Kirsten Neuschäfer wint Golden Globe Race

Het is haar gelukt! De Zuid-Afrikaanse Kirsten Neuschäfer heeft op koningsdag de Golden Globe Race gewonnen. Ze finishte na 235 dagen.

Door Riemer Witteveen | 27 april 2023

Kirsten Neuschafer GGR

Kirsten Neuschäfer wint Golden Globe Race

Door Riemer Witteveen | 27 april 2023

Advertentie

De Zuid-Afrikaanse Kirsten Neuschäfer is donderdagavond over de finishlijn bij Les Sables-d’Olonne gezeild met haar Cape George 36. Bij de finish viel de wind weg, waardoor het spannend werd of ze nog voor het donker wist te finishen. In het laatste beetje schemer ging ze over de streep. Ze is met haar prestatie de eerste vrouw die een solo, non-stop zeilweredstrijd rond de wereld weet te winnen. Sinds het uitvallen van de Brit Simon Curwen niet ver voor Kaap Hoorn heeft ze vrijwel altijd aan de leiding gestaan.

Compensatie

Na de mediastop in haar thuishaven Kaapstad moest ze haar Race nog onderbreken om mede Golden Globe Race-deelnemer Tapio Lehtinen te redden die in zijn reddingsvlot ronddreef nadat zijn boot vrij plots zonk. Ze verloor daarmee tijd en moest extra mijlen varen, maar werd daarvoor gecompenseerd met 30 ‘gratis’ liter diesel (het gebruik van de motor wordt in de Golden Globe Race met extra tijd bestraft) en er wordt 35 uur zeiltijd in mindering gebracht.

Tapio Rescue Kirsten
Een borreltje is wel gewenst na het redden van Tapio. Foto: Kirsten Neuschäfer/GGR

Spannend

Indiër Abhilash Tomy ligt op een tweede plek. Hij nam een aanzienlijk noordelijkere route, waardoor het spannend werd wie er uiteindelijk als eerste de Golf van Biskaje op zou varen en als eerste over de finishlijn zou komen bij het Franse havenstadje waar ook de Vendée Globe start en eindigt. Kirsten trok aan het langste end en speerde naar de finish toe. Abhilash lag bij de finish van Kirsten zo’n 130 mijl achter en wordt op vrijdag verwacht te finishen.

Abhilash Tomy GGR
Abhilash Tomy wordt tweede. Foto: GGR/Nora Havel

Chichester-Klasse

De Brit Simon Curwen leek vrijwel de hele race race ongenaakbaar. Hij rustte zijn Biscay 36 erg simpel en vooral erg licht uit, waardoor de boot erg snel was. Simon werd jaren geleden tweede in de Mini Transat en is een erg goede zeiler. Hij kreeg vóór Kaap Hoorn echter aanzienlijke problemen met zijn Hydrovane windvaanstuurinrichting, waardoor hij zich genoodzaakt zag te stoppen in Chili voor reparaties. Dik 300 mijl ten noorden van de evenaar wist hij Kirsten en Abhilash voorbij te zeilen. Donderdagmiddag zeilde hij over de finishlijn en Simon werd daarmee eerste in de Chichester-klasse. Die klasse is vernoemd naar Sir Francis Chichester die vóór de eerste Golden Globe Race al solo de wereld omzeilde met maar één stop.

Winnaar van de Golden Globe Race van 2018, Jean-Luc van den Heede, roemde Simon bij zijn aankomst om zijn kwaliteiten en zei dat de Brit had moeten winnen. Maar goed zeilen is één ding, maar je boot heel houden is minstens zo belangrijk en dat wist Kirsten Neuschäfer wél te doen.

Kirsten Neuschafer GGR
Kirsten aan boord Minnehaha, haar Cape George 36. Foto: GGR/Nora Havel

Video’s van Kirsten:

Het verhaal van Kirsten is erg inspirerend. Er zijn een aantal mooie video’s waarin ze haar verhaal vertelt:

Interview met Maya van YouTube-kanaal Sailing Magic Carpet (waarin zo’n zelfde Cape George 36 wordt opgeknapt):

30.000 miles from home, The Kirsten Neuschäfer story is Een schitterende film van 8 minuten waarin ze vertelt hoe ze bij haar boot is gekomen en waarom ze wilde zeilen:

Beelden aan boord van Minnehaha tijdens de Golden Globe Race 2022 van Kaapstad naar Hobart

Omslagfoto: GGR2022 /Etienne Messikommer

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.