Kingdom Team Netherlands versus DutchSail

Twee Nederlandse teams die mee gaan doen aan de Youth America's Cup. De missing link in het Nederlandse jeugdprogramma in het zeilen.

Door Anke Haadsma | 29 juli 2020

De AC9F, de boot voor de Youth America's Cup

Kingdom Team Netherlands versus DutchSail

Door Anke Haadsma | 29 juli 2020

Advertentie

Een kleine maand geleden maakten we kennis met Kingdom Team Netherlands, vier ambitieuze en talentvolle jonge zeilers die mee willen doen aan de Youth America’s Cup. Nog geen week geleden diende het tweede Nederlandse team zich ook aan, onder de vlag van DutchSail. Wie zijn die twee teams nu precies?

Het eerste team, Kingdom Team Netherlands, vaart onder de vlag van de Koninklijke Watersport-Vereeniging ‘Loosdrecht’ (KWVL) en bestaat tot nu toe uit vier zeilers: Bart Lambriex, Odile van Aanholt, Jorden van Rooijen en Emma Savelon. Zij zoeken nog twee zeilers, een man en een vrouw, om dit team compleet te maken.

Bart Lambriex, Odile van Aanholt, Emma Savelon en Jorden van Rooijen

Het tweede team, DutchSail, kondigde zich onlangs aan, dit team staat onder leiding van oud-olympiër Pieter-Jan Postma. Dit team gaat varen onder de vlag van KNZ&RV en KRZV de Maas. Het team wordt ondersteund door onder andere het Watersportverbond. Postma zit momenteel nog in de selectiefase. “We zijn de zeilers nog aan het selecteren, nu hebben we al een leuke groep zeilers waarmee we trainen. Dit zijn: Scipio Houtman, Robin Becker, Cas van Dongen, Ismene Usman, Rutger Vos, Eva Asbeek Brusse en Emma Siewers. We hebben ook een boot gekocht, de 69F (red. vergelijkbaar met de AC9F waarmee de Youth America’s Cup wordt gevaren), zodat we veel kunnen trainen. Hier gaan we de komende tijd ook onze eerste wedstrijden op varen.”

Pieter-Jan Postma

Postma: “Het team is het belangrijkste op de boot. In elke race zie je onder druk hoe zij op elkaar ingespeeld zijn, elkaar door en door vertrouwen. Dat ontstaat niet zomaar, dat vraagt voorbereiding, volledige inzet, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen. Deze cultuur maken we samen en dan kun je presteren op het hoogste niveau.”

De Youth America’s Cup

De Youth America’s Cup (YAC) is een initiatief van de America’s Cup, het oudste internationale iconische sportevenement ter wereld, dat sinds 1851 wordt verzeild. De YAC wordt gezeild door een gemixt dames/heren team van 4 personen in de leeftijd van 18- 24 jaar. Speciaal voor deze versie van de YAC is er een nieuwe spectaculaire 9 meter lange monohull foiler ontwikkelt, de AC9F. Op 12 maart 2021 vindt de finale van de Youth America’s Cup in Auckland, Nieuw-Zeeland plaats.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Nederland mee gaat doen aan deze race. Dat er dan nu direct twee teams komen, is dan ook best bijzonder.

Postma: “De Youth America’s Cup is de missing link in het Nederlandse jeugdprogramma, dat loopt van de Optimist tot aan de Olympische Spelen. Ik geloof er heilig in dat je samen meer kunt bereiken, dat de verbinding aangaan werkt. Dat alle partijen en initiatieven in en buiten de zeilwereld nu de krachten bundelen om dit waar te maken, is voor mij een droom die uitkomt. Samen gaan we nieuwe zeilhelden creëren.”

Stand: 1-0

De strijd tussen de twee Nederlandse teams is al een beetje begonnen. Kingdom Team Netherlands heeft afgelopen weekend in Italië haar eerste wedstrijd gevaren. Dit deden ze op een 69F, de boot waar ze nu ook op aan het trainen zijn. Deze boot is vergelijkbaar met de AC9F, waar ze straks de YAC op gaan varen. “Voor ons is het een hele mooie start van onze campagne”, vertelt Lambriex na de winst. “We zijn heel blij dat we ons eerste evenement hebben gewonnen. Maar het gaat op dit moment helemaal niet om het resultaat, zolang we beter worden en blijven focussen op onszelf te verbeteren, dan zijn we heel blij.”

🇳🇱 And the Winners is… Kingdom Team Netherlands!

Geplaatst door 69Fsailing op Zondag 26 juli 2020
De eerste reactie van het winnende team

Volgende week zitten beide teams in Italië voor nog een wedstrijd op de 69F. Dan kunnen we de eerste echte scores laten zien. Wij nodigen beide teams uit aan onze tafel voor een podcast. Wat zou jij van deze zeilers willen weten? Laat het weten in een reactie onder dit bericht of stuur een mail naar: redactie@zeilwereld.nl.

Coverfoto: De AC9F, de boot voor de Youth America’s Cup

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.