Robot op het water voor snellere zeilwedstrijden

De technologie in de zeilsport staat nooit stil en wordt steeds slimmer. Zo is er tegenwoordig een zelf positionerende boei die je met een app op je telefoon bedient. Waar dat goed voor is, lees je hieronder!

Door Anke Haadsma | 19 oktober 2021

MarkSetBot voor snellere zeilwedstrijden

Robot op het water voor snellere zeilwedstrijden

Door Anke Haadsma | 19 oktober 2021

Advertentie

Het is een frustratie voor veel zeilers, wanneer je in de startprocedure zit en de wind begint te draaien. Zoveel dat de hele baan verlegd moet worden. De startprocedure wordt afgebroken en de boeienboten maken hun weg naar de boeien om deze in de goede positie te leggen. Je bent zo een half uur verder voordat je eindelijk kunt starten.

Wat nu als dit probleem verholpen kan worden, met zelf positionerende boeien? Boeien die je via een app op je telefoon bedient en waar je geen extra mensen of speciale boeienboten voor nodig hebt. Klinkt heel geavanceerd, en dat is het ook. Tijdens grote internationale wedstrijden, zoals de Sail GP wordt een dergelijk systeem al met succes ingezet.

Het gaat hier over de MarkSetBot. In onderstaande video legt bedenker, Kevin Morin uit hoe dit systeem precies werkt.

Kevin Morin legt uit hoe de MarkSetBot werkt

Nu ook in Nederland

Tegenwoordig zien we deze boeien ook in Nederland! Wordt dit echt de toekomst van zeilwedstrijd organisaties, of is het toch iets te geavanceerd voor kleinere zeilwedstrijden?

We spreken met Michiel van Dis, hij bracht een zelf positionerende boei naar het Nederlandse en Europese circuit. Inmiddels rijdt hij stad en land af met meerdere van deze MarkSetBots. Samen met zijn broer is hij Europees distributeur.

“Afgelopen jaar zijn deze boeien onder andere ingezet bij de Optimisten Combi in Amsterdam, het NK Finn, het NK ORC4 en de Eredivisie Zeilen. Binnen Europa mocht ik naar de Rolex Capri Week, 420 Worlds, RC44 Worlds, Classic Yacht event Sn Remo, M32 San Remo, RS21 Como, Waszp Inspire en de Segel Bundesliga.”

Marksetbot Eredivisie Zeilen
Een MarkSetBot in ‘actie’ tijdens de Eredivisie Zeilen in Duitsland

Michiel is ook voorzitter van de KNZ&RV in Muiden, waar de boeien uiteraard ook veelvuldig worden gebruikt. “We gebruiken ze voor alle wedstrijden, maar ook tijdens trainingen. Dan is er geen comité, maar ‘leggen’ de zeilers de baan zelf.”

“Deze nieuwe technologie is belangrijk voor de toekomst van het zeilen. Goede banen, niet lang wachten en eenvoudig uitleggen van een baan zijn van groot belang voor onze sport. Dit naast het feit dat we onze sport toegankelijker moeten maken voor het grote publiek. Wij willen met SeaDis ook aan de slag met het begrijpelijk maken en volgen van wedstrijden voor niet zeilers.”

Het is wel even wennen zo’n boei die zichzelf naar de baan vaart!

Mensenwerk vervangen door technologie

In de huidige samenleving zien we steeds meer technische oplossingen die het werk van de mensen vervangt. Dit is ook weer zo’n technologie die ervoor zorgt dat je minder mensen nodig hebt, is dit wel waar we naartoe willen?

“Wedstrijdorganisaties werken veel met vrijwilligers, door een deel van deze mensen te vervangen door dit soort boeien, heb je minder mensen nodig. Dat scheelt een heleboel voor de organisatie, vrijwilligers worden namelijk steeds schaarser. En vaak zie je dat het steeds dezelfde mensen zijn die al dat werk op zich nemen. Dit is dus zeker een oplossing voor organisaties en de mensen die zich al inzetten. Daarbij kunnen vrijwilligers zo zelf ook weer meezeilen.”

Marksetbot NK Finn
Goede banen op het NK Finn afgelopen seizoen

Niet alleen voor de organisatie zijn er voordelen te benoemen, belangrijker zijn de voordelen voor de zeilers. Michiel: “Het is zoveel makkelijker om de baan te verleggen wanneer de wind draait of in sterkte wisselt. Je stelt de nieuwe positie van de boeien in op de app, en alles verplaatst zich ten opzichte van elkaar. Je kunt nu zelfs het startschip verplaatsen, de boeien zorgen dat ze weer in de goede hoeken komen te liggen. Het is zo ook nog eens veel preciezer, dus de wedstrijden worden veel eerlijker!”

“We horen veel terug dat de gate en de startlijn nu eindelijk eens goed liggen. Door de mogelijkheid van snelle verplaatsingen, ook in lengte van de baan, zijn ingewikkelde trapezium banen met twee klassen erop, prima te managen.”

Milieuvriendelijk

De zeilsport is op zich een hele milieuvriendelijk sport, alleen al die rubberboten in het water zorgen toch voor behoorlijk wat milieuvervuiling. Coachboten, boeienboten en een startschip varen allemaal op benzine, en daar wordt onze lucht niet bepaald schoner op. Deze zelf positionerende boeien werken niet op benzine, maar hebben een batterij die een aantal uur meegaat. De boeienboten kun je dus aan de kant laten, dat scheelt toch alweer een stukje vervuiling tijdens de wedstrijden!

De ouderwetse manier van boeien leggen is niet milieuvriendelijk
Twee boten met twee boeien, hoe het dus niet meer perse hoeft te gaan

Het zeilseizoen zit er inmiddels bijna op, maar de boeien gaan de winterstalling nog niet in. “We varen komend weekend (23 en 24 oktober) nog de Eredivisie Zeilen in Muiden. Gelijktijdig leggen we twee banen voor Optimisten in het water. Volgens mij hebben we dan in totaal zo’n 12 boeien in gebruik. Het mooie is, we gaan deze boeien ook uitrusten met een toeter, camera en windmeter. Zo zou je de wedstrijden zelfs vanuit de kantine van de zeilclub kunnen starten!”

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. Allert Mastenbroek op oktober 31, 2021 om 11:54 am

    Ik denk dat boeienboten toch wel handig zijn. Onze boeien liggen vaak 2a3 mijl uit de haven. Maar napositioneren lijkt me prima. Maar dan toch ook weer allemaal ophalen. En…€€€???

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

1 reactie

  1. Allert Mastenbroek op oktober 31, 2021 om 11:54 am

    Ik denk dat boeienboten toch wel handig zijn. Onze boeien liggen vaak 2a3 mijl uit de haven. Maar napositioneren lijkt me prima. Maar dan toch ook weer allemaal ophalen. En…€€€???

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.