Nederlandse Kampioenschappen uitgesteld of afgelast?

De afgelasting van de vele zeilevenementen is natuurlijk onwijs jammer voor de zeilers en de organisaties. Geen North Sea Regatta, geen Dutch Youth Regatta, geen Sneekweek en geen woensdagavondwedstrijdjes op de vereniging. Maar wat gebeurt er met de Nederlandse Kampioenschappen zeilen die tijdens dit soort evenementen worden gevaren? “Een aantal klassen kijkt of ze het…

Door Anke Haadsma | 06 mei 2020

Nederlandse Kampioenschappen zeilen

Nederlandse Kampioenschappen uitgesteld of afgelast?

Door Anke Haadsma | 06 mei 2020

Advertentie

De afgelasting van de vele zeilevenementen is natuurlijk onwijs jammer voor de zeilers en de organisaties. Geen North Sea Regatta, geen Dutch Youth Regatta, geen Sneekweek en geen woensdagavondwedstrijdjes op de vereniging. Maar wat gebeurt er met de Nederlandse Kampioenschappen zeilen die tijdens dit soort evenementen worden gevaren?
Watersportverbond Hylke Steensma

Hylke Steensma – Wedstrijdsport Watersportverbond

“Een aantal klassen kijkt of ze het kampioenschap later in het jaar kunnen varen,” vertelt Hylke Steensma van de afdeling wedstrijdsport bij het Watersportverbond. “De organisatie van de Dutch Youth Regatta kijkt bijvoorbeeld, samen met de betreffende klassen, of zij de kampioenschappen voor de jeugd kunnen verplaatsen naar de United 4 Sailing-evenementen in september. Ook de Noordzee Club, de klassenorganisatie van ORC en IRC gemeten boten, kijkt of zij de ORC 1, 2 en 3 kampioenschappen die tijdens de North Sea Regatta zouden worden verzeild, bij andere evenementen kunnen onderbrengen.”

Evenementen combineren

Het is op dit moment lastig te plannen, maar de Noordzee Club bekijkt het vanuit diverse scenario’s. Erik van Vuuren, van de Noordzee Club, legt uit: “Toen de hele situatie ontstond, hebben we direct al gekeken naar de kampioenschappen die tijdens de North Sea Regatta eind mei worden gevaren. Normaal varen we dan het NK ORC 1, 2 en 3. Deze konden we bij drie andere evenementen onderbrengen.” De aangewezen evenementen waren het Breskens Sailing Weekend voor de ORC 1, het Deltaweekend voor ORC 2 en de Flevo Race voor de ORC 3. Van Vuuren: “Nu is het verbod opgeschoven naar 1 september en kijken we of we de evenementen die in het najaar gepland staan bijvoorbeeld te combineren zijn met een kampioenschap.”
Noordzee Club Nederlandse Kampioenschappen

Erik van Vuuren – Noordzee Club

De situatie blijft lastig inschatten. Écht plannen is dan ook moeilijk. De Noordzee Club probeert verschillende organisaties zoveel mogelijk samen te brengen om de wedstrijden te kunnen varen. “We hebben nu afgesproken elkaar zoveel mogelijk op de hoogte te houden van wat iedereen doet,” vervolgt van Vuuren. “Uiteindelijk moeten we het samen doen en in de zeilsport vis je toch met zijn allen uit dezelfde vijver, ook qua bemensing van een evenement. Ik merk nu ook heel erg dat mensen bereid zijn samen te werken, dat vind ik echt een positieve ontwikkeling.” De Noordzee Club zal na de persconferentie van woensdag 6 mei ook weer samen komen om te anticiperen op de genomen maatregelen vanuit de regering. Wanneer nodig plaatsen wij hier ook een update van in dit bericht.

Watersportverbond soepel in verplaatsing NK’s

“Vanuit het Watersportverbond hebben wij gezegd dat kampioenschappen op een andere datum verzeild mogen worden, zolang ze maar aan de gestelde voorwaarden voor een officieel kampioenschap voldoen.” Hiermee doelt Steensma onder andere op het goedkeuren van de bepalingen door het Watersportverbond en het minimum aantal deelnemers. De organisatie van de Dutch Youth Regatta (DYR) heeft hier gehoor aan gegeven en verplaatst, in overleg met de betreffende klassen, de kampioenschappen naar september. Voorzitter Mike Paardekooper: “Wij hebben het geluk dat de Dutch Youth Regatta en de United 4 Sailing vanuit dezelfde organisatie wordt georganiseerd. En dat we nog twee keer een United 4-evenement in september organiseren. Hierdoor hoeven we geen extra wedstrijden op te zetten om de kampioenschappen toch te varen.” De DYR wordt normaal in vier dagen gevaren, tijdens het Hemelvaart weekend. De United 4 Sailing telt per weekend twee dagen, nu wordt de DYR dus eigenlijk in twee keer gevaren. “Met de klassen hebben we goede afspraken gemaakt, de twee United 4’s tellen we bij elkaar op als jaarranglijst en daaruit komt dan de Nederlands kampioen. Het gaat hierbij onder andere om de Optimist, Laser, Splash en de High Performance klassen.”
Nederlands Kampioenschap Optimist zeilen

Optimistenmassa op de Dutch Youth Regatta vorig jaar. Ook hier moet een oplossing voor bedacht worden. Ouders zullen meer afstand moeten nemen en de kinderen de boot zelf laten optuigen en te water laten. Foto: Klaas Wiersma

Dit lijkt zo een mooie oplossing voor deze beide organisaties en de klassen. Toch zijn er wel zorgen: “Op het water is het allemaal te regelen, hoewel je wel moet nadenken over die 1,5 meter bij je jury, reddings- en wedstrijdcomités op het water. Daarnaast heb je nog alle randzaken op de kant die het toch nog wat complexer maken. Denk aan het sanitair. Is dat in september allemaal weer open? We hebben te maken met vooral jeugd in de boten, die zal zich dan toch ook wat meer zelf moeten redden als het gaat om het optuigen van de boot.”

Jeugdprotocol opgesteld

Zoals zoveel dingen is het nu lastig te voorspellen hoe dit straks zal lopen. “We hebben vanuit het Watersportverbond een jeugdprotocol opgesteld voor de verenigingen nu de jeugd weer is begonnen met trainen”, geeft Steensma aan. “Voor hen is het dus wel reëel om in bijvoorbeeld september een kampioenschap te varen aangezien zij zich nu goed kunnen voorbereiden. Voor de klassen waar mensen uit meerdere huishoudens aan boord zitten, wordt het een ander verhaal. Als zij na 1 september weer kunnen varen, zullen ze waarschijnlijk nog weinig hebben getraind samen.” Dat laatste zullen de zeilers wellicht niet eens zo erg vinden, als er maar weer gezeild kan worden. Zo wordt er aan alle kanten volop in oplossingen gedacht voor de Nederlandse Kampioenschappen zeilen. Organisaties die samen gaan werken en klasse-organisaties die goed meedenken in de verschillende opties. De zeilkalender, zowel nationaal als internationaal, ligt nu in ieder geval compleet overhoop. Een aantal klassen zal het dit jaar zonder nieuwe Nederlandse kampioen moeten stellen. De zeilers die nu thuis zitten met echte wedstrijdhonger verwijzen we voorlopig naar het digitale zeilen via onder andere Sailaway en eSailing.

Cover foto: Klaas Wiersma

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.