Minke Docter zeilt eerste etappe van de Ocean Globe Race: “Knotsgek avontuur”

Rond de wereld zeilen zoals de dat in 1973 deden? Dat kan in de Ocean Globe Race. Een toegankelijke wedstrijd rond de wereld, waar maar liefst 14 boten aan meedoen. Minke Docter zit aan boord van Explorer. We interviewen haar over de wedstrijd.

Door Riemer Witteveen | 04 oktober 2023

Team Explorer / OGR2023

Minke Docter zeilt eerste etappe van de Ocean Globe Race: “Knotsgek avontuur”

Door Riemer Witteveen | 04 oktober 2023

Advertentie

Vroeger had je de Whitbread, waar later de Volvo Ocean Race uit voortkwam en daarna weer The Ocean Race. En met slechts vijf boten aan de start was afgelopen Ocean Race maar een magere afspiegeling van wat het ooit was. Golden Globe Race-organisator Don McIntyre besloot na de Golden Globe Race, ook de Whitbread nog eens nieuw leven in te blazen, precies 50 jaar na de start van de eerste Whitbread. Zondag 10 september startte de Ocean Globe Race. Twee Nederlanders doen mee. Deze keer stellen we je voor aan Minke Docter, die zeilt aan boord van Explorer.

Zondag 10 september startte de Ocean Globe Race. Niet vijf, maar veertien boten verdeeld in drie klasses verschenen aan de start. Slechts twee Nederlanders doen er mee aan de race. Minke Docter stapte last minute op aan boord van Explorer, de boot van organisator Don McIntyre (die zelf alleen de laatste etappe meezeilt) en Rinze Vallinga aan boord van Outlaw, de voormalige Equity and Law. Een week voor de start zoek ik Minke Docter op.

Minke Docter Explorer Ocean Globe Race
Minke aan boord van Explorer.

Last Minute

Ze is nog aan het bijkomen van een heftige Fastnet Race, maar veel rust is Minke niet gegund. Nog een paar dagen, dan vliegt ze naar Engeland om te starten in de Ocean Globe Race. Boot en team? “Nog nooit gezien.”

“Zo’n anderhalve week geleden zag ik een post op Facebook. ‘Omdat er iemand is uitgevallen zoeken we nog iemand voor de eerste etappe van Southampton naar Kaapstad.’ Ik zag dat bericht en bedacht me dat het zeker wel een dag oud was. Ik zou dus veilig kunnen zeggen dat het me wel wat lijkt, dus ik stuurde een berichtje.” Een paar dagen later is het rond en kan Minke de volgende twee maanden doorstrepen in haar agenda.

Explorer OGR
Explorer onder zeil. Foto: Ocean Frontiers/OGR

Flyer

De droom om zo’n lange zeilreis te ondernemen ontstaat al vroeg. “Mijn ouders hadden een boek over Flyer en Conny van Rietschoten. Ik bladerde graag door dat boek en herinner me nog een mooie foto met uitgeboomde zeilen. Dat wilde ik ook als ik later groot zou zijn!” In 2009 en 2010 maakt Minke haar droom waar en zeilt ze de gehele Clipper Round the World Race. “Dat is met veel mensen die overwegend niet kunnen zeilen. Na die wereldomzeiling zeilde ik veel solo, haha! Maar ik heb altijd positieve ervaringen gehad als het gaat om zeilen met vreemde mensen.”

De Clipper Race heeft de nodige impact op Minke. “Als je dat een keer gedaan hebt, dan wil je nog een keer. Er is niets mooiers dan op zee zeilend in slaap vallen en zeilend opstaan en je dagelijkse ritme te laten bepalen door wat er op zee gebeurt. De dagen zijn nooit hetzelfde en de zee ziet er altijd anders uit. Sommige zeezeilers hebben wel eens last van verveling, maar ik heb dat nooit. Ik ben altijd bezig met vragen. Hoe ga ik het volhouden, hoe houdt de rest het vol, hoe houdt het materiaal het vol, hoe houd ik rekening met het weer en mijn tegenstanders. Ik motiveer mezelf altijd om zo hard mogelijk te gaan.”

Maar naast een wedstrijd is de Ocean Globe Race ook vooral een avontuur. Zeilen zoals ze dat deden in 1973. “Dat avontuur, daar houd ik wel van. Het is uniek om met een stelletje gekken bij elkaar met prachtige schepen gruwelijke omstandigheden op te zoeken. En wie gaat er nu alleen met een sextant en een radio de wereld rond varen? Ik niet trouwens, want ik ga ‘maar’ tot Kaapstad.”

Robin Knox Johnston Minke Docter Sydney Hobart
Minke (R) zeilde met Sir Robin Knox-Johnston de Sydney to Hobart Yacht Race.
Minke: “Als die man aan het roer zit, dan gebeurt er echt iets met die boot.”

Thuisfront

Naast Minke zit haar vriend Michel. Geamuseerd luistert hij mee als Minke vertelt. Hoe denkt hij erover dat ze gaat? “Ik kan niet zeggen dat ik er heel blij van werd toen ik het hoorde. Je bent dan aan boord met een grote groep mensen die je niet kent. Mensen waarvan je niet weet hoe ze zeilen. Mijn tweede reactie was wel: ‘wat gaaf’. Hoe vaak krijg je de kans om zoiets te doen? Gaan. Doen. Leuk. Ik zou zelf ook wel mee willen doen, maar dan wil ik echt eerst even weten wat voor vlees ik in de kuip heb, zeker zeilend!”

Toch heeft het ook een keerzijde voor Michel. “We zijn drie jaar bezig geweest met de voorbereiding van de Fastnet Race. Het voorbereiden van het team, het uitzoeken van dingen, het opknappen van de boot en wedstrijden zeilen kost allemaal veel tijd. Nu alles achter de rug is had ik me verheugd op een mooi naseizoen met elkaar en nu gaat ze weg. Maar ik vind het vooral heel gaaf en dat weegt het zwaarst.”

En haar ouders? “Ik belde mijn moeder op om het te vertellen,” zegt Minke. “Die zei meteen: ‘Nou leuk. Gaan we weer elke ochtend op de tracker kijken!’”

 Mark Sinclair OGR Explorer
Schipper Mark Sinclair. In de Golden Globe Race ook bekend als ‘Captain Coconut’. Foto: OGR2023 /Explorer

Geen flauw idee

Op het moment van ons gesprek heeft Minke nog niemand gesproken anders dan Don McIntyre, de organisator. “Ik weet dat Mark Sinclair de schipper is. Hij deed ook mee aan de Golden Globe. We zijn met zes mannen en vier vrouwen, verder heb ik geen flauw idee.”

Zonder de crew te kennen ongeveer zes weken op zee zitten is niet niks. “Maar”, zegt Minke, “Ik weet misschien met deze groep niet waar ik aan begin, maar ik  weet wel hoe het is om met weinig privacy lang op zee te zitten. Met de Clipper Race zat ik met 14 tot 20 man aan boord. Dan is het wel moeilijk om bezig te blijven. Nu draaien we wacht met vijf man. Genoeg te doen dus, zeker als je gaat spinnakeren. Er zullen ook wel momenten zijn waar je tien man nodig hebt. Om me een beetje af te kunnen sluiten heb ik maar wat pastelpotloden en een schetsboekje gekocht.”

Toch blijft de bemanning een onbekende factor. “Je weet niet wat er gaat gebeuren,” vertelt Minke. “Bij de Clipper Race zei ik bij volle maan voor de grap: ‘Stel dat er toch iemand een weerwolf is! Je denkt dat ze niet bestaan. Maar stel dat het zo is. Een weerwolf kan net zo goed iemand zijn die een psychose krijgt midden op zee.”

Crew Explorer OGR
De hele crew van Explorer. Minke de vijfde van links.
Foto: Tim Bishop/PPL

Sextant

Racen zoals het ging in 1973, betekent ook geen elektronica mee aan boord. Minke voorziet geen problemen. “Ik heb gevraagd waar ik rekening mee moest houden wat betreft inpakken. Ik mag geen iPod of telefoon meenemen, wel cassettebandjes. Het is Racing like it’s 1973, maar toen was ik nog niet eens geboren! Ik ben niet zo’n digitalo en ik ga het denk ik ook niet missen.”

In 1973 was digitale navigatie ook nog niet uitgevonden, dus dat moet ook op de oude manier. “Ik kan nog niet met een sextant overweg,” vertelt Minke. “Mijn Yachtmaster Theorie stamt uit 2008, dat is lang geleden. Ik heb toen wel wat posities geplot en zo.” 

Minke Docter Marsvin
Minke zeilt ook veel solo. Hier op haar Marsvin. Foto: Organisatie Singlehanded

Klaar voor de start

Een dag voor de start bel ik Minke op. Ze is dan een paar dagen in Engeland en heeft het team en de boot een beetje leren kennen. Wat trof ze aan? “Een team dat al een beetje moe was. Er moest nog een hoop gebeuren. Ik ben gewoon aan de slag gegaan om dingen van die lijst te strepen en dat vond iedereen heel fijn. Er was niet heel veel tijd om de boot klaar te maken, dus niemand kent de boot écht goed. Gister heb ik voor het eerst in m’n leven een jury rig opgezet. Dat is erg lastig met de mast er nog op, maar het ging buitengewoon goed. Nu moet ik het de Amerikaanse boot leren, want voordat je het weet ben je hier een expert, haha!”

Explorer bij de start van de Ocean Globe Race
Explorer bij de start van de Ocean Globe Race. Foto: Team Explorer / OGR2023

Leuke groep

Ze heeft geluk. Het is een leuke groep mensen aan boord van Explorer. “Er zijn ongetwijfeld mensen die elkaar wat minder aardig vinden. Maar het zijn wel mensen die ik zou uitkiezen om mee te varen. Overwegend rustige types. De een wat gekker dan de ander.  Gister kwam het laatste bemanningslid aan boord, een Amerikaanse. Die heeft nog nooit geracet, alleen getoerd. Daar kan ik nog van leren.” 

Luxe

Hoe de boot zeilt weet ze nauwelijks; van echt proefzeilen is helaas geen sprake. “We hebben een dagje op de Solent gezeild zonder wind, that’s it. Wat ik merkte met heel weinig wind, is dat de boot ook wel wil, dus ik heb hoge verwachtingen van hoe het zeilt.”

De tienkoppige bemanning krijgt het volgens Minke niet zo zwaar als de bemanning tijdens de Clipper Race. “De Clipper-boten zijn allemaal identiek. Hier heeft iedereen z’n eigen schip. De Clipper Race is ‘full on’, dit is wel weer relaxed. Alle voorzeilen zitten bijvoorbeeld op een furler. Terwijl je bij de Clipper heel veel mensen hebt die geen idee hebben wat zeilen is. Die stappen aan boord voor het avontuur. Hier zitten juist alleen maar zeilers aan boord.”

Minke Docter Ocean Globe Race
Op zee is Minke happy. Foto: Ocean Globe Race

Knotsgek

Of ze er zin in heeft? “Nou en of! Ik kijk uit naar het knotsgekke avontuur. Ik kan niet wachten om met een stelletje gekken op veertien mooie boten op de oceaan te zeilen! Ik ben wel bang dat ik straks verder wil. Maar ik heb mezelf en Michel beloofd dat ik na de eerste etappe af zou stappen.”

Minke en Rinze volgen? Kijk dan op OceanGlobeRace.com. Daar vind je ook een live tracker, zodat je kunt zien waar Minke (Explorer) en Rinze (Outlaw) zich bevinden.

Volgende week: Rinze Vallinga aan boord van Outlaw

Omslagfoto:  Team Explorer / OGR2023

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.