641 Mijl! Rosalin Kuiper zet monohull record met Team Malizia

Rosalin Kuiper heeft in The Ocean Race een waanzinnige prestatie neergezet met Team Malizia. Ze hebben het monohull record verbroken, en niet zo'n beetje ook!

Door Riemer Witteveen | 28 mei 2023

Monohull record rosalin malizia

641 Mijl! Rosalin Kuiper zet monohull record met Team Malizia

Door Riemer Witteveen | 28 mei 2023

Advertentie

Gemiddeld 26,71 knoop varen gedurende 24, dat heeft Rosalin Kuiper gedaan met haar team aan boord van Malizia – Seaexplorer in The Ocean Race. Die enorme snelheid heeft het team afgelopen zaterdag 27 mei het nieuwe monohull record opgeleverd.

Marginaal verschil

Het gebeurde nog geen dag nadat het Franse Team Holcim-PRB het vorige record verbrak. Malizia was zeilde nét even sneller en wist in 24 uur 414 meter (!) meer af te leggen dan de Fransen. Een marginaal verschil, maar genoeg voor het nieuwe record.

Rosalin reageerde trots: “Wat een ongelooflijk en onwerkelijk gevoel. Het is de droom van een zeiler om het wereld snelheidsrecord voor monohulls te verbreken. Er zijn teams dit er jarenlang mee bezig zijn en wachten op het juiste moment en wij doen dit gewoon in The Ocean Race. Ik ben zo trots! Trots op de boot en trots op het team. We hebben hard gewerkt en hebben aan de wereld laten zien dat we een erg snelle boot hebben, de snelste ter wereld, en we laten dit aan iedereen zien. Het is een ongelooflijk, een zeilersdroom en voor mij betekent dit meer dan wat dan ook. Het is een erg speciaal moment en ik ben heel erg blij.”

Video met reactie van Rosalin

Boris Hermmann is een blije schipper

“We hadden uitzonderlijke condities, met een vlakke zee en een stabiele wind uit de juiste richting en hoek voor langere tijd” vertelt de Duitse Malizia-schipper Boris Herrmann. Geen zeilwissels, al hebben we een rif gezet en er ook weer uitgehaald. Die momenten waren we wat langzamer voor enige tijd. Soms, met kortere golven, gingen we ook minder snel, zo’n 18 knopen. We zaten dan een beetje vast. Maar meestal ging de boot perfect door het water en vlogen we met 27 tot 34. Het voelde echt ontspannen. Het voelde niet als pushen en we hebben niet gedacht dat we de boot zouden kapot maken, dus we waren meestal vrij ontspannen. Behalve natuurlijk de laatste drie uur. We waren opgewonden dat we misschien het record zouden verbreken. Ik ben super trots op iedereen en de boot, Malizia – Seaxeplorer.”

Monohull record rosalin malizia
Het team bij elkaar (vLnR: Boris Herrmann, Antoine Auriol, Yann Eliès, Will Harris en Rosalin Kuiper)
Foto: Antoine Auriol/Malizia

Vorige Monohull records

Voor deze Ocean Race lag het (Volvo) Ocean Race-record in handen van Simeon Tienpont aan boord van AkzoNobel. In de etappe van Newport (VS) naar Cardiff (VK) in 2018 werden zij de eerste Ocean Raceboot die in 24 uur meer dan 600 mijl klokten. Het team van Tienpont legde 602.51 mijl af, wat neerkomt op een gemiddelde van 25,1 knoop. Bijna 7 mijl meer dan het vorige record van Ericsson 4 in de Volvo Ocean Race van 2008-2009.

Maar buiten de Ocean Race waren er monohulls die nog sneller voeren. In 2018 voer Alex Thomson aan boord van Hugo Boss 539,71 mijl, een gemiddelde van 22,49 knoop. En dat solo! Slechts 100 mijl minder dan het huidige record voor teams!

Het vorige record dat gezet werd door een team was 618,01 mijl, een gemiddelde van 25,75 knoop. Dit gebeurde in 2015 aan boord van de 100-voeter Comanche, geschipperd door Ken Read. Dit record is nu dus verbroken door Team Malizia.

Multihull dan?

Catamarans en zeker trimarans zijn doorgaans sneller dan monohulls. Het 24-uurs snelheidsrecord voor een team werd in 2009 behaald door het team onder leiding van Fransman Pascal Bidegorry. Ze voeren 908,2 mijl, een gemiddelde van wel 37,84 knopen!

Solo ligt dat het multirecord niet heel veel lager. Fransman Franois Gabart voor zijn 100-voets trimaran Macif in 2017 naar een duizelingwekkend record van 850,68 mijl, een gemiddelde van 35,45 knopen!

Beeld: Antoine Auriol/Malizia

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.