Test: Geen koude winterwedstrijden dankzij Musto zeilpak
Door Anke Haadsma | 04 april 2023
Advertentie
Deze winter zeil ik de IJspegel winterwedstrijden. De naam zegt het al, dat kan behoorlijk koud worden. Om mezelf hier tegen te beschermen, is het belangrijk me goed aan te kleden. Door lagen houd ik mezelf warm. Het BR2 offshore pak van Musto* moet me daarnaast beschermen tegen de elementen wind en water. In het ontwerp van het pak is nagedacht over de vrouw. Wij hebben namelijk een andere pasvorm vergeleken met mannen.
Vroeger werd er niet over zeilkleding specifiek voor vrouwen nagedacht, toen was de zeilwereld ook nog een echte mannenwereld. Gelukkig komt hier steeds meer verandering in. In de Nazomerspecial van 2022 schreven we al eens over die ontwikkeling op het gebied van zeilkleding voor vrouwen.
De nieuwe Musto collecties
Musto kwam afgelopen jaar met de nieuwe Musto BR2 en MPX-collectie op de markt. De MPX-collectie is voor de echte offshore zeilers (cruisers en wedstrijdzeilers). De BR2 is laagdrempeliger en geschikt voor de competitieve en recreatieve offshore zeilers. Beide pakken zijn geschikt voor zeilers die meerdere dagen op zee doorbrengen. Het belangrijkste verschil is dat het MPX pak is voorzien van GoreTex membraan. Deze nieuwe lijn is robuust, maar niet te zwaar dankzij technologische innovaties.
De BR2 offshore collectie is een doorontwikkeling op de ontwerpen uit andere Musto offshore productlijnen. Het ademend vermogen en de waterdichtheid moeten nagenoeg verdubbeld zijn en dankzij het nieuwe Long Lasting Durable Water Repellent (LDWR) van fluorkoolstofvrije chemie, blijft de stof langer droog vergeleken met de oorspronkelijke DWR (Durable Water Repellent).
De keuze van het pak
De technologie klinkt veelbelovend, en van een merk als Musto geloof ik die mooie woorden ook wel. Maar het blijft altijd de vraag hoe het pak zich in de praktijk gedraagt. Kijkend naar mijn zeilgedrag, is het BR2 pak de beste keuze voor mij. Ik bevind mij niet meerdere dagen op de oceaan, hooguit steek ik binnenkort nog eens over naar Engeland voor de Vuurschepen en North Sea Race. Maar daarvoor is de BR2 prima geschikt.
Fleur van Milligen, van Musto Benelux, beaamt dit wanneer ik haar ontmoet en zij mij het Musto zeilpak overhandigt. Zij weet mij direct nog wat meer ins en outs van het pak en deze nieuwe productlijn te vertellen. Het is interessant om zo een kijkje te krijgen in de keuken van een groot kledingmerk. Wanneer Fleur mij vertelt dat er ook naar het duurzame aspect van kleding ontwikkelen wordt nagedacht, word ik helemaal blij. In het productieproces worden bijvoorbeeld minder water en chemicaliën gebruikt, en waar mogelijk worden gerecyclede stoffen gebruikt.
Waterafstotend laagje
Onder een kop koffie wijdt Fleur verder uit over de gedachtegang bij Musto, hoe er wordt nagedacht over de speciale vrouwenlijn, de speciale features en hoe je het pak nu het beste verzorgd. We nemen direct de proef op de som en testen die LDWR laag door een glas water over het pak te gooien. Het pak stoot dit beetje water direct af. Ik ben benieuwd hoe dit straks op zee is.
Het duurt uiteindelijk even voordat ik het pak echt kan testen. In de zeilsport blijven we nu eenmaal erg afhankelijk van het weer, en wanneer de omstandigheden te extreem zijn, gaan wedstrijden niet altijd door. Zo gebeurde deze keer ook bij de IJspegel, de eerste kans die ik had om het pak te testen, werd de wedstrijd afgelast. In januari was het dan eindelijk tijd voor de grote proef op de som. Zondagochtend pak ik mijn spullen bij elkaar, het belooft koud te worden en in mijn functie op het voordek zal ik ook zeker wat golven over mij heen krijgen.
Zeilpakken zijn ter bescherming, niet om je warm te houden
Mijn totale outfit bestaat uit lagen. Dat drukt Fleur mij nog op het hart: “Een zeilpak beschermt je tegen de elementen, maar houd je niet per se warm. Daarvoor moet je lagen aantrekken.” Zo trek ik thuis alvast een thermoshirt, -broek én -sokken aan. Hier trek ik voor nu nog een makkelijke broek overheen en een fijne comfortabele trui.
In mijn tas stop ik mijn windstopper broek met een fleece laagje. Een extra soft shell jasje van Musto en de BR2 zeilbroek. De zeiljas doe ik alvast aan, evenals mijn Dubarry laarzen. Ik stop nog snel een thermoskan heet water in mijn tas, en toch ook maar een setje droge kleding voor als ik per ongeluk toch nat wordt tijdens de wedstrijden. Reddingsvest, handschoenen, een fijne coll voor mijn nek en een muts zitten standaard al in mijn zeiltas.
Op de fiets richting de haven merk ik dat de wind fris is. Maar ik moet er vrij stevig tegenin fietsen waardoor ik al aardig opgewarmd bij de boot kom. Hier oordeel ik of ik echt al mijn kleding aan moet trekken, of het met een laagje minder kan doen. Ik besluit toch maar alles aan te doen, je kunt tenslotte altijd iets uittrekken. We bereiden de boot voor en varen naar buiten, op naar de startlijn.
Natte functie als voordekker
Als voordekker begint mijn wedstrijd in de reling, hier ben ik blij met de hoge kraag waar ik lekker in kan duiken. Als voorste persoon in de reling, vang ik de meeste golven op. De eerste golf is hierbij gelijk een mooie test van de waterdichtheid van het Musto zeilpak. Maar eerlijk gezegd merk ik weinig van die golf, het water voel ik tegen mij opbotsen, maar qua kou en nattigheid merk ik weinig.
Wanneer ik even later zelf in actie moet komen op het voordek werk ik mezelf zo warm dat ik begin te zweten onder mijn pak. Ik ben even bang dat ik straks wanneer ik weer in de reling ga plaatsnemen en het zweet opdroogt, ik koud ga worden. Maar dankzij mijn lagensysteem en het ademende pak blijven de koude zweet rillingen uit.
Het enige ongemak wat ik ervaar tijdens deze dag zeilen ervaar, zijn koude handen. Daarin ben ik niet de enige, naast mij in de reling wordt ook geklaagd over koude handen. Gelukkig heb ik meerdere handschoenen meegenomen. Ik wissel wat droge handschoenen uit met mijn mede bemanning. Lang blijven ze niet droog, maar het brengt in ieder geval tijdelijk warmte.
Twijfels over de drop seat
Typerend bij een zeilbroek voor vrouwen is tegenwoordig de drop seat. Mijn persoonlijke ervaring met dit vernuftige systeem, is niet heel positief. Mijn eigen zeilbroek heeft er namelijk nog wel eens een handje van om open te ritsen door de bewegingen die je aan boord maakt. Het gevolg is dat de achterkant van je broek dan dus half openhangt en er water en wind je pak inkomt. Nu ben ik tot nu toe steeds zo dik ingepakt geweest, dat de ritsen überhaupt geen kans hadden uit zichzelf open te ritsen. Ik ben benieuwd of dit zo blijft, ook als ik een keer wat minder kleding aanheb.
Geen koude winterwedstrijden
Na een paar keer te hebben gevaren in het Musto BR2 zeilpak, ben ik erg blij. Ik heb het totaal niet koud gehad deze winter. En het setje droge kleren voor na de wedstrijd heb ik ook niet nodig gehad. Al zullen bezoekers van de jachtclub na de wedstrijd misschien wel iets anders denken over de frisheid van mijn bezwete onderkleding, maar dat moeten ze dan maar voor lief nemen.
Eenmaal thuis gooi ik alle bovenkleding direct onder mijn douche. Fleur had me aangeraden deze zowel aan de buitenkant als de binnenkant te spoelen. Zeker omdat ik op zee vaar en je het zoute water eraf wil spoelen, “maar ook als je op zoet water vaart is het belangrijk je pak te spoelen”, zo geeft Fleur aan. Ik heb het net al even over mijn zweet gehad, die lichaamsgeur gaat in je pak zitten en tast de coating aan. Daarom dus zowel van buiten als van binnen goed spoelen na iedere zeiltocht, weer wat geleerd.
Rosalin Kuiper denkt mee over de Musto vrouwenlijn
Rosalin Kuiper draagt ook Musto aan boord van IMOCA in The Ocean Race. Zij is Musto ambassadrice, wat inhoudt dat zij het merk representeert en ook meedenkt over de ontwikkeling van de kledinglijn. Voordat ze vertrok voor The Ocean Race, sprak ik haar nog even over de Musto vrouwenlijn. “Ik loop nu zo’n 8 jaar mee in de professionele zeilwereld. Ik weet inmiddels redelijk goed wat qua zeilkleding fijn en handig is aan boord. Voor Musto denk ik dan ook mee over bijvoorbeeld de pasvorm voor een zeilpak voor vrouwen. Wij hebben bredere heupen, dit moet in een zeilbroek ook terugkomen. Daarnaast zijn er andere handige dingen voor zeilende vrouwen te bedenken. Zo zijn er vrouwen die een plastuit aan boord gebruiken, daarvoor moet je rits wel lager zijn vergeleken met een ‘normale’ zeilbroek.”
Rosalin zeilt de wereld rond in Musto zeilpak, maar ze leeft voornamelijk in de onderkleding. “Het leven aan boord van een IMOCA vindt vooral binnen plaats. Ik zorg er wel voor dat ik dagelijks minimaal een half uur buiten aan dek zit, maar het zeilen gebeurt binnen. Een zwaar offshore pak heb ik dus niet echt nodig. Ik zal voornamelijk thermokleding dragen, alleen als ik naar buiten ga trek ik mijn pak aan.”
Op naar het regatta seizoen
Wie The Ocean Race volgt heeft Rosalin intussen toch wel een behoorlijk aantal keer aan dek en in de mast gezien. Hier zal ook zij ongetwijfeld erg blij zijn geweest dat ze de beschermende zeilkleding van Musto mag dragen. Voor mij is het tot nu toe in ieder geval een verademing geweest om met deze kleding te zeilen. Ik ben heel benieuwd hoe het pak zich tijdens het regatta seizoen gaat gedragen!
* Dit is een onafhankelijke test, Musto heeft geen invloed gehad op de inhoud en uitkomst van dit artikel.
BR2 kenmerken
Heren en Dames BR2 Offshore Jas 2.0
- Opbergbare gezichtsbeschermer toegevoegd, gebaseerd op eerdere ontwerpen van Musto’s iconische HPX en MPX collecties
- Dubbele stormflap over de rits voor een betere bescherming tegen het weer.
- Nieuwe prismatische reflectoren bieden een groter reflecterend oppervlak voor een betere zichtbaarheid.
- Aan de binnenzijde verstelbare PU* manchetten om het binnendringen van water te voorkomen.
Klik hier voor meer informatie over de zeiljas
Dames BR2 Offshore Broek 2.0
- Maakt gebruik van dezelfde nieuwe membraantechnologie als de jas, en biedt een verbeterde prestatie op het gebied van waterdichtheid en ademend vermogen van 30k/12k.
- Nieuwe kangoeroe stijl handwarmerborstzak, met twee ingangen met rits.
- Verstevigde knieën, zitvlak en zomen voor meer duurzaamheid.
- Nieuwe en verbeterde gespvrije riemen voor meer comfort, vooral wanneer gedragen met een reddingsvest.
- Verbeterde pasvormmet een slanker silhouet.
- Verticale ritssluiting met drop seat functie zorgt voor comfort en gemak.
- Vernieuwde bretels zorgen ervoor dat de broek op zijn plaats blijft wanneer de drop seat wordt gebruikt.
Klik hier voor meer informatie over de zeilbroek