Advertentie
Ze won al een zilveren en een gouden medaille op de Olympische Spelen van Londen en Rio en toch is ook Marit Bouwmeester soms nog steeds nerveus. “Ik probeer mijn gedachten wel te controleren, maar in zo’n finale kan ook ik last hebben van zenuwen”, zo legt ze uit. “Dat is het gevoel dat je leeft, zegt mijn broer Roelof, dan die me ook coacht. Daar doe je het voor. Op dat soort spannende momenten helpt hij me herinneren aan mijn eigen lessen.”
Omslagfoto: Richard Langdon/Ocean Images
Ze doet er alles aan om te winnen. Als een maniak leefde Marit Bouwmeester naar de Olympische Spelen van Tokio toe. Fietsen in een hittekamer in Scheveningen om de warmte van Japan na te bootsen. En tegelijkertijd speelde ze een paar mentale spelletjes met haar broer Roelof om zichzelf uit te dagen. “Ook onder immense druk en hitte moet je blijven presteren. En dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor Roelof. Ook hij moet straks helder in zijn hoofd blijven als de storm losbarst boven het water van Enoshima (het olympisch water, red.) en we samen de juiste beslissing moeten maken.”
Foto: Richard Langdon/Ocean Images
Marit Bouwmeester goud in Tokio, haar grote droom
“Weet je, dat is ook de grote contradictie van sport. Ik heb een droom om olympisch goud te winnen en daar doe ik alles voor. Dat geeft me energie om elke dag weer vroeg op te staan en hard te trainen. Maar op het moment suprême moet ik dat resultaat loslaten en me focussen op het proces. Dan moet ik accepteren dat ik geen invloed heb op de wind en de golven en zeilen met de wind die er staat. Dat is de grootste paradox die er is en soms heel moeilijk om mee om te gaan. Want ik heb hier vijf jaar lang naar toe gewerkt, dus het is logisch dat ik aan het resultaat denk. Maar dat helpt me niet om die wedstrijd te winnen.”
Ze zeilt al jarenlang op het hoogste niveau en is in de Laser Radiaal één van de favorieten voor de olympische titel. Toch wordt die strijd om het goud moeilijker dan iedereen denkt. “Er zijn een hoop jonge concurrenten bijgekomen en die hebben ook niet stil gezeten. Ik kom terug van een lange elleboogblessure en daardoor heb ik veel wedstrijden gemist. Daarom vond ik het ook fijn om bijvoorbeeld weer in Medemblik te kunnen varen op de Allianz Regatta. Zo kon ik toch wat wedstrijdritme op doen en zien hoe mijn concurrenten het deden. Het was fijn om te zien hoe zij omgingen met de starts, de windwisselingen en wat hun zwaktes waren.”
Foto: Sander van der Borch
“Zeilen is een beetje zoals golf. Je wilt niet één dag, maar de hele week goed zijn. Ik kan vandaag een goede dag hebben, maar als ik morgen heel slecht vaar, dan heb ik er niet zoveel aan. Ik wil niet te blij zijn als het goed gaat en niet te sip zijn als het minder gaat. Op het water wil ik mijn emoties onder controle hebben. Ik vaar tegen zestig andere boten, er is altijd wel eentje die me dwars kan zitten. Dus ook al maak ik een fout, ik wil door blijven gaan en me concentreren op het proces. Hoe moeilijk het ook is, hoeveel tegenslag je ook krijgt, als je blijft pushen, dan vertoon je uiteindelijk het gedrag dat je graag wilt zien.”
Het afgelopen jaar kon ze vanwege de coronacrisis niet in Japan trainen. Hierdoor heeft ze zich daar niet zo voorbereid als ze had gewild. Toch bereidt ze zich met al haar aantekeningen (tussen 2016 en 2018 is ze daar wel veel geweest, red) tot in de puntjes voor op Tokio en was ze nu ook als één van de eerste zeilers in Japan te vinden. “In mijn hoofd heb ik al die races al wekenlang gevisualiseerd. Oké, we zitten daar op de Sagami baan. Wat doet de wind en de stroming en wat kan ik daar verwachten. Ik ben blij dat ik na Rio gelijk naar Tokio ben gegaan en daar veel op getraind. Van al die kennis heb ik nu veel profijt.”
Foto: Richard Langdon/Ocean Images
En Roelof, haar broer, die staat haar bij. Op de kant of in een coachboot op het water. Marit Bouwmeester: “Ik had altijd al het idee dat Roelof een goede coach kon zijn. Technisch is hij de allerbeste en hij is ook analytisch en geduldig. Maar toen ik hem vijf jaar geleden vroeg of hij mij wilde coachen, moest hij daar wel even over nadenken. Ik was al olympisch kampioen en eigenlijk kon hij alleen maar falen. Maar ik ben blij dat hij ja heeft gezegd want hij doet het erg goed.”
“Het voordeel van werken met familie, is dat je elkaar 100 procent kunt vertrouwen. Diep van binnen weet je dat het goed zit. En natuurlijk vallen er wel eens harde woorden, maar ook dat is oké. In het begin was dat nog wel even zoeken en durfde Roelof zich niet uit te spreken, maar inmiddels zegt hij gewoon waar het op staat.”