Nederlandse Laser zeilers van Tokio naar Parijs

Duko Bos en Niels Broekhuizen kwamen net tekort voor een Olympisch ticket naar Tokio in de Laser. Beide in verschillende campagnes. Na even flink balen is het tijd om nu naar Parijs te kijken.

Door Anke Haadsma | 16 juni 2021

Laser zeilers Tokio naar Parijs

Nederlandse Laser zeilers van Tokio naar Parijs

Door Anke Haadsma | 16 juni 2021

Advertentie

Het leek afgelopen jaar een beetje een verrassing, kwalificatie van een Nederlandse Laser zeiler voor de Olympische Spelen in Tokio. Voor de zeiler in kwestie, Duko Bos uit de talentploeg van het Watersportverbond, was het niet zozeer een verrassing. “Ik had steeds wel het idee dat het mogelijk was, het was vooral een kwestie van goed varen.”

Dat Duko goed kan varen, dat heeft hij wel laten zien. Afgelopen winter kwalificeerde hij Nederland als land voor de Spelen in de Laser klasse. Het enige dat nu nog ontbrak was de nominatie op naam. Die kon hij afgelopen voorjaar in Vilamoura behalen tijdens een speciaal Europees kwalificatie-evenement voor de Laser. Daar lukte het hem net niet waardoor zijn laatste kans vorige week op de Allianz Regatta in Medemblik was. Hier deed ook zijn zeilmaatje, Niels Broekhuizen, een laatste poging dat ticket nog binnen te slepen.

Duko moest een top vijf plek varen in Medemblik: “Het was de laatste kans om me te kwalificeren, de druk lag dus hoog. En dat was nieuw voor mij, ik voelde meer druk als normaal en maakte het te moeilijk in mijn hoofd.” Bos lag er goed voor in Medemblik, tot de dag voor de medaille race (de laatste race voor de top 10 zeilers van het evenement). Twee slechte races laten hem zakken naar een twaalfde plaats, geen medaille race en geen top 5 plek. Dit betekent dat we geen Nederlandse Laser zeilers in Tokio gaan zien komende zomer.

Duko Bos Allianz Regatta
Duko Bos liet zich teveel leiden door de hoge druk tijdens de Allianz Regatta in Medemblik.
Foto: Sander van der Borch / Allianz Regatta

Niels wist voor de Allianz Regatta al dat een nominatie voor Tokio ver weg was. “Na het evenement in Vilamoura had ik eigenlijk de hoop op Tokio al opgegeven. Dat evenement was echt een domper voor mij, ik kwam hier niet op mijn eigen niveau. Achteraf baalde ik flink dat ik niet heb laten zien wat ik kon. Maar dat is achteraf, we hebben zoveel kansen gehad om te kwalificeren.”

Van zeilmaatjes naar concurrenten

Dat Duko de landennominatie afgelopen winter in Melbourne won, betekent niet dat hij ook degene is die naar de Spelen zou gaan. Dit betekende ook voor Niels een nieuwe kans zich te kwalificeren. De jongens hebben jarenlang samen gevaren, in Medemblik voelde Duko voor het eerst een concurrent in Niels.

“We hebben het laatste jaar sowieso weinig samen getraind. In Medemblik ben je dan ook ineens elkaar concurrent. Nu wist ik me wel goed te concentreren op mijn eigen wedstrijden. Dat is denk ik belangrijk dat je je niet te veel laat afleiden door de prestaties van de ander.”

Voor Niels was het overigens zaak het evenement te winnen om dat ticket veilig te stellen. Hij wist al dat zijn kans zich nog te nomineren super klein was. “Ik had hier wel vrede mee, Duko voer ook super goed. Als iemand van ons naar Tokio was gegaan, had ik ook verwacht dat hij dit zou zijn geweest.”

Niels Broekhuizen Allianz Regatta
Niels Broekhuizen in actie tijdens de Allianz Regatta.
Foto: Sander van der Borch / Allianz Regatta

Voor Niels was het ook veel meer een verrassing dat de Spelen komende zomer ineens realiteit konden worden. “Ik heb het afgelopen jaar eigenlijk alleen gevaren. Tot augustus 2020 heb ik ook een jaar niet gevaren vanwege studie. Daarvoor zat ik acht jaar lang in het talentprogramma van het Watersportverbond. Dat kende ik intussen wel en ik zag mijn niveau eigenlijk stagneren. In goed overleg met het Watersportverbond heb ik afscheid genomen en sloot me aan bij een internationale groep zeilers met een coach uit Tenerife.”

Daar zeilde en leefde Niels met jongens die alles voor de sport lieten. “De laatste maanden ben ik enorm veel gegroeid, door mijn eigen weg te kiezen. Dit zijn allemaal jongens die wel naar Tokio gaan, hier kon ik veel van leren. In Medemblik kon ik, in tegenstelling tot in Vilamoura, laten zien dat ik nu op hetzelfde niveau zit als die jongens die straks in Tokio varen.”

Realistisch is Niels ook: “Als ik naar Tokio was gegaan, dan was ik geen medaillekandidaat geweest. Daar is mijn niveau niet breed genoeg voor.”

Nederlandse Laser zeiler in Parijs?

Geen Nederlandse laser zeilers dus in Tokio. Maar de volgende Spelen staan ook alweer voor de deur. Over drie jaar worden deze gevaren in Parijs, zit er nog een nieuwe campagne in voor Duko en Niels?

“Mijn doel is altijd geweest de Spelen te halen”, antwoord Duko. “Ik heb nu ook wel de motivatie om nog door te gaan. Maar mijn ogen zijn nu eerst gericht op het WK in september komend jaar. Vanaf daar zien we denk ik wel verder.”

“Het is moeilijk om dat nu te zeggen”, Niels durft iets minder stellig te antwoorden. Hoewel Parijs zeker wel in zijn hoofd zit. “Ik moet nu gaan kijken hoe de weg naar Parijs eruit gaat zien, wat de beste weg is. Ik kijk wel naar het WK in september, maar vraag me af welke zeilers hierheen gaan, zo kort na de Spelen.”

Niels Broekhuizen naar de Olympische Spelen in Parijs 2024.
Hoe de weg van Niels eruit gaat zien, is nog onduidelijk. Maar, heel belangrijk, zijn plezier in Laser zeilen is terug. Foto: Sander van der Borch / Allianz Regatta

Of Niels daar Duko gaat tegenkomen is dus nog de vraag. Duko heeft in ieder geval voor zichzelf een duidelijk doel gesteld: “Ik wil daar laten zien wat ik in me heb. Dat ik onder druk ook kan presteren, daar ga ik de komende tijd ook aan werken. In Medemblik liep ik hier voor het eerst tegenaan, maar gelukkig heb ik, naast zeilcoach Rodi van Mackelenbergh, ook een mentale coach. En genoeg zeilers om me heen die meer ervaring hebben met presteren onder druk.”

Plezier in de Laser teruggevonden

Hoewel Niels niet een eenduidig antwoord geeft over een campagne richting Parijs, laat hij wel weten dat hij weer met plezier aan het zeilen is. “Ik heb het plezier teruggevonden. Het leuke aan de Laser is dat het heel erg om het zeilen gaat. Dat triggert mij enorm. Afgelopen jaar heb ik natuurlijk met een groep geleefd die alles voor de sport doet, ook mentaal. Denk aan kracht, voeding, echt alles staat in het teken van beter worden. Ik zie nog veel uitdaging in het Laser zeilen.”

De komende tijd gaat Niels dan ook kijken hoe hij de beste weg naar Parijs kan bewandelen. “Ik zou het leuk vinden om dit straks samen met iemand als Duko te kunnen doen.”

Zeilers in Tokio

Geen Nederlandse Laser zeilers in Tokio komende zomer. In zes andere klassen zien we wel Nederlandse zeilers. Lees hier wie komende zomer voor Nederland uitkomen op de Olympische Spelen 2021.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.