Seizoensafsluiter: Monnickendam-Medemblik en Terug

Nog één keer gas geven voordat de boot het water uit gaat. Met de nieuwe wedstrijd Monnickendam-Medemblik en Terug kun je in het laatste weekend van september ervaren dat het Markermeer nog altijd leuk varen is.

Door Riemer Witteveen | 07 september 2022

Monnickendam Medemblik en Terug

Seizoensafsluiter: Monnickendam-Medemblik en Terug

Door Riemer Witteveen | 07 september 2022

Advertentie

Wedstrijden komen en gaan. Helaas verdwijnen er steeds vaker wedstrijden door gebrek aan animo. Gelukkig zijn er ook nog nieuwe initiatieven. De Monnickendam-Medemblik En Terug (MMET) is zo’n nieuw initiatief bedoeld om zeilers weer op een actievere manier de boot in te krijgen én om te laten zien dat het Markermeer echt nog leuk vaargebied is, ondanks het fonteinkruid.

In Friesland willen ze nog wel eens denken dat we hier proberen te zeilen op een dichtgegroeid moeras

Herman Wissink, Havenmeester Marina Monnickendam

Groentesoep

Havenmeester Herman Wissink is een van de organisatoren van de MMET en legt uit hoe de wedstrijd tot stand is gekomen. “We wilden een leuk tochtje organiseren vanuit Monnickendam, maar dan zonder dat het fonteinkruid een rol speelt. We krijgen genoeg commentaar van zeilers die het Markermeer niet goed kennen dat er in deze groentesoep niet goed te zeilen valt. We willen met deze wedstrijd aan watersportend Nederland laten zien dat het op veel plekken juist erg leuk zeilen is. In Friesland willen ze nog wel eens denken dat we hier proberen te zeilen op een dichtgegroeid moeras.”

Beginnen met wedstrijdzeilen

Herman: “Al jaren merken we bij de watersportvereniging in Monnickendam dat de deelnemersaantallen voor de woensdagavondwedstrijden teruglopen. Bij Volendam heb je geloof ik nog drie schepen die meedoen, dus ook daar is het einde in zicht. Met deze laagdrempelige wedstrijd hopen we weer meer boten uit de regio te betrekken. Zo kun je kennis maken met het wedstrijdzeilen, lekker bezig zijn met de trim en in het algemeen wat actiever zeilen. Als zeilers van buiten de directe omgeving ook mee willen doen zijn ze natuurlijk ook van harte welkom.”

De route is eenvoudig. Zaterdagochtend vaar je uit Monnickendam en start je op het Markermeer ter hoogte van de MN1GZ2 en racen dan via de sluis bij Enkhuizen naar Medemblik toe. Voor de ervaren wedstrijdzeiler biedt de tocht niet de uitdaging zoals een 24-uurs dat bijvoorbeeld doet, maar voor de beginnende wedstrijdzeiler is het een ideale instap. Maar, zegt Herman, “ook voor meer ervaren zeilers is het een leuke tocht en een goede seizoensafsluiter. Je hebt zondagavond dan zo’n 80 mijl op je log bijgeschreven en dat is natuurlijk niet niks!”

Monnickendam Medemblik en Terug
Foto: Charles Boll

Seizoensafsluiter

Nog één keer de boot flink op z’n staart trappen voordat je richting de kraan zeilt, voor veel zeilers is een goede seizoensafsluiter Je hebt natuurlijk de Van Uden Reco Regatta (ook wel bekend als de Oktoberraces) en de Nacht en Ontijrace. Zijn die races je wat te heftig, maar wil je wel in groepsverband nog een weekend lekker zeilen? Wellicht is de Monnickendam-Medemblik en Terug dan een leuke wedstrijd om op de boordkalender te schrijven.

“Er zijn reeds 19 boten ingeschreven, het meerendeel vanuit de Marina Monnickendam,” vertelt Herman. “De bedoeling is zeker dat daar nog de nodige boten van rondom het Markermeer of zelfs daarbuiten bijkomen. Wat het extra gezellig maakt is dat je elkaar op drie moment treft: bij het palaver op vrijdagavond, zaterdagavond in Medemblik en zondag weer in Monnickendam.” 

Monnickendam Medemblik en Terug

Praktisch

Voor de schamele €14,50 inschrijfgeld per boot, krijg je een goody bag en een leuk programma. Het palaver vangt aan op vrijdagavond 23 september. Overnachten van vrijdag op zaterdag kan gratis in de Marina. Zaterdagavond is er een borrel in Medemblik en zondagavond is de prijsuitreiking in “Gouw Thuis”, het clubhuis van de WSV Monnickendam op het Hemmeland. Daar kun je vanuit de Marina gratis heen met een pendelbootje. Bij het inschrijfgeld zitten een drankje, de nodige versnaperingen en een wimpel.

Aanmelden kan hier: Inschrijfformulier Monnickendam-Medemblik En Terug

De wedstrijd wordt georganiseerd door Jachtmakelaardij de Valk, Marina Monnickendam, WSV Monnickendam, Jachthaven de Zeilhoek en ZV het IJ Marken.

Omslagfoto: Charles Boll

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.