“Dit is topsport”, strijd om olympisch ticket gestreden in ILCA6

Het werd een ongekend spannende strijd in de ILCA6. Maxime tegen Marit om het felbegeerde olympische ticket. Bijna heeft Maxime hem in handen, maar verliest hem uiteindelijk toch aan Marit Bouwmeester.

Door Anke Haadsma | 11 januari 2024

Nationale selectie ILCA6 Parijs 2024

“Dit is topsport”, strijd om olympisch ticket gestreden in ILCA6

Door Anke Haadsma | 11 januari 2024

Advertentie

Gaat ze straks voor nog een olympische campagne? Het was één van de eerste vragen die in mij opkwam nadat de strijd in de zeilklasse ILCA6 om dat exclusieve olympische ticket was gestreden. Het werd een ware strijd tussen Marit Bouwmeester en Maxime Jonker tijdens het laatste kwalificatie evenement, het WK in Argentinië afgelopen week.

Foto’s: Matias Capizzano

Marit is de meest succesvolle Nederlandse olympische zeilster ooit. Ze heeft al drie olympische plakken op haar naam staan: zilver, goud en brons. Maxima vaart al jaren in haar schaduw, vaak letterlijk. Net als Marit had ze haar pijlen gericht op de Spelen in Marseille komende zomer. Deze week was het tijd om de strijd om de interne selectie ILCA6 uit te vechten. Marit stond er met haar prestatie op het WK afgelopen zomer in Scheveningen beter voor. Ze had een voorsprong opgebouwd van zeven punten ten opzichte van haar concurrenten.

Marit Bouwmeester wint strijd om olympisch ticket voor Parijs 2024
Marit Bouwmeester in actie op het WK in Argentinië. Foto: Matias Capizzano

Lastige start WK Argentinië

Het WK in Argentinië kende een lastige start voor de Nederlandse zeilsters. Het weer was onstuimig en wedstrijden werden uitgesteld wegens onweer. Hoofdcoach Arnoud Hummel over het begin van de week: “We hebben echt een supersterke Nederlandse ploeg in Mar del Plata (red. de eventlocatie in Argentinië). Ze hebben een lastige start van het evenement meegemaakt, maar zo kan zeilen zijn. Wat ik vooral wil benadrukken is het feit dat ze tot aan dit WK, wat tevens het tweede en laatste kwalificatie-evenement is, intensief samen hebben gewerkt. Als begeleidingsteam zijn we van mening dat samenwerken binnen Team Allianz meer oplevert dan concurreren.”

Dat intensieve samenwerken lijkt voor Maxime deze week goed uit te pakken. Haar droom om naar de Olympische Spelen te gaan, die kwam ineens heel erg dichtbij. Ze weet zich gedurende de week goed te herpakken op de omstandigheden, anders dan haar concurrente Marit die een lastige week heeft. “Vandaag kon niet veel slechter. Het was niet mijn beste dag, en het waren hele dubieuze wedstrijden waar ik niet zo goed mee ben omgegaan. Het is echt alle hens aan dek morgen”, zegt Marit op maandag bij NOS Langs de Lijn.

Maxime Jonker verliest nationale selectie ILCA6
Maxime Jonker geeft alles tijdens het WK in Argentinië. Foto: Matias Capizzano

Strijd gestreden

Op dat moment staat Maxime op een vijfde plaats, terwijl Marit op een vijftiende plek blijft steken. De dag erop staan er nog drie wedstrijden op de planning voordat de finalewedstrijd op woensdag wordt gevaren. Na de eerste twee wedstrijden op dinsdag, ligt Maxime op pole position voor een ticket naar de Spelen. Marit ligt op dat moment buiten het bereik van de top 10.

Dan gaat het mis voor Maxime, ze noteert een 29ste plaats in de daaropvolgende wedstrijd waardoor ze terugzakt naar de achtste plaats op de ranglijst. Met alleen de finalewedstrijd nog op de planning ligt de vierde plaats, die ze nodig heeft voor kwalificatie, buiten bereik. Strijd gestreden.

Het felbegeerde ticket voor de Spelen gaat, voor de vierde keer, naar Marit Bouwmeester. Zij reageert na afloop: “Je wilt het zelf afdwingen, maar alles zit tegen. Ik kreeg het niet aan de praat. Maxime voer gewoon heel goed en dit waren haar omstandigheden. Maar uiteindelijk krijg ik het toch nog in mijn schoot geworpen.”

Marit hoopt dat ze komende zomer in Marseille weer kan laten zien hoe goed ze kan zeilen: “Heel lekker dat het definitief is nu. Ik ben nu vooral echt heel erg opgelucht. Er leek ook geen einde aan te komen. Na mijn zwangerschap en het hele proces van kwalificatie en alles erbij was zo uitdagend. We begonnen in Palma in 2023, dan het WK in Den Haag en nu weer dit WK. Het was zo veel en lang, het is ook zoeken hoe we dingen willen doen, ook thuis natuurlijk. En af en toe gaat het extreem goed en af en toe niet. Misschien heb ik dit WK ook een beetje onderschat.”

Marit wint nationale selectie ILCA6
Marit Bouwmeester wint de nationale selectie ILCA6 op het WK in Argentinië. Foto: Matias Capizzano

Verdrietige maar trotse Maxime Jonker

Maxime Jonker was na afloop verdrietig en baalde maar was ook trots op wat ze neergezet heeft in Mar del Plata. Ze weet in de finalewedstrijd een vijfde plek te behalen en behoudt hiermee haar achtste plaats in de ranglijst. Maxime is de beste Nederlander van Team Allianz op dit WK. “Om heel eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat ik nog een kans had op een olympisch ticket. Die droom was al weg. Ik wilde hier het WK winnen en laten zien wat ik kan. Maar als Marit dan niet in de top zeven zit ga je er toch in geloven. Als je dan zo dichtbij komt en het niet pakt, dat is zo intens en verdrietig. Daar baal ik van, maar ik ben ook heel trots op wat ik heb laten zien, na een teleurstellend resultaat op het WK in Den Haag. Dit is topsport.”

Met genoegen heb ik de strijd tussen deze twee topzeilsters gevolgd afgelopen week. Vermoedelijk staat er nu een periode van rust op de planning waarna Marit zich volle bak gaat voorbereiden op Marseille. Maxime zal zich op haar beurt gaan voorbereiden op de Puig Women’s America’s Cup in Barcelona komende oktober (lees hier meer over die campagne). En hopelijk volgt daarna snel de campagne richting Los Angeles, waar de Olympische Spelen van 2028 plaatsvinden.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.