Race modus aan voor Nicholas Heiner

Van maandenlang thuis in Scheveningen trainen, staat september voor Finn zeiler Nicholas Heiner ineens in het teken van (inter)nationale wedstrijden. Een EK in Polen, de Kieler Woche in Duitsland en het NK in Medemblik.

Door Anke Haadsma | 08 september 2020

Finn zeiler Nicholas Heiner mist zijn piekmoment op het WK

Race modus aan voor Nicholas Heiner

Door Anke Haadsma | 08 september 2020

Advertentie

Headerfoto: Training in Scheveningen
© Sander van der Borch

Na maanden thuis trainen, mocht Finn zeiler Nicholas Heiner afgelopen week eindelijk weer het buitenlandse wedstrijdwater verkennen. Het EK in Polen stond gepland. Heiner was hier van plan vooral te kijken hoe zijn concurrenten ervoor stonden. Op het WK in oktober dit jaar wilde hij pieken. Maar vlak voor het EK werd bekend gemaakt dat het WK niet door zou gaan, plotseling was dat EK toch een piekmoment.

Heiner gaf van te voren al aan hier niet op voorbereid te zijn. “In ons programma wilden we zoveel mogelijk uren maken in Scheveningen in voorbereiding op het WK in Palma de Mallorca. Maar dat WK is vorige week afgelast en we wilden ons programma niet nog een keer omgooien. Noodgedwongen werd dit EK toch ineens een piekmoment. Maar daarvoor hebben we te intensief getraind om hier te kunnen pieken. Het is denk ik heel waardevol om te zien hoe iedereen uit deze periode is gekomen. Maar voor een echte topprestatie hebben we iets te hard getraind.” 

Gedurende het EK in Polen blijft Heiner steken op een tiende plaats. Pas aan het einde van de week weet hij te klimmen en eindigt hij uiteindelijk op een vijfde plaats in het eindklassement.

Nicholas Heiner in de Finn moet ineens pieken op het EK
Geen makkelijke week voor Nicholas Heiner op het EK in Polen. Foto: Robert Deaves

Heiner reageerde als volgt: “Mooi dat we de week goed kunnen afsluiten. Al met al een redelijk goede tweede helft van het toernooi. Ik had de week beter kunnen beginnen. In sommige races lag ik er goed bij in de top drie, maar dan verlies je kostbare plaatsen. Mijn kop zat er niet helemaal goed op. Fysiek voelde ik me goed. Het is de mentale kant, de instelling waarop je naar zo’n toernooi gaat. We hadden bijvoorbeeld meer aandacht aan de set up met het materiaal willen besteden in aanloop naar het WK. Die tijd was ons niet gegeven voor dit EK.”

Eerste keer naar de Olympische Spelen
Dat de Spelen een jaar uitgesteld werden, was ook voor Heiner even omschakelen. Van een vol wedstrijdprogramma, naar thuis zitten en in Scheveningen trainen. En dat terwijl de Olympische Spelen voor de voormalig Laser zeiler (Wereldkampioen in 2014) een droom is die eindelijk uitkomt. Richting de Spelen in Rio 2016, zat hij er dichtbij, maar greep hij net naast de nationale selectie in de Laser Standaard. Rutger van Schaardenburg reisde toen af naar Rio de Janeiro om Nederland in deze klasse te vertegenwoordigen. Heiner stapte over naar de Finn klasse, kwam vele kilo’s in spiermasse aan en won de nationale selectie van voormalig olympiër Pieter-Jan Postma, die nog eenmaal een gooi deed naar deelname.

Weer in wedstrijdritme

Veel tijd om te herstellen van dit eerste grote evenement heeft de zeiler niet. Een dag na het EK stapt hij alweer in de auto richting Kiel voor de Kieler Woche. Hier is het nog een paar dagen trainen voordat dit evenement start op donderdag 10 september.

Na Kiel rijdt Nicholas Heiner direct door naar Medemblik voor het Nederlands Kampioenschap van 18 tot en met 20 september. Zo wordt hij ineens weer volop in het wedstrijdritme geduwd.

Nicholas Heiner op het EK in Polen. Foto: Robert Deaves

Focus op Tokio

Met het afgelaste WK en het COVID-19 virus die nog niet onder controle is, blijft het lastig om het komende jaar in te plannen. Maar als het aan Japan en het IOC ligt, gaan de Spelen in Tokio 2021 zeker door. Hoe die voorbereiding voor Heiner en de andere olympische zeilers er verder uit gaat zien, dat is nog even afwachten.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.