Madelon Voets heeft geen eigen zeilboot, maar vaart wel bijna ieder weekend wedstrijden. In deze editie van de spotlight vertelt deze fervente wedstrijdzeilster over haar zeilcarrière.
Ze heeft geen eigen boot, maar is onderdeel van het wedstrijdteam van de Extra Djinn, een X-362 Sport. Ze zeilt al haar leven lang, met haar grootouders, op een Laser Pico en op de studentenvereniging. Daar ontdekte ze haar liefde voor zeilen en specifiek wedstrijdzeilen. Madelon Voets staat deze keer in de Spotlight en vertelt enthousiast over de kick van het wedstrijdzeilen.
Madelon, hoe oud was jij toen je voor het eerst begon met zeilen, en waarom koos je voor zeilen?
Ik ben al aan boord van boten zolang als ik mij kan herinneren. Mijn grootouders waren fanatieke zeilers en ik heb toen ik klein was veel tijd bij hen aan boord doorgebracht. Hun Amphitrite lag in Lelystad en we gingen vaak zeilen op het IJsselmeer.
Toen ik een jaar of 14 was kochten mijn ouders een Laser Pico, maar omdat mijn broertje en zusje niet zo’n fan waren, was ik vaak in mijn eentje op het water. In die periode ging het mij meer om het lekker op het water te zijn dan dat ik druk was met beter leren zeilen. Zodra ik ging studeren ben ik lid geworden van een studentenzeilverening. Vanaf dat moment leerde ik eigenlijk echt zeilen en is de sport ook een passie geworden. Ik ben erg blij dat ik gekozen heb om van zeilen mijn hobby te maken. Voor mij is op het water zijn een ultiem gevoel van vrijheid: overgeleverd aan de wind bepaal je zelf waar je heen wilt en hoe je daar wilt komen. Zeilen is ook een goed excuus om niet na te hoeven denken over wat er in de rest van de wereld allemaal gebeurt.
Je vaart met de Extra Djinn, waarom met deze boot?
De Extra Djinn tijdens de IJspegel winterwedstrijden in Scheveningen – Foto: Laurens Morel
Verreweg de meeste mijlen maak ik aan boord van de Extra Djinn, een X-362 Sport. Dit is niet mijn eigen boot, maar ik vaar mee als (vaste) bemanning tijdens de wedstrijden. Mijn voornaamste rol aan boord is genuatrimmer, wat ik ook echt superleuk vind om te doen. Na een aantal jaar vooral te hebben getoerzeild op het IJsselmeer en een paar langere tochten op zee, wilde ik graag de overstap maken naar het wedstrijdzeilen. Het zeilen in een team en het samenwerken om de boot te pushen zo hard mogelijk te gaan, sprak mij erg aan en daar wilde ik graag meer van weten. Zodoende ben ik een keer gevraagd om in te vallen bij de Extra Djinn tijdens een Lelystad Regatta (2017). Sindsdien ben ik eigenlijk niet meer van boord gegaan. De X-362 Sport is een vlotte boot, maar straft ook gelijk als je een fout maakt met het trimmen. Dat in combinatie met mijn gezellige teamgenoten maakt dat ik zo graag mee vaar op de Extra Djinn.
Droom je van een eigen boot, en wat voor boot zou dit zijn?
Op dit moment vind ik het heerlijk dat ik veel kan zeilen en bij wijze van alleen maar hoef op te stappen, in plaats van ook nog na te moeten denken over het organiseren van de bemanning, deliveries, het onderhoud en nieuwe zeilen. Maar aan de andere kant, booteigenaar zijn en kunnen gaan varen wanneer je daar zelf zin in hebt, klinkt ook wel heel erg goed natuurlijk. De boot die ik zou uitzoeken is een boot waarmee ik leuk mee kan doen met wedstrijden, maar ook weekenden of langer comfortabel mee weg kan. Ik heb het specifieke model nog niet uitgezocht, maar een modelletje racer/cruiser zou goed bij mij passen denk ik.
Wat is je volgende grote investering voor het zeilen?
Madelon in actie tijdens de Van Uden Reco Oktober Races in Medemblik. Foto: Laurens Morel
Pfoe, moeilijke vraag zeg! Aangezien geen eigen boot heb hoef ik daar niet over na te denken en mijn eigen zeiluitrusting is redelijk compleet en in goede staat. Dus in feite heb ik nu niks nodig. Als ik dan toch iets moet verzinnen, staat een nieuwe tas misschien wel op mijn verlanglijstje. Mijn huidige tas heeft alleen een schouderband en voor een wedstrijdweekend of een offshore wordt zo’n tas al snel redelijk zwaar. Een degelijke, waterdichte tas die ik op mijn rug kan dragen is wellicht wel het investeren waard.
Daarnaast is alles wat te maken heeft met veiligheid wat mij betreft altijd het investeren waard. Als ik bijvoorbeeld ‘s nachts midden op zee in zwaar weer zit, wil ik niet hoeven twijfelen of mijn reddingsvest en lifeline de omstandigheden wel aankunnen, maar wil ik de juiste spullen hebben van een betrouwbare fabrikant.
Hoeveel dagen per maand zeil je?
Zo veel mogelijk natuurlijk! Hoeveel dagen ik precies zeil verschilt aanzienlijk tussen het winter- en zomerseizoen, maar ik zeil in ieder geval het hele jaar door. In de winter ligt de boot op één plek (Scheveningen, red) en is de wedstrijd (meestal) op de zondag om de week. Gedurende het zomerseizoen nemen de wedstrijden een heel weekend of soms zelfs langer in beslag en moet de boot tussen wedstrijdweekenden in over gevaren worden naar de volgende wedstrijdlocatie. In de zomer kan ik dus bijna ieder weekend wel op het water zijn.
Welke wedstrijd vaar je graag, en waarom?
Over het algemeen vind ik korte baanwedstrijden leuker dan lange baanwedstrijden, omdat de korte baan naar mijn mening sneller en dynamischer is dan langere tochten waarbij iedereen achter elkaar aan vaart. Dat gezegd hebbende, kijk ik ieder jaar toch wel weer het meest uit naar de Vuurschepenrace en de North Sea Race; de races tussen Scheveningen en Harwich. De afgelopen jaren was het goed weer en er doen altijd veel boten met veel gezellige zeilers mee waardoor het een spektakel is op het water, maar de sfeer er ook goed in zit eenmaal weer op het land.
Eigenlijk zijn alle wedstrijden op stromend water wel favoriet, omdat de stroming een extra uitdaging biedt aan het tactische spel op het water.
Wat is de mooiste plek waar je ooit hebt gevaren?
Het Extra Djinn team tijdens de Heineken Regatta 2020. Foto: Laurens Morel
De mooiste plek waar ik ooit heb gevaren was denk ik in Noorwegen. Een aantal jaar geleden heb ik in de zomer een weekje gecruised langs de zuidkust van Noorwegen, alvorens we de oversteek hebben gemaakt terug naar Nederland. De natuur in Noorwegen is waanzinnig mooi om te zien, en na een dagje lekker zeilen op zee tussen de Fjorden je anker uitgooien in kristalhelder water was echt prachtig. Op de tocht terug naar Nederland zijn we toen een tijd vergezeld door een groep dolfijnen, ook een ervaring om niet meer te vergeten.
Daarnaast heb ik vaker gezeild in de Caribische Zee en zeilde ik weleens naar Klein Curaçao, een onbewoond eilandje op ongeveer twee uurtjes zeilen vanaf Curaçao. Klein Curaçao heeft mooie witte stranden en je kunt er ongestoord snorkelen tussen de zeeschildpadden.
In Nederland vind ik de Waddenzee en de Oosterschelde de leukste plekken om te zeilen.
Waar wil je graag nog een keer varen, of welke wedstrijd wil je graag een keer aan meedoen?
Tsja, eigenlijk zijn er nog zoveel plekken waar ik nooit ben geweest en die ik graag zou willen ontdekken, dat het lastig kiezen is. Het gebied rondom de Middellandse Zee ken ik helemaal niet, maar als ik de verhalen moet geloven is dat zeker een plek waar ik eens naartoe moet. De Franse Riviera, de Griekse eilanden, de Turkse kust of de Kroatische eilanden in de Adriatische Zee zouden stuk voor stuk mooie zeilbestemmingen moeten zijn.
Als het gaat om zeilwedstrijden voeren Cowes Week en de Caribbean 600 mijn bucketlist aan, wederom omdat ik hier de beste verhalen over heb gehoord van andere zeilers. Zeilwedstrijden rondom de wereld zoals The Ocean Race of de Vendée Globe vind ik er altijd zeer spectaculair uitzien, maar zijn voor mijn persoonlijk een brug te ver van wat mij nog leuk lijkt om te doen.
Op het Wereldkampioenschap Offshore zeilen 2018 in Scheveningen. Foto: Sander van der Borch
Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?
De eerste accessoire waar ik aan moet denken is het waterdichte, stootvaste hoesje van mijn telefoon. Niet omdat ik nou zo veel mijn telefoon gebruik tijdens het zeilen, maar als ik dan toch even de route wil checken op een navigatie-app of een jaloersmakende zeilfoto rond wil sturen, hoef ik in ieder geval niet te vrezen dat een golf die breekt aan dek het einde van mijn telefoon betekent.
Een andere accessoire waar ik heel blij mee ben en die ik veel gebruik is mijn starthorloge voor tijdens de wedstrijden. Niet alleen weet ik dan hoeveel tijd er nog is voor de start van een wedstrijd, maar het is ook handig om de tijd te bepalen tussen je eigen boot en andere deelnemers in het veld. Zeker omdat wij met de Extra Djinn geen eenheidsklasse varen maar op rating, is de tijd tussen ons en de concurrenten belangrijk om de positie te bepalen.
Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?
Wat ik zelf een belangrijke vaardigheid vind, is om te kunnen navigeren zonder geavanceerde kaartplotters of andere dure electronica. Sommige mensen vertrouwen blind op de navigatie-apps op hun tablets en weten bijvoorbeeld niet hoe je een kruispeiling kunt maken met enkel een peilkompas en papieren kaart. Hoewel apparatuur aan boord mij zelf ook nog nooit in de steek heeft gelaten en het 99% van de tijd altijd goed zal gaan, vind ik het een geruststelling om te weten dat ik de weg terug kan vinden in de situatie waarbij het wel een keer mis gaat. Omwille van veiligheid kan ik daarom iedereen aanraden om ervoor te zorgen dat je je eigen positie kan bepalen op een kaart zonder een navigatiesysteem te gebruiken. Zo ben je dan altijd meer dan één update of kortsluiting verwijderd van een heel vervelende situatie.