De zeiltalenten van de toekomst verzameld in Scheveningen

Het Jeugd WK Scheveningen is voor veel zeiltalenten een eerste kennismaking met andere internationale sporters. Veel olympische sporters van nu hebben op dit toernooi vrienden voor het leven gemaakt en leerden veel van zeilen op internationaal niveau. Hoe vergaat het de Nederlandse zeilers deze week?

Door Anke Haadsma | 13 juli 2022

Jeugd WK Scheveningen

De zeiltalenten van de toekomst verzameld in Scheveningen

Door Anke Haadsma | 13 juli 2022

Advertentie

Het kan bijna niemand zijn ontgaan, het Jeugd Wereldkampioenschap in Scheveningen is afgelopen weekend van start gegaan. Honderden zeiltalenten van over de hele wereld racen de hele week voor de kust van Scheveningen voor het sportieve hoogtepunt van hun jaar, en misschien zelfs wel van hun zeil carrière.

Het Jeugd WK vormt voor veel sporters een belangrijk moment in de carrière. Zo blikt tweevoudig olympisch kampioen op de RS:X Dorian van Rijsselberghe ook terug op zijn Jeugd WK: “’Wat voor mij gold, en ik denk voor veel deelnemers aan dit toernooi, dat je op het Jeugd WK voor het eerst kennismaakt met de beste zeilers uit andere landen. Je bent natuurlijk heel nieuwsgierig naar hoe goed je leeftijdsgenoten uit andere landen zijn. Om tegen hen te kunnen zeilen en te zien wie echt de beste is, dat vond ik heel gaaf, een beslissend moment in mijn carrière. Het is een prachtige ervaring met blijvende herinneringen en nieuwe vrienden.”

Van Rijsselberghe is toernooidirecteur van dit Jeugd WK Scheveningen én van het WK zeilen in 2023 op dezelfde locatie. Hij hoopt in zijn rol bij te kunnen dragen aan de verbinding naar de sporters en kijkt hoe hij de nieuwe generatie verder kan helpen.

Jeugd WK Scheveningen: Een eens-in-je-leven ervaring

Jorien Hin is een van de deelnemers in de 29er, zij vaart deze week samen met Vera ter Horst. In haar vooruitblik voor het evenement gaf ze aan: “Ik heb de verhalen van anderen over het Jeugd WK wel gehoord: dit is een soort eens-in-je-leven ervaring die heel gaaf is.”

In de loop van de jaren groeide het Jeugd WK (dit is de 50ste editie) uit tot meer dan een krachtmeting van alle jonge talenten over de hele wereld op één centrale plek. Het evenement zorgt ook voor sociale cohesie van alle deelnemers onderling. Sociale activiteiten zijn ook in Den Haag een belangrijk onderdeel van het evenement met het doel vriendschappen voor het leven te creëren.

Jorien Hin en Vera ter Horst strijden voor de kust van Scheveningen.
Foto: Sailing Energy

540 zeilers en coaches verplaatsen zich op de fiets

Ook deze week in Den Haag zit dat sociale aspect er goed in. Zo verblijven de deelnemers op Vakantiepark Kijkduin en stappen ze iedere dag op de fiets richting de haven van Scheveningen. Tijdens de openingsceremonie moest er natuurlijk een haring worden gehapt en bij elke wereldkampioenschappen jeugdzeilen brengt elk land een fles water van het eigen land mee. De traditie van het ‘mengen van het water’ laat zien hoe verbonden we allemaal zijn over de hele wereld en brengt het thema van dit toernooi naar boven: Internationale strijd en internationale vriendschap.

Het Nederlandse team wordt op het Jeugd WK Scheveningen vertegenwoordigd door elf meisjes en jongens, begeleidt door drie coaches in acht van de totaal elf disciplines. Marc de Haas is hoofdcoach van het Nationaal Talent Team (NTT): “Dit team heeft zich gekwalificeerd op de Dutch Youth Regatta. Dat is één evenement, alles of niks, onder druk. Daar leven ze heel erg naar toe en is best spannend. Hierna hebben we een intensief trainingsblok gedaan in Scheveningen. Varen op stromend water hebben we goed kunnen oefenen. Scheveningen is echt een gave plek om te racen.”

Jeugd WK Scheveningen zeilers op de fiets
De zeilers verplaatsen zich de hele week lekker Hollands op de fiets!
Foto: Sailing Energy

Uitkijken naar echt Schevenings weer

Donderdag 14 juli is de laatste wedstrijddag in Scheveningen. De week heeft de talenten tot nu toe weinig wind gebracht, maar met een overkomend koufront worden de laatste dagen meer wind en golven verwacht, in het voordeel van de Nederlandse zeilers.

Stijn Gast zeilt voor de KNZ&RV uit Muiden in de 29er samen met Olaf Ganzevles die voor Windsurfvereniging Almere Centraal uitkomt. Stijn: “Maandag was een lastige dag, het waren niet echt onze condities. We moeten blijven vechten, want het toernooi is nog niet klaar met veel races te gaan. Woensdag staat er meer wind, daar worden wij wel blij van. Op dit moment staan de Argentijnen eerste in een vloot van 26 29ers. Die gaan echt hard!”

Stijn en Olaf staan na acht races op een 13de plek met 83 punten. Maar er staan nog vijf races op het programma, genoeg kansen om resultaten te schrappen en omhoog te klimmen in het klassement.

In de ILCA6 vaart Daan Boekholt voor de KWV Loosdrecht, hij staat momenteel op een 8ste plek. Over de lichte wind zegt hij het volgende: “Ik heb altijd zin om het water op te gaan, ook met weinig wind. Maar ik hoop wel op meer wind, liefst zo’n 15-20 knopen. Bij ons staat een jongen uit Bermuda nu eerste van de 61 deelnemers. Maar alles zit heel dicht op elkaar. Er kan nog van alles gebeuren.”

Marc de Haas: “Het gaat boven verwachting. Het is prettig dat het beter gaat dan vorig jaar in Oman. Het is natuurlijk ook goed en leuk om in eigen land goed te presteren. We voelen ook de steun van de verenigingen en de steun van vrienden en familie. Mooi als het dan lukt.”

Omslagfoto: Sailing Energy

Volg het Jeugd WK Scheveningen

Nederlandse selectie jeugd WK Scheveningen
De Nederlandse selectie op het Jeugd WK Scheveningen inclusief coaches
Foto: Sailing Energy

Vragen voor de Nederlandse talenten

Van welke talenten gaan wij in de toekomst nog meer horen? Na afloop van het Jeugd WK Scheveningen interviewen wij enkele talenten over hun ervaringen deze week en hun plannen voor de verdere zeil carrière. Heb jij vragen voor deze talenten, mail ze naar redactie@zeilwereld.nl of plaats ze hieronder in de comments!

Skiff (29er) meisjes:
Vera ter Horst, Haarlem, 16 | Haarlemsche Jachtclub
Jorien Hin, Ouderkerk Aan De Amstel, 17 | Haarlemsche Jachtclub

Skiff (29er) jongens
Olaf Ganzevles, Almere, 17 | Windsurfvereniging Almere Centraal
Stijn Gast, Bussum,17 | RCNV, Real Club Valencia

Kiteboard jongens (formula Kite)
Duuk van Hees, Oisterwijk, 17 | Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV)

IQ Foil Meisjes (IQFoil Youth)
Zara Rozeboom, Amsterdam, 17 | Windsurfvereniging Almere Centraal

IQ Foil Jongens (IQFoil Youth)
Hidde van der Meer, Grouw, 18 |KWV Frisia + Windsurfvereniging Almere Centraal

Eenmansboot meisjes (ILCA 6)
Roos Wind, Breukelen, 17 | KWV ‘Loosdrecht’

Eenmansboot jongens (ILCA 6)
Daan Boekholt, Breda, 18 | KWV ‘Loosdrecht’

Catamaran mixed (Nacra 15)
Linde Timmermans, Oosterhout, 17 `| KR en ZV De Maas
Michiel van der Vorm, Rotterdam, 17 | WV Braassemermeer

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.