Eerste krachtmeting Nederlandse selectie richting Parijs 2024

Het Europese zeilseizoen in het olympische circuit is begonnen in Palma met de Prinses Sofia Cup. Het moment voor de Nederlandse selectie om te kijken waar ze staan, hoe hun concurrenten ervoor staan en waar ze nog aan moeten werken. Maar wie zijn al die Nederlandse zeilers en in welke klassen varen ze nu?

Door Anke Haadsma | 05 april 2022

Van Aanholt en Duetz 49erFX - Foto Sander van der Borch

Eerste krachtmeting Nederlandse selectie richting Parijs 2024

Door Anke Haadsma | 05 april 2022

Advertentie

In 2024 vinden de volgende Olympische Spelen plaats in Parijs. De Nederlandse topzeilers zijn al druk bezig zich hierop voor te bereiden. Met de eerste wereldbekerwedstrijd in volle gang, kijken wij eens hoe de selectie er nu uitziet en welke zeilers we in de gaten moeten houden richting Parijs.

Omslagfoto: Van Aanholt en Duetz in de 49erFX, foto door Sander van der Borch

Tokio 2021 zit nog vers in ons geheugen, maar voor de nationale selectie van het Watersportverbond, TeamAllianz, zijn de speren alweer gericht op Parijs 2024. In de baai van Palma wordt de 51ste Trofeo Princesa Sofia (Prinses Sofia Cup) verzeild, dit is de eerste wereldbekerwedstrijd als onderdeel van de Hempel World Cup Series van 2022. Ook voor veel van de Nederlandse zeilers Prinses Sofia Cup is weer het eerste grote evenement. Van maandag 4 tot en met zaterdag 9 april strijden de zeilers om de podiumplekken.

Hoewel, het is het eerste grote evenement na de Olympische Spelen van Tokio. Voor de meeste deelnemers is het vooral een eerste krachtmeting zonder hoogdravende doelstellingen. In totaal zijn er meer dan 1.000 zeilers uit 70 landen ingeschreven. Op aanbeveling van het IOC, World Sailing en de RFEV zijn Russische en Wit-Russische zeilers uitgesloten. Er wordt gestreden in alle tien olympische klassen, TeamAllianz heeft alleen geen zeilers in de 470 mixed klasse.

Nederlandse zeilers Prinses Sofia Cup
Het (bijna) voltallige TeamAllianz met de sporters (blauw shirt) en alle coaches en staf (wit shirt)
Fotograaf: Sander van der Borch

Welke olympische klassen zijn er allemaal?

Vergeleken met de Olympische Spelen in Tokio zijn er enkele wijzigingen in de olympische klassen te zien. Zo hebben de windsurfers de planerende RS:X verruilt voor de vliegende IQFoil. De 470 klasse was altijd verdeeld in een mannen en vrouwen divisie. Vanaf deze olympiade is de 470 een mixed boot geworden, deze wordt dus gevaren door een man en een vrouw. De Finn klasse is opgeheven als olympische klasse, in plaats daarvan is er nu de Formula Kite, een kitefoil klasse.

De klassen die we nog kennen uit Tokio zijn de ILCA6 en ILCA7 (voormalig Laser Radiaal en Standaard), de 49er en 49erFX en de Nacra17.

Welke veranderingen zien we in de Nederlandse selectie?

Vergelijken we de nationale selectie van nu met die van de afgelopen olympiade, dan zien we enkele verschillen. Dit heeft natuurlijk mede te maken met de veranderingen in de klassen, maar ook met persoonlijke keuzes van de zeilers zelf. Per klasse bekijken we wat er is veranderd.

49er: Lambriex nieuwe samenwerking met van de Werken

In Tokio kwamen Bart Lambriex en Pim van Vugt voor Nederland uit in deze klasse. Het was het eerste Nederlandse duo dat uitkwam op de Spelen in deze klasse. En ze wisten zich in no time met de wereldtop te meten. Op de Spelen eindigden ze op een zesde plaats. Na de Spelen stopten ze de samenwerking en gingen ze beide op zoek naar een nieuwe zeilpartner. Bart Lambriex heeft deze, voor nu, gevonden in Floris van de Werken. Dit duo zeilde in het najaar van 2021 hun eerste WK samen in Oman en wonnen gelijk die titel. Pim van Vugt vaart deze week samen met Scipio Houtman.

Bart Lambriex en Floris van de Werken in de 49er Team Allianz
Bart Lambriex en Floris van der Werken varen samen in de 49er
Foto: Sander van der Borch

49erFX: Duetz samen met van Aanholt

In de 49erFX vaart Annette Duetz haar eerste grote wedstrijd weer na de Olympische Spelen. Hier behaalde ze nog de bronzen medaille samen met Annemiek Bekkering. Deze laatste genoemde kondigde na de Spelen aan te stoppen met topsport, Duetz wilde nog wel graag door. Zij vaart deze week in Palma samen met Odile van Aanholt. Zij pakte in het najaar van 2021 de wereldtitel in Oman samen met Elise de Ruijter. De planning is dat het duo van Aanholt en de Ruijter op de volgende wereldbekerwedstrijd in Hyeres weer samen vaart.

Dit rouleren is een bekende formule binnen het 49er/49erFX team. De coaches proberen diverse combinaties uit om zo uiteindelijk de beste matches te vinden in stuurman/vrouw en bemanning. Uiteindelijk is er in ieder van deze klassen slechts 1 ticket te bemachtigen voor Parijs 2024. Waar de zeilers nu nog vooral samen varen en van elkaar leren, zijn ze tegelijkertijd ook elkaars grote concurrent.

ILCA6: Team Turbo deze week met Jonker en Akkerman

In de ILCA6 (voorheen Laser Radiaal) zien we dit toernooi alleen Maxime Jonker en Mirthe Akkerman. Zij zijn onderdeel van het befaamde ‘Team Turbo’, het team dat Marit Bouwmeester klaarstoomde voor haar Olympische Spelen in Tokio. Marit zelf is met zwangerschapsverlof, zij verwacht in mei haar eerste kindje en zien we deze periode logischerwijs niet in de boot. Ook Daphne van der Vaart is onderdeel van Team Turbo, maar door een operatie aan haar voet afgelopen september, zit zij nog in haar revalidatie periode en maakt ze vooral uren buiten de boot om weer fit te worden.

Maxima Jonker ILCA6
Maxime Jonker in actie tijdens de Prinses Sofia Cup
Foto: Sailing Energy / Princesa Sofía Mallorca

ILCA7: grootste team in Nederlandse selectie?

Het grootste team aan sporters vinden we misschien wel in de ILCA7 (voorheen Laser Standaard), naast de IQFoil. Maar liefst zes zeilers varen in deze klasse binnen TeamAllianz. In Palma zien we vier van hen aan de start: Duko Bos, Erik Voets, Niels Broekhuizen en Thomas van Ofwegen. De andere twee (Paul Hameeteman en Willem Wiersma) bereiden zich voor op het Jeugd EK dat gelijktijdig plaatsvindt. Duko Bos en Niels Broekhuizen streden in aanloop naar Tokio al om een ticket voor de Spelen, helaas wisten ze zich geen van beiden te plaatsen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus voor deze heren.

Niels Broekhuizen ILCA7 TeamAllianz
Niels Broekhuizen in actie tijdens de Prinses Sofia Cup
Foto: Sailing Energy / Princesa Sofía Mallorca

Nacra17: Jonge van der Meer en Bouwer op weg naar wereldtop

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zeilden zichzelf in de Nacra15 al in de picture. Ze hadden vorig jaar zelfs nog een kleine kans op deelname aan de Spelen in Tokio in de Nacra17, maar wisten zich uiteindelijk niet te plaatsen. De jonge zeilers hebben sindsdien hard gewerkt om aansluiting te vinden bij de wereldtop in deze foilende mixed catamaran klasse. Regelmatig vaart dit duo een top 10 resultaat op grote internationale toernooien.

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer Nacra 17
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in de foilende Nacra17 klasse
Foto: Sander van der Borch

IQFoil heren: Badloe begint bijna van voren af aan

Op de IQFoil zien we Kiran Badloe terug, hij sluit zich aan bij de Nederlandse Huig-Jan Tak en Luuc van Opzeeland. Twee surfers die al succesvol zijn op de IQfoil met beide een bronzen medaille op een WK en voor Tak ook een zilveren medaille op het EK 2021. Voor Kiran, die tot augustus nog op de RS:X stond, betekent de overstap naar deze foilende klasse dat hij bijna weer van voren af aan moet beginnen. Zijn trainingspartner, Sil Hoekstra, zien we ook terug in Palma o de IQFoil, in een team samen met Joost Vink en Max Castelein.

Huig-Jan Tak IQFoil
Huig-Jan Tak op de spectaculaire nieuwe foilende windsurfklasse, de IQFoil
Foto: Sander van der Borch

IQFoil vrouwen: De Geus met nieuw team in nieuwe klasse

Ook Lilian de Geus is na de Spelen in Tokio van het RS:X board overgestapt op de IQFoil. Haar doel is duidelijk na een vijfde plek op de Spelen in Rio en een vierde plek in Tokio. Bij een gebrek aan Nederlandse tegenstanders in de vrouwenklasse, werkt ze samen met de Peruaanse Maria Belen Bazo. Tevens staat er een nieuwe coach aan haar zijde in de vorm van Ivan Pastor. De Spaanse Pastor deed mee aan vier Olympische Spelen in de windsurfklasse. Nog nooit won hij hier een medaille, samen met Lilian gaat hij dan ook jacht naar hun eerste olympische plak.

Jacco Koops, de voormalig coach van Lilian, is na de Spelen van Tokio gestopt als coach. Hij gaat nu aan de slag als Hoofd Talentontwikkeling bij het Watersportverbond. Zijn hoofddoel is het opleiden van talentvolle jeugd en coaches en ze goed voor te bereiden op een succesvolle internationale carrière als zeiler/foiler.

Op Instagram geeft Lilian, voorafgaand aan de Princess Sofia Cup, aan zich te verheugen op de komende races:

Formula kite: compleet nieuwe olympische ‘zeilklasse’

Compleet nieuw in de olympische klassen is het kitefoilen. Deze discipline behoort tot de zeilklassen, daarom nemen we deze kort mee in de berichtgeving richting de Olympische Spelen van Parijs 2024. Annelous Lammerts vertegenwoordigd de vrouwen namens TeamAllianz, zij wist op het WK een 12de plaats te scoren, dat biedt potentie. Bij de mannen wordt Nederland vertegenwoordigd door Sam Aben, Sven van de Kamp en Roderick Pijls. Het eerste doel van deze ploeg is nu het vinden van aansluiting bij de wereldtop, dit doen ze onder begeleiding van coaches Casper Bouman en Sander de Kok.

Updates Nederlandse zeilers Prinses Sofia Cup?

Ben je benieuwd hoe het TeamAllianz vergaat tijdens de Prinses Sofia Cup in Palma deze week? Volg de updates via de teamsite, of bekijk direct de resultaten op de site van het evenement zelf.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.