Martijn Buitenhuis in de spotlight

Hij is een fanatiek SB20 zeiler, maar vaart ook graag in andere boten. Fanatiek, maar geniet vooral van het zeilen en de wedstrijden. Martijn Buitenhuis staat in de spotlight.

Door Redactie | 07 juni 2023

Martijn Buitenhuis in de spotlight

Martijn Buitenhuis in de spotlight

Door Redactie | 07 juni 2023

Advertentie

Wie een beetje meeloopt in de zeilregatta’s, heeft ongetwijfeld wel eens een biertje met hem gedronken. Martijn Buitenhuis, de goedlachse krullenbol is een fanatiek wedstrijdzeiler. Voorzitter van de SB20 klasse, maar zeilend op diverse boten. Regelmatig staat hij op het podium, hij is dan ook fanatiek op het water, maar super sociaal op de steiger. Tijd om Martijn in de spotlight te zetten!

Wanneer ben je begonnen met zeilen?

Toen ik vijf jaar zeilde ik voor het eerst met mijn moeder in de BM-er in Friesland. Na mijn studie in Delft ben ik samen met een studievriend aangemonsterd op een Tanjana 48 van Max Lips. Hiermee zijn we samen van Panama naar Nieuw-Zeeland gevaren. Daarna is de passie voor het zeilen nooit meer verdwenen.

North Sea Regatta 2023 SB20 Martijn Buitenhuis
Martijn Buitenhuis tijdens de North Sea Regatta 2023.
Foto: Sander van der Borch

Op wat voor boten vaar je en welke is je favoriet?

Ik vaar op alle boten, van klein naar groot. Zo heb ik op een Koopmans 53 gevaren, met een Bashford 36 heb ik wedstrijden in IRC en ORC in Nederland en naar onder andere Ierland en Frankrijk gevaren, de F101 vind ik de ideale boot om te leren foilen en een Exocet Moth heb ik ook gevaren. Maar de SB20 is mijn favoriet. Hier vaar ik al 15 jaar mee en van die klasse ben ik ook al 12 jaar klasse voorzitter. Het is super tof dat de klasse zo is gegroeid in Nederland, op menig regatta is ze nu de grootste klasse. Na het Wereldkampioenschap in Scheveningen, van 19-23 juni, zwaai ik af als voorzitter. Dan hoef ik minder te organiseren en kan ik weer meer zelf varen.

SB20 klasse Nederland
De SB20 klasse is flink gegroeid de laatste jaren
Foto: Klaas Wiersma, ONK Medemblik 2019

Wat is je lievelingspositie aan boord?

Eigenlijk is elke positie mooi, maar sturen blijft favoriet. Ik denk dat dit komt omdat dit voor mij de ultieme ontspanning is. Als stuurman ben je compleet gefocust op die ene taak, je hoeft en kan tijdens de wedstrijd nergens anders meer aan te denken. Hiermee is zeilen dan ook de allerbeste ontspanning.

Op welke zeilbestemming vaar jij het liefst wedstrijden?

Mooiste blijft in Scheveningen bij mij voor de deur. Ik woon sinds 2021 in de haven en kijk uit over de zee waar de wedstrijden zijn. Daarnaast is voor de SB20 Cascais in Portugal een van de mooiste plekken.

Welke wedstrijd wil jij graag nog eens zeilen?

De Sydney Hobart is voor mij de ultieme oceaan wedstrijd. Met een goede boot en bemanning sta ik hier graag een keer aan de start. En de Carib 600 lijkt me ook mooi. Dit is ook een iets langere wedstrijd, maar dan in een chill gebied.

Martijn Buitenhuis in de spotlight
Martijn Buitenhuis blijft lekker zeilen met leuke mensen, het liefst op zijn favoriete positie aan boord!
Foto: Hugo Onink

Welke doelen heb je nog in het zeilen?

Zo lang ik het zeilen leuk blijf vinden en met leuke mensen kan zeilen, dan is het altijd goed!

Welk product aan boord kun jij niet meer zonder?

Qua techniek vind ik de Sailmon max te gek. Qua kleding draag ik een Musto MPX racetrousers, daarin blijf je lekker droog aan boord. En natuurlijk zonnebrand!

Wat is een absolute don’t aan boord voor jou?

Bij mij moet je niet tijdens een wedstrijd blijven mopperen over wat er fout ging. Gewoon je fout oplossen en weer naar voren varen.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Stel je (zeil)dromen niet uit. Wacht niet op die ene nog mooiere boot of meer tijd. Zeil in boten die je leuk vindt en plan je cruises nu het kan.

Net als Martijn Buitenhuis een keer in de spotlight staan?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij volgende maand wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.