Teaser: Marit Bouwmeester over topsport en moederschap

Ze combineert haar leven als topsporter met het moederschap. Wint brons op het EK en richt haar speren op Parijs 2024. Hoe ze dit allemaal doet, lees je binnenkort in onze winterspecial. Hierbij alvast een korte teaser.

Door Anke Haadsma | 29 november 2022

Marit Bouwmeester brons EK

Teaser: Marit Bouwmeester over topsport en moederschap

Door Anke Haadsma | 29 november 2022

Advertentie

Ze trainde tot ver in haar zwangerschap, en na de bevalling duurde het niet lang voordat we op Instagram alweer foto’s zagen van Marit Bouwmeester in de gym. Dat ze een half jaar na haar bevalling alweer grote toernooien aan het zeilen was, verbaasde niemand in de zeilwereld. Een bronzen medaille op het Europees Kampioenschap ILCA6 in Hyéres, Frankrijk, is dan ook een prachtig resultaat voor deze topzeilster.

“Ik ben heel happy met een derde plek hier, al wil je natuurlijk altijd winnen. Maar ik moet ook realistisch zijn.” We spreken Marit een dag na het EK als ze net weer thuis is bij haar gezin met vriend en kleine Jessie. Ze vertelt ons over het combineren van topsport en moederschap.

Topsport en moederschap door Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester weet topsport en moederschap te combineren
Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images

Toernooien zijn fysiek nog zwaar

Vijf maanden na de bevalling vertrok ze naar Houston, Texas, voor het Wereldkampioenschap ILCA6. Hier begon ze sterk, maar fysiek bleek het toch iets te zwaar en eindigde ze op een negende plek. “Ik was nog niet in staat om zes dagen op een rij te varen. Maar het gaat nu steeds beter.”

Het WK en EK waren meer een training voor de zeilster. “We wilden kijken waar ik nu sta, en waar we aan moeten trainen. Op het EK ging het al veel beter vergeleken met het WK, hoewel het wel een pittig toernooi was. Er werden wedstrijden halverwege afgebroken, die moest je dan de volgende dag weer inhalen waardoor er in plaats van twee, drie wedstrijden op het programma stonden. Dat betekende dat we heel lang in de boot zaten. Ik had het uithoudingsvermogen nog niet om dit uit te houden.”

“Het was ook pas mijn derde evenement in twee jaar tijd. De Olympische Spelen van Tokio was mijn eerste toernooi na een blessure. Direct daarna heb ik er een jaar niet gevaren vanwege mijn zwangerschap.”

  • Een uitgebreide versie van dit interview waarin Marit meer vertelt over het moederschap, haar weg naar Parijs én wat ze daarna gaat doen, lees je in onze winterspecial. Deze wordt op 21 december verstuurd naar alle nieuwsbrief inschrijvingen.
    Wil jij deze ook ontvangen? Schrijf je dan hier in!

Team Turbo herenigd

Inmiddels zit ze weer volop in de boot en richt ze haar speren op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Ze is niet de enige Nederlandse zeilster die haar ogen op Parijs heeft gericht. Haar oude trainingsmaatjes Maxime Jonker en Mirthe Akkerman (Team Turbo) doen er ook alles aan om zich te kwalificeren. Alleen Daphne van der Vaart is gestopt met zeilen, Marissa IJben (19) neemt haar plaats binnen het team in. Komende winter gaat Team Turbo weer samen trainen om elkaar zo sterker te maken op weg naar die Spelen van 2024.

“Door samen te trainen versterken we elkaar, dat zagen we al in de campagne richting Tokio. Ik maakte hun beter, en zij mij.”

Op het EK in Hyéres was het voltallige Team Turbo ook aanwezig. Maxime Jonker eindigde hier op een 11de plaats en Mirthe Akkerman werd 14de. Marissa IJben zeilt zichzelf naar een 37ste plaats.

Maxime Jonker EK ILCA6
Maxime Jonker in actie op het EK ILCA6 in Hyéres, Frankrijk.
Fotograaf: Organisatie EK

Maxime Jonker vocht zich op het afgelopen WK terug in de top zes na een ongelukkige start van het toernooi. Voorafgaand aan het toernooi in Hyéres zei ze het volgende: “In principe was het WK het belangrijkste event dit jaar. Maar het EK is ook een grote wedstrijd waar een titel te winnen valt. Maar ik ga ook door met de dingen die ik beter kan doen en die uit de WK-evaluatie zijn gekomen. Daar ga ik in elk geval mee aan de slag en daar heb ik eigenlijk heel veel zin in.”

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.