Historie is geschreven in Marseille, het verhaal van de tweevoudig olympisch kampioen

Ze domineert in de ILCA6 klasse, daar heeft ze dan ook hard voor gewerkt. Hoe word je tweevoudig olympisch kampioen? Het verhaal van Marit Bouwmeester.

Door Anke Haadsma | 06 augustus 2024

Marit Bouwmeester tweevoudig olympisch kampioen

Historie is geschreven in Marseille, het verhaal van de tweevoudig olympisch kampioen

Door Anke Haadsma | 06 augustus 2024

Advertentie

“Ik wil domineren in de ILCA6 klasse.” Het zijn de woorden van een nog jonge Marit Bouwmeester. Inmiddels is ze 36 jaar en heeft ze net haar tweede gouden medaille op de Olympische Spelen gewonnen. Ook heeft ze thuis al een zilveren en een bronzen plak liggen. Domineren in haar klasse, dat doet ze inmiddels met overmacht.

Omslagfoto: World Sailing / Sander van der Borch

Het verhaal van Marit begint eigenlijk echt op het moment dat haar eerste coach, Mark Littlejohn, van de een op de andere dag afscheid van haar neemt. Na haar zilveren medaille in Londen 2012 vertelt hij haar dat ze volgens hem nooit goed genoeg zou zijn om goud te winnen.

“Mijn coach had gezegd, ‘als je tweede wordt, dan moet je je echt schamen’. Ik was toen nog jong en nam dat gewoon aan. Hij stond op een voetstuk bij mij. Toen we zilver wonnen in Londen zei hij: ‘ik wil je coach niet meer zijn, je bent niet goed genoeg en gaat geen goud winnen in Rio.’ Dat waren harde woorden. Hij ging daarna voor een van mijn grootste concurrenten werken waardoor ik hem steeds weer tegenkwam.”

Marit Bouwmeester vaart in Londen 2012 naar de zilveren medaille
Foto: World Sailing /onEdition 2012

Van tegenslag naar goud

Een grote tegenslag voor Marit, maar ze herpakt zich en wil hem, maar vooral zichzelf, bewijzen dat ze wél goud kan winnen in Rio de Janeiro (Olympische Spelen 2016). Ze verzamelt een team om zich heen met onder andere coach Jaap Zielhuis. Haar eigen broer Roelof Bouwmeester wordt haar trainingsmaatje. Als Marit niet aan het zeilen is, bij voorkeur op het olympische water van Rio , dan zit ze in de sportschool. Het betaalt zich uit, in 2016 sleept ze de gouden medaille binnen.

Marit wordt inmiddels ook wel het ‘beest’ genoemd. Op haar Instagram pagina verschijnen regelmatig beelden van haar trainingen in de sportschool en haar thuisgym. De gewichten die ze hier verplaatst en het uithoudingsvermogen dat ze vertoont, dat is echt topsport.

Hieronder een post van Marit haar training in de sportschool ter voorbereiding op de Spelen van Tokio 2020

Team Turbo maakt Marit nog beter

In de voorbereiding naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020 vaart ze samen met ‘Team Turbo’, het groepje Nederlandse meiden die allemaal de droom hebben naar de Spelen te gaan. Ze trainen wel samen, maar zijn ook elkaars directe concurrenten. Het maakt ze alleen maar beter, zo zien we tijdens het WK van 2020 in Australië. Bouwmeester wordt wereldkampioen, Maxime Jonker behaalt hier zilver. Ook de andere leden van Team Turbo, Mirthe Akkerman en Daphne van der Vaart, eindigen op een top 10 positie. Op dat moment is Marit overigens al zeker van deelname aan de Olympische Spelen.

Ze vaart vanaf dat moment ook onder leiding van coach Roelof, haar eigen broer. Op Jaap kon ze op dat moment geen beroep doen, die was inmiddels hoofdcoach van de Nederlandse zeilploeg.

Marit Bouwmeester goud Tokio
Marit Bouwmeester met coach en broer Roelof
Foto: Richard Langdon/Ocean Images

In Tokio wint ze de bronzen medaille. Zoals we Marit kennen is dit niet helemaal naar tevredenheid, zij wil tenslotte altijd winnen. Maar gezien de loop van het toernooi, was de bronzen medaille wel op zijn plek. Ze moest haar meerdere erkennen in de Deense Anne-Marie Rindom die het olympische goud pakte. De Zweedse Josefin Olsson pakte zilver.

Daar was dus iets recht te zetten voor Bouwmeester, hoewel ze nu alle kleuren medailles op zak heeft, wil ze toch nog een keer voor die gouden plak gaan. Dus ze richt haar pijlen op Parijs 2024. Net als Maxime Jonker en Mirthe Akkerman, leden van Team Turbo.

Zwangerschap benaderen als een olympische campagne

Kort na Tokio komt het nieuws naar buiten dat Marit zwanger is. Op haar Instagram pagina schrijft ze: “Als alles goed mag blijven gaan, is de timing perfect voor mijn ‘road to’ de Olympische Spelen van Parijs.” Marit zou Marit dan ook niet zijn als ze die zwangerschap niet benadert als topsport. Ze blijft doortrainen op het water zolang dit kan met een groeiende buik. In de sportschool gaan de trainingen ook gewoon door, uiteraard onder professionele begeleiding. Na de bevalling van haar dochter, stapt ze zodra het kan, weer in de boot.

Lees ook: “Ik ben nu een topzeilster met een kind”

Ze moet wel, haar concurrenten hebben gewoon door kunnen trainen, dus zij hebben al een voorsprong in hun olympische campagne. Ook haar teamgenoten hebben doorgetraind en zijn beter geworden, het maakt de interne selectie tussen Maxime en Marit mega spannend. Terwijl Marit zo snel mogelijk weer op niveau probeert te komen, moet ze nu ook haar tijd verdelen tussen de sport en haar dochter.

In de tussentijd is ook haar broer Roelof, vader geworden. Marit wil daarom niet opnieuw van hem vragen de benodigde tijdsinvestering te doen als haar coach, dus hun wegen scheiden op dat gebied. Jaap Zielhuis heeft op dat moment zijn functie als hoofdcoach van het team neergelegd en heeft wel zin om weer in de coachboot bij Marit te stappen.

Marit Bouwmeester tweevoudig olympisch kampioen
Marit Bouwmeester tweevoudig olympisch kampioen in de maak op het olympisch water van Marseille
Foto: World Sailing / Lloyd Images

In de luwte

Na een spannende interne strijd tussen Marit en Maxime, gewonnen door Marit, ligt ze op donderdag 1 augustus 2024 voor de vierde keer aan de start van het olympisch toernooi. Op dat moment nog niet wetend dat ze in de komende dagen historie gaat schrijven.

Haar zeilprestaties gedurende het toernooi worden redelijk in de luwte gevaren. Finalewedstrijden van andere zeilklassen krijgen, logischerwijs, de volle aandacht. Van zowel de tv-crews op het water als van de media en de aanwezige fans. Als we Marit zien, dan is ze vooral gefocust. In interviews heeft ze het over haar boot, haar wedstrijd en haar kijk op de wind en de baan. Hoe de andere zeilers om haar heen het doen, daar lijkt ze geen oog voor te hebben.

Marit Bouwmeester goud Parijs 2024
Marit viert haar tweede gouden medaille met haar dochter
Foto: World Sailing / Sander van der Borch

Ze stijgt boven zichzelf en de rest van de vloot uit. Het is duidelijk, ze is de snelste, slimste en sterkste zeiler op de baan. Binnen enkele wedstrijden bouwt ze een grote voorsprong op en verzekert zichzelf al voor de finalewedstrijd van de gouden medaille. Even maakt ze het nog spannend. Tijdens de negende, later blijkt de laatste, kwalificatiewedstrijd start ze niet helemaal lekker en lukt het haar niet om naar voren te varen. Iets wat haar de andere dagen makkelijk leek af te gaan. De wind is deze dag ook super licht, wat het nog uitdagender maakt. De tiende en laatste kwalificatiewedstrijd wordt afgeblazen omdat er op dat moment echt te weinig wind is voor een wedstrijd.

Marit ligt op dat moment 21 punten voor op de nummer 2, Anne-Marie Rindom. En dat is genoeg, zelfs als ze in, de nog te varen, finalewedstrijd laatste wordt. Ze heeft de gouden medaille te pakken en is voor de tweede keer in haar leven olympisch kampioen! Dit maakt haar de meest succesvolle vrouwelijke zeiler allertijden. Vier Olympische Spelen, vier medailles, het is ongekend. Twee gouden, een zilveren én een bronzen. Marit domineert in de ILCA6-klasse. Geschiedenis is geschreven.

Lees ook: Marit Bouwmeester wint de mooiste olympische medaille van allemaal

Coach Jaap Zielhuis zegt na de wedstrijd tegen de NOS: “Ik heb haar nog nooit zo stabiel meegemaakt als deze week. Meestal gingen we door pieken en dalen, maar deze week is er geen dalletje geweest. Ze is zo dominant, andere zeilers komen er gewoon niet aan te pas. Dat is echt heel knap, we hebben het in het verleden Dorian van Rijsselberge zien doen, en nu doet Marit het ook.”

“Dit is een hele andere Marit, ze is moeder geworden. Ze was echt een trainingsbeest, meer is beter, altijd maar trainen. Maar deze campagne is ze veel meer in balans, ze is nu en moeder en zeilster. Op het water is ze nog steeds de fanatieke Marit die wil winnen, maar op de kant is er meer balans. We hebben nog niet eerder zo’n unieke zeilster gehad als Marit, zo gedreven en zo lang op het allerhoogste niveau mee te draaien.”
Foto: World Sailing / Lloyd Images

Marit Bouwmeester met coach Jaap Zielhuis goud in Marseille

euro_symbol

Waardeer dit artikel

Dit artikel lees je gratis. Vind je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door de auteur een kleine bijdrage te geven. Zo help je ons met het produceren van nog meer mooie (olympische) zeilcontent.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.