maakt hij als schipper op de VO65 van Sailing Holland zo’n 45.000 mijlen en zeilt hij vier keer de oceaan over. “Elke mijl telt. Midden op zee is het toch anders dan dat je bij Scheveningen zeilt.”

Jelmer van Beek
Foto: Brend Schuil

Eind april bracht Sailing Holland het nieuws naar buiten dat Team NextGen mee zou gaan doen aan de Ocean Race. Jelmer had de nodige mijlen op de Volvo 65 van Sailing Holland gemaakt en een plek binnen het team lag voor het oprapen. Toch kwam daar recentelijk het nieuws dat het team niet mee zou doen. Het is niet gelukt om de financiën rond te krijgen. Voor Jelmer een tegenslag, maar hij staat er optimistisch in en hoopt nog op een plekje bij een van de andere teams.

Ook als de Ocean Race niet doorgaat, heeft Jelmer nog allerhande plannen. Maar als hij geen plekje heeft aan boord, dan is hij niet te vinden bij de start van de Ocean Race op 15 januari aankomend jaar. “Dan ga ik lekker op vakantie.”

Jelmer van Beek
Foto: Brend Schuil

Tattoo

Naast de Ocean Race zijn er dan nog de Olympische Spelen en de America’s Cup en samen vormen die drie de heilige graal van het professionele zeilen. Er zijn genoeg andere races te bedenken waar Jelmer aan mee zou kunnen doen, maar het moet écht wel een van de grote drie zijn zegt Jelmer: “Weet je wat het is? Ik wil die tatoeage van Kaap Hoorn. Die wil ik heel graag. Met een team het wereld rond, dat is het doel!” Maar bijvoorbeeld een Global Ocean Challenge, de race die de oorspronkelijke Whitbread Round the World Yachtrace moet nabootsen, is voor Jelmer niet goed genoeg. Het is duidelijk waar zijn prioriteiten liggen. Wedstrijden waar amateurs een plaats hebben zijn niet aan Jelmer besteed. Hij is een prof en wil ook in die league het spel spelen. Groot gelijk.

De sport is te klein om elkaar niet te helpen

Jelmer is niet de enige Nederlander in het wereldje. “Dat is mooi aan de nieuwe generatie Nederlandse zeilers. We hebben gewoon appgroepjes met elkaar. Als iemand nog een plekje zoekt of weet, dan kun je met een Whatsappje elkaar gewoon goed helpen. Zo zetten we ons als jonge Nederlandse zeilers ook op de kaart. De sport is te klein om elkaar niet te helpen. Je komt elkaar altijd weer tegen, dus je moet zorgen dat je vrienden blijft.”

Meer weten?

Scroll naar boven en luister de podcast voor het hele gesprek.

Jelmer van Beek
Foto: Brend Schuil

Lees ook:

Omslagfoto: Brend Schuil / Dutch Sail

Beluister ook deze podcasts:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.