Kings’ Legend in nieuw tv programma

Vijf bekende Nederlanders, een tv-crew en drie ervaren Nederlandse zeilers zaten drie weken lang op de Kings Legend en er rolt een mooi tv-programma uit. Dit programma verschijnt komend najaar op SBS6, wij spraken met schipper Hans Bouscholte over zijn ervaring aan boord.

Door Anke Haadsma | 22 juli 2020

Kings Legend in Alle hens aan dek

Kings’ Legend in nieuw tv programma

Door Anke Haadsma | 22 juli 2020

Advertentie

Zet vijf bekende Nederlanders op een zeilboot, richt er een aantal camera’s op en je hebt gegarandeerd mooie tv. Dat moeten de makers van het nieuwe SBS6-programma ‘Alle hens aan dek’ hebben gedacht. De afgelopen drie weken voeren vijf BN’ers onder leiding van onder andere Hans Bouscholte op de Kings’ Legend de Noordelijke Oceaan route van Las Palmas naar Nederland.

Hoe het programma er precies uit gaat zien, is nog onbekend. Hier mogen ook schipper Bouscholte (voormalig Volvo Ocean Race schipper en vijfvoudig wereldkampioen zeilen) en bemanningsleden Erik van Vuuren en Willem Jan Landman nog niets over zeggen. Sterker nog, zij kunnen ook alleen maar raden welke beelden er straks in het programma te zien zijn.

Mooie zeilbeelden

“Wij mogen niets vertellen over wat er aan boord is gebeurd en besproken”, legt schipper Bouscholte uit. “Het programma draait natuurlijk om die bekende Nederlanders, maar ik verwacht wel dat er ook echt een zeilverhaal in komt. Er zijn zoveel mooie beelden gemaakt, de dronevlieger zat bij de Fastnet Rock op een gegeven moment zelfs met tranen in zijn ogen.”

De zeilers hebben een zware route afgelegd, met 2500 mijl op de teller is het bijna een Oceaanoversteek geweest. Van Las Palmas voer de Kings’ Legend door de Atlantisch Oceaan, richting de Ierse Zee, over het Kanaal en eindbestemming was Scheveningen. Onderweg ronden ze de mythische Fastnet Rock, deze rots met vuurtoren wordt onder zeezeilers als de ‘holy grail’ gezien.

Mix van bekende persoonlijkheden aan boord

De groep aan boord bestaat met name uit onervaren zeelieden, alleen schaatser Rintje Ritsma heeft enige zeilervaring, maar niet in deze orde van grootte. Naast Ritsma stapten acteur Victor Reinier, majoor Marco Kroon, actrice Imanuelle Grives en Caroline van Eeden, huisvriendin van de Meilandjes, aan boord.

BNers in alle hens aan dek
De BNers aan boord: Marco Kroon, Caroline van Eeden, Imanuelle Grives, Rintje Ritsma en Victor Reinier. Foto: Vincent TV producties

Bouscholte: “Ik ben buitengewoon positief over hoe de tocht is verlopen. Het is echt veel beter uitgevallen dan ik van tevoren had verwacht. Je stapt tenslotte aan boord met een groep onervaren zeilers met soms uitgesproken karakters. En dan varen we ook nog een hele zware route, zeker voor de cameramensen die de hele dag met een camera op hun schouder lopen. En de geluidsman en regisseur die alleen maar onderdeks aan het werk zijn. Dan ben je bevoorrecht als je boven dek mag zitten hoor. Gelukkig is het goed uitgepakt, iedereen heeft zich daar fantastisch doorheen geslagen.”

Zware rol als schipper

Bouscholte was als schipper verantwoordelijk voor de complete crew aan boord, hij beleefde dit als een zware rol. “Het is moeilijk te verkopen als je terugkomt en iemand is overboord geslagen. Veiligheid stond dan ook altijd voorop. We hebben allemaal continu ons zwemvest aangehad, ook bij mooi weer. En ’s nachts was iedereen aangelijnd. De credits gaan straks dan wel naar de BN’ers, maar het ging mij om het welzijn van de complete crew.”

“De BN’ers kregen absoluut geen sterrenbehandeling aan boord”

Hans Bouscholte

“Samen met Erik en Willem Jan deelde ik 3 wachten. Zelf nam ik de hondenwacht (red: van 12 tot 4 uur ‘s nachts) op me. Daarnaast sprong ik in wanneer nodig. Willem Jan nam veiligheid en de verantwoordelijkheid over het eten op zich. Erik nam als extra taak de techniek en meteo op zich, daarnaast was er een walmeteoroloog voor extra begeleiding. Echt heel fijn om die hulp ook te hebben, je hebt je handen namelijk al vol aan de BN’ers. Dat is namelijk wat je straks ook terugziet op beeld. Dan moet ik ook zeggen dat zij het alle vijf heel goed hebben gedaan, ze draaiden mee in de wachten en moesten ook gewoon helpen in de schoonmaak en corvee. Ze kregen absoluut geen sterrenbehandeling aan boord.”

Nieuwe bekende zeilambassadeurs

Eigenlijk fungeerde de crew als voltallig zeilteam. “We draaiden onze wachten en hadden daarnaast twee keer per dag een briefing. Een moment waarbij we ook direct gezamenlijk gingen eten. Ik denk dat er zeker een aantal nieuwe zeilers, of in ieder geval zeilambassadeurs, zijn ontstaan. Sowieso was ik heel blij met Rintje aan boord, dat is al een goede zeiler, hij heeft zelf ook een zeilboot, en was zo eigenlijk vanaf het begin een volwaardig crewlid.”

Wie verder goede zeilers zijn gebleken moeten we nog afwachten. Komend najaar is ‘Alle hens aan dek’ te zien op SBS6. Klik hier voor meer informatie over het programma.

In deze aflevering van Shownieuws zijn ook al de eerste beelden te zien. ‘Alle hens aan dek’ is het eerste item in deze uitzending.

Coverfoto: Anke Haadsma

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. […] Lees hier verder het hele verhaal. […]

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 2 keer per maand de nieuwste artikelen in je mailbox!
!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uw advertentie hier? Neem contact op.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Uw advertentie hier? Neem contact op.

1 reactie

  1. […] Lees hier verder het hele verhaal. […]

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.