Strijden om Nederlands Kampioenschap 29er

Yanne Broers gaat voor het Nederlands Kampioenschap 29er in Medemblik. Ze was al de beste in de Optimist, nu moet ze het bewijzen in de 29er. Eerder werd ze al twee keer tweede, hoe gaat ze nu de strijd aan voor die gouden medaille?

Door Anke Haadsma | 06 oktober 2021

Nederlands Kampioenschap 29er klasse

Strijden om Nederlands Kampioenschap 29er

Door Anke Haadsma | 06 oktober 2021

Advertentie

De beste van Nederland worden in jouw zeilklasse is waar iedere zeiler van droomt. Gelukkig is er ieder jaar weer de kans dit te worden op één van de Nederlandse kampioenschappen. Komend weekend (van 8 t/m 10 oktober) staat één van de grootste gebundelde kampioenschappen op de agenda. De Allianz Regatta Open Dutch Sailing Championships waar in maar liefst 10 verschillende klassen wordt gestreden om die nationale titel. Onder andere door Yanne Broers in de 29er.

Yanne zeilt sinds eind 2019 in deze klasse, hiervoor was zij één van de betere Optimist zeilers van Nederland. Dit Nederlands Kampioenschap 29er vaart ze samen met Michiel Dam. Wij stelden haar een aantal vragen over dit kampioenschap, hiervoor gingen we eerst even terug naar haar Optimisten tijd.

In de Optimist viel jij al op, welke prijzen heb je hier zoal gewonnen?

“In 2019 werd ik eerste op de Garda Meeting in Garda, Italië. En het Wereldkampioenschap in Cyprus in 2018 werd ik vierde. Hier was ik de eerste van de Nederlanders. Een andere eerste plaats was in Bermuda tijdens de Junior Gold Cup, overall kwam ik uit op de vierde plaats, maar van de meisjes was ik nummer 1.”

“Daarnaast heb ik ook twee keer het Nederlands Kampioenschap in de Optimist gewonnen.”

Yanne Broers optimist
Yanne Broers in haar Optimisten tijd.
Foto: Laurens Morel (United 4 Sailing, Workum)

Je bent overgestapt naar de 29er, waarom deze klasse?

“Mijn eerste evenement in de 29er was ook het Open Dutch Sailing Championship in september 2019, toen was ik net overgestapt. Het leek me sowieso een hele leuke boot. En voor de Laser was ik te licht. De 29er past qua lengte en gewicht beter bij mij. De balans in deze boot is ook heel leuk, als het lekker gaat merk je direct hoe snel de boot gaat.”

“Het was wel even wennen om ineens met een bemanning te varen. In de Optimist vaar je natuurlijk alleen. Je moet ook de juiste bemanning vinden. Ik vaar nu een maandje samen met Michiel Dam, de klik met hem is gelukkig heel goed.”

Wat maakt jou nu zo’n goede stuurvrouw?

“Ik heb een goed bootgevoel, weet heel goed hoe ik de boot hard kan laten gaan. Door mijn tijd in de Optimist ben ik tactisch ook goed geworden. Ik weet hoe je een boot voorin het veld kunt laten varen. Bemannen in wedstrijden heb ik nooit gedaan. Wel eens tijdens trainingen, om ook te ervaren hoe dat is.”

Welke prestaties heb je al gehaald in de 29er?

“Afgelopen maand werd ik samen met Michiel zesde op de Eurocup in Kiel. Even daarvoor zeilde ik het Wereldkampioenschap in Valencia samen met Dolf Hendrikse. Hier finishten we als 26ste (en eerste Nederlandse team, red.). Dit was een van de eerste grote evenementen waar ik aan meedeed in de 29er. Dat was super leuk om mee te maken. Dolf is een ervaren bemanning in deze klasse, het was echt een hele leerzame en leuke ervaring.”

Nederlands Kampioenschap 29er 2020
Yanne Broers stuurt de 29er naar een tweede plek tijdens de Open Dutch Sailing Championships 2020.
Foto: Klaas Wiersma

“Daarnaast ben ik nu twee keer tweede geworden op het Nederlands Kampioenschap. Dus het wordt nu wel tijd om die strijd om de eerste plek eens te winnen.”

En hoe gaan jullie die strijd dan winnen?

“We houden het weerbericht goed in de gaten. Die lijkt nu gunstig met licht weer, wij zijn een lichte bemanning, dus dat is in ons voordeel. Onze grootste concurrenten komend weekend zijn Robbert Huisman met Frank Boer en Olaf Ganzevles met Stijn Gast, dat zijn beide hele goede teams.”

Wat doet zo’n Nederlandse titel met je?

“In de Optimist was ik de beste Nederlander, ook op de NK’s. In de 29er heb ik nu veel internationale wedstrijden wel als eerste Nederlander gefinisht, maar op het NK dus alleen nog een zilveren medaille behaald. Als we nu dat NK kunnen winnen, dan voelt het ook echt wel alsof je de beste Nederlander bent.”

Volg het Open Dutch Sailing Championship hier

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.