Nederlands goud op World Cup Hempel in eigen land

Voor het eerst vond de Allianz Regatta plaats in Almere en Lelystad als onderdeel van de World Cup Hempel. Nederlandse zeilers genoten van de wedstrijden op eigen water, en pakten zelfs vijf keer een gouden medaille!

Door Anke Haadsma | 09 juni 2022

Gouden medailles Nederland zeilen Allianz Regatta

Nederlands goud op World Cup Hempel in eigen land

Door Anke Haadsma | 09 juni 2022

Advertentie

Van dinsdag 31 mei tot en met zondag 5 juni 2022 werd de World Cup Hempel gevaren op de Allianz Regatta, onderdeel van de Dutch Water Week. De Nederlandse zeilers hebben hier laten zien wat ze kunnen. Met maar liefst drie keer goud in de olympische zeilklassen en ook nog eens twee keer goud, twee zilver en een brons op de foilende boards. We spreken met alle Nederlandse goudenmedaillewinnaars over deze week.

Nacra 17 zeilers wurmen zich in top 10 van de wereld

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer maken het zichzelf niet heel makkelijk deze week in de Nacra 17. Ze zeilen een verkeerde baan en halverwege het toernooi pakken ze ook nog een diskwalificatie. Ze laten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Laila: “We hadden wel als doel in de top 3 te eindigen deze week. Winnen zou wel heel leuk zijn, maar we wisten dat het hard werken zou worden. Heel blij natuurlijk dat we dan wel gewonnen hebben.” Bjarne vult aan: “Twee dagen geleden was die winst ineens wel heel ver weg, dus om daarna alles goed te doen en het goud toch binnen te halen maakt die overwinning nog wel iets zoeter.”

Laila: “De top 6 van de wereld was er niet deze week, maar er waren wel teams die regelmatig in de top 10 van de wereld zitten. Het was een hele gemixte vloot qua niveau.”

Bjarne: “Van de 15 boten waren er boten uit 12 verschillende landen, heel leuk dat het zo’n internationale vloot was. Wij zijn relatief gezien nog wel een nieuw team. Maar het afgelopen jaar hebben we, onder andere dankzij onze coach Coen de Koning, echt een grote stap gemaakt. We hebben ons in de top 10 gewurmt en onze A-status behaald.”

Het duo gaat zich nu voorbereiden op de Kieler Woche die plaatsvindt van 18 juni tot en met 26 juni 2022. Direct daarna staat het Europees Kampioenschap in Aarhus gepland van 5 tot 10 juli 2022. Dat EK gebruiken ze als springplank voor het WK aan het einde van de zomer in Canada. Hoewel ze het wel goed willen doen op het EK, wordt het WK het echte piekevenement voor Laila en Bjarne.

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer pakken Nederlands goud World Cup Hempel in Almere
Laila en Bjarne hebben Nederlands goud World Cup Hempel in de Nacra 17
Sailing Energy / Allianz Regatta

Nieuw team in 49erFX laat wéér van zich zien

Het Nederlandse team met Odile van Aanholt en Annette Duetz zeilen een redelijke steady week. Met het Belgische team van Isaura Maenhaut en Anouk Geerts en de twee Australische teams achter ze. Annette: “Er waren deze flink wat goede boten, niet de hele top, maar wel de Australiërs en onze Belgische trainingspartners. Met hen was het ook heel spannend, dat was echt leuk.”

Zeker met de Belgische zeilsters was het vandaag nog spannend in de finalewedstrijd. “We waren vandaag allebei een beetje zenuwachtig”, vertelt Odile. “Het was niet zo dat we er al waren, we moesten het nog wel goed doen vandaag. Bij de start maakten we ook nog een kleine inschattingsfout waardoor we een kleine inhaalrace moesten doen. Toen we weer op de positie lagen waarin we moesten finishen hebben we geen risico genomen en onze positie vastgehouden.”

Odile: “We proberen vooral heel erg op ons proces te focussen. Begin van de week niet denken dat we willen winnen, maar bedenken wat we willen doen die week. Tijdens de week proberen te blijven groeien.”

Odile van Aanholt en Annette Duetz goud voor Nederland op Allianz Regatta
Odile en Annette vormen pas recent een duo, maar pakken hier alweer hun tweede gouden medaille samen
Sailing Energy / Allianz Regatta

Odile en Annette zeilen pas sinds kort met elkaar. Annette won afgelopen Olympische Spelen nog brons met Annemiek Bekkering. Haar stuurvrouw besloot na de Spelen te stoppen met zeilen op topniveau, maar Annette wilde nog door. Halverwege mei kondigde ze aan samen met Odile verder te gaan.

Lees binnenkort op Zeilwereld hoe die samenwerking tot stand kwam en hoe het gaat.

Genoeg uitdagingen voor onverslaanbaar 49er duo

De Nederlandse Bart Lambriex en Floris van der Werken hadden vandaag maar één taak: de wedstrijd uitvaren. Ze waren eigenlijk al zeker van het goud. Floris: “Het lijkt op het scoreboard misschien alsof we onverslaanbaar waren, maar zo was het op het water zeker niet. We hebben genoeg uitdagingen, de wind was redelijk onstabiel, nu zaten we deze week wel steeds aan de goede kant, maar er gaan ook momenten komen dat we wel de verkeerde kant kiezen. Het is heel mooi om zo’n evenement te winnen.”

Bart: “Deze week hebben we gefocust op communicatie. Zijn een hele hoop goede die er niet zijn, maar ook veel goede die er wel waren. Veel races waren spannend tot aan de finish, dan wisten we pas aan het einde van de race de koppositie te pakken.”

Floris van de Werken en Bart Lambriex onverslaanbaar en gaan voor goud
Bart en Floris hadden een uitdagende week
Sailing Energy / Allianz Regatta

De foilende boards

Nieuwkomers in de olympische zeilwereld zijn de kitefoil en de iQFoil. Op de kitefoil wint de Nederlandse Annelous Lammerts het goud bij de vrouwen. Annelous: “Ik wilde zo graag winnen. De strijd begon al voor de start, we waren echt aan het positioneren vooraf. Ik gaf geen meter, dat heeft goed gewerkt. Na de start was ik goed weg en maakte ik de juiste beslissing. Vervolgens is het met volle snelheid varen en hoogte pakken. Vervolgens heb ik de hele wedstrijd iemand die tien meter achter me zit. Elke fout wordt dan afgestraft. Ik hield die voorsprong vast en won.”

Annelous Lammerts historisch goud op World Cup Hempel in kitefoilen
Annelous Lammerts stunt na winst n haar finalewedstrijd.
Sailing Energy / Allianz Regatta

Het iQFoilen is de vervanger van het RS:X surfen, de klasse waarin Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe de afgelopen jaren hebben gedomineerd. Dorian is helemaal gestopt in de topsport, Kiran is overgestapt op de foil. Aan het begin van de week moest hij zich helaas afmelden voor de World Cup door ziekte. Zijn teamgenoten doen deze week sterk mee, de complete top 3 bestaat uit Nederlanders.

De finaledag kon er niet gevaren worden door de iQFoilers vanwege te onstabiele wind, hiermee wordt Huig-Jan Tak, die het klassement leidt, automatisch eerste: “Het haalt een beetje de magie weg van de finale varen en dan als eerste over de lijn komen, dan is wel de ultieme ontlading. Dat hebben we moeten missen vandaag. Maar ik heb wel de eerste plek kunnen behalen, daar ben ik heel blij mee. En mijn teamgenoten staan strak achter mij op de tweede en derde plek. Ze hebben fantastisch gevaren deze week, mij heel moeilijk gemaakt. Ik stond pas gisteren op de eerste plek. Dat we met zo’n sterk team kunnen racen en trainen maakt het alleen maar makkelijk richting de volgende events.”

Een Nederland podium bij iQFoilen op World Cup in Lelystad. Gouden medailles Nederland zeilen
Het Nederlandse podium in de iQFoil: Max Castelein (2), Huig-Jan Tak (1) en Joost Vink (3).
Foto: Sailing Energy / Allianz Regatta

Zilver was in zicht voor ILCA6

In de ILCA6 gaat de gouden medaille naar de Griekse Vasileia Karachalio. Maxime Jonker kon in de finalewedstrijd maximaal zilver behalen, maar ze eindigt deze week op een vijfde plek, gevolgd door teamgenoot Mirthe Akkerman op een zesde plaats. Maxime vertelt ons dat ze deze week meer als trainingsweek hadden gebruikt.

“Het was een hele sterke fleet, dus we hadden een mooie kans om dingen te oefenen. Ik heb deze week ook bewust geen resultaten gekeken, dat wilden we ook eens proberen. Hierdoor had ik echt het gevoel dat we aan het trainen waren, iedere dag was gewoon een nieuwe dag. Ik hoorde gisteren ook pas dat ik op een derde positie aan de finalewedstrijd zou beginnen. Gisteren heb ik blijkbaar ook een flinke sprong gemaakt, terwijl ik zelf het idee had dat ik niet zo goed had gevaren. Dus het was wel een interessant experiment.”

In de ILCA6 was er vanmorgen nog kans op een zilveren medaille door de Nederlandse Maxime Jonker, maar een slechte race zette haar terug naar een vijfde plek. Gevolgd door haar teamgenoot Mirthe Akkerman. Voor Maxime was deze laatste finalewedstrijd een beetje een domper vertelt ze. “Ik heb er niet alles uitgehaald wat erin zat. Het was niet zo dat ik zenuwachtig was, waar het wel aan lag weet ik nog niet zo goed.”

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.