Marcel Witteveen in de spotlight

De laatste jaren was hij wat onzichtbaarder in de wedstrijdscene, maar wij zien hem toch als een echte wedstrijdzeiler. In deze spotlight vertelt hij zijn zeilverhaal.

Door Redactie | 14 december 2022

Marcel Witteveen in de spotlight

Marcel Witteveen in de spotlight

Door Redactie | 14 december 2022

Advertentie

Met zijn Smooth Operator zeilt hij de hele winter lekker door vanuit Scheveningen. Marcel Witteveen is een echte wedstrijdzeiler en heeft dan ook al op diverse boten gevaren. Nu hij zijn eigen X-402 in de haven van Scheveningen heeft liggen, is hij ook bezig met de opbouw van zijn eigen wedstrijdteam. We zetten Marcel Witteveen deze keer in de spotlight.

Wanneer ben je begonnen met zeilen?

Ik zeil sinds mijn vierde, destijds met het gezin op een 8.5 meter knikspant Aldabaran. Deze was bedoeld voor binnenwater, maar wij bereikten er Ierland mee in de zomervakantie. Verder ben ik opgegroeid met de Optimist en andere kleine bootjes, zoals een Fireball, hiermee maakte ik Reeuwijk onveilig. In mijn tienertijd werden vakanties gespendeerd in Zuid-West Engeland, Kanaaleilanden en de Franse kust.

Ze zeilt fantastisch, heeft soms wat ouderdomsverschijnselen,
maar heeft karakter en zorgt dat de bemanning die ook krijgt

Marcel Witteveen

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

Een X-402. Er bestaat geen boot die voldoet aan alle dromen die ik heb, daarvoor droom ik te veel. De Smooth Operator, of Smooth voor intimi levert nog steeds heel veel zeilvreugde. Ze is een performance cruiser van de oude stempel, afkomstig uit het IOR-tijdperk met de kenmerkende brede romp en grote voorzeil. Het is gemiddeld iets moeilijker om de Smooth aan de gang te krijgen en te houden, vergeleken met veel andere wedstrijdjachten. Ze zeilt fantastisch, heeft soms wat ouderdomsverschijnselen, maar heeft karakter en zorgt dat de bemanning die ook krijgt.

X-402 Scheveningen
Smooth Operator in de haven van Scheveningen

Wat voor soort wedstrijden vaar je met je boot?

In de dagelijkse praktijk, waarin het zeilen moet passen tussen werk en gezinsleven, zijn de meeste wedstrijden dichtbij huis. Omdat we een vrij jong team hebben dat nog ingespeeld moet worden op elkaar en op de boot, kiezen we wedstrijden op basis van trainingsdoelstellingen én behoud van materiaal.

Op dit moment gebruiken we de IJspegel winterwedstrijden in Scheveningen om ons voor te bereiden op een aantal regatta’s in 2023. Denk aan de opening van het seizoen in Stellendam (van Uden Reco), de North Sea Regatta, Vuurschepen race en NorthSea race. In de zomer de woensdag avond clubwedstrijdjes en de Antwerpen race. Al die wedstrijden zijn full-crew. Voor 2023 zit er waarschijnlijk niet veel meer in.

Na volgend jaar gaan we kijken of er animo is voor langere afstanden, zoals de CAM-Race, een Driehoek Noordzee, een Fastnet race of de Azoren And Back Race (AZAB) vanaf 2024/2025.

Smooth Operator Marcel Witteveen
Girlpower aan boord van Smooth Operator

Wat wil je nog graag bereiken in de zeilsport?

Solo atlantisch heeft mij aangetrokken, maar niet in wedstrijdverband. De OSTAR prikkelt nog steeds de verbeelding. Wie weet. Met schoolgaande kinderen heb ik de keus gemaakt om deel te nemen aan regatta’s, clubseries en wat toer- en rallytochten, al of niet combinerend met schoolvakanties. Hiermee win je echter geen Nederlands Kampioenschap en word je niet uitgenodigd om een Vendeé Globe, Ocean Race of America’s Cup te varen.

Wat is je lievelingspositie aan boord?

Tijdens wedstrijden zat ik pre-Covid aan het stuur of grootzeil. Omdat de crew deze vacatures inmiddels al heeft ingenomen, bemoei ik mij momenteel met de mast en geef feedback op wat ik in de kuip zie of niet zie. Zeilen is een teamsport en ik krijg meer voldoening als ik zie dat een overstag met dat grote voorzeil helemaal ‘smooth’ gaat. Iets dat alleen lukt als de drie genuatrimmers en de stuurman elkaar hierin aanvoelen. Waarschijnlijk wordt mijn volgende aanstelling de bakstag, zodra we ons HR-probleem op het voordek hebben opgelost.

Marcel Witteveen in de spotlight
Marcel Witteveen zit voor nu nog rondom mast/voordek.
Foto: Sander van der borch

Wat is een absolute don’t aan boord voor jou?

Schelden, kleineren, de toiletafsluiter open laten staan en aan een lierhendel draaien zonder te kijken.

Wat heb jij altijd in je zeiltas zitten?

Ik heb altijd droge kleren bij me. Zeilkleding, handschoenen, pet, lippenbalsem, zonnebrand, zwemvest, bril, mes, paracetamol, notenreep en tandenborstel.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van zeilwereld?

In de winter doorvaren betekent gewoonlijk in de zomer geen opstartproblemen. Het mes snijdt dus aan twee kanten en op kou kun en moet je je kleden. Bij horizontale hagel of ijs op het dek zou ik toch thuis blijven. Ik heb het geprobeerd, maar die geef ik niet mee als tip.

Net als Marcel Witteveen in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.