Een kampioenschap met een knipoog: het NK-punterzeilen

Het NK punterzeilen werd zondag 2 juni 2024 georganiseerd op het Bovenwiede in Giethoorn. Hoewel, mogen we wel spreken van een Nederlands Kampioenschap?

Door Anke Haadsma | 05 juni 2024

Nk Punterzeilen 2024

Een kampioenschap met een knipoog: het NK-punterzeilen

Door Anke Haadsma | 05 juni 2024

Advertentie

Jaarlijks schrijft het Watersportverbond vele Nederlands Kampioenschappen uit in de zeilwereld. Dat zijn de officiële kampioenschappen, daarnaast zijn er ook nog de verborgen Nederlands Kampioenschappen, zoals het NK Punterzeilen.

De punter is een traditionele houten zeilboot en binnen deze klasse zijn er allerlei verschillen. Zo heb je onder andere de Kamperpunter, de Beulakerpunter en de Gieterse punter. Die laatste heeft vervolgens weer een tweedeling in klassen: de Gieterse Punter met fok (GH), en een versie zonder fok (GP). Bij Zeilvereniging ’t Wiede in Giethoorn wordt het hele seizoen lang gestreden in deze punterklasse, zowel met als zonder fok. Hier is zondag 2 juni 2024 ook het Nederlands Kampioenschap georganiseerd.

Lees ook: Gieterse punterzeiler Cor Maat in de spotlight

“Het was een hele mooie dag”, vertelt winnaar van de GH-klasse, Roemer Boogaard. “Je zag dat de eerste drie punterzeilers echt aan elkaar gewaagd waren. Wij zijn in de eerste twee wedstrijden als tweede over de lijn gekomen, terwijl onze concurrent met Henk Salomons steeds net eerste werd. Maar in de derde, en laatste, wedstrijd wonnen wij ruim. Henk werd toen derde, wat betekent dat ons puntenaantal hetzelfde was. Aangezien wij de laatste wedstrijd de hoogste notering hadden, wonnen wij het evenement.”

De Dag der Dagen Giethoorn
Punters in actie tijdens teamwedstrijden op het Bovenwiede in Giethoorn. Foto: Zeilvereniging ’t Wiede

Vorig jaar kon het NK-punterzeilen niet doorgaan vanwege te weinig wind. Roemer: “Dit jaar stond er een hele goede wind met een kracht vier. Het water, het Bovenwiede, is overigens heel uitdagend, je hebt wel een beetje lokale kennis nodig. Het is namelijk relatief ondiep en de wind draait nog wel eens bij de rietkragen.”

Roemer is in de GH-klasse Nederlands Kampioen geworden, van de in totaal 11 deelnemers in deze klasse. In de GP-klasse deden in totaal 10 deelnemers mee. “Het NK is natuurlijk ook een beetje met een knipoog”, lacht Roemer wanneer we hem feliciteren met zijn titel. Want, de winnaars van deze wedstrijd kunnen zich namelijk niet officieel Nederlands Kampioen noemen. Het NK is namelijk nooit erkend door het Watersportverbond, en dat zou wel moeten als het om een officieel NK gaat.

Regels Nederlands Kampioenschap

Om een Nederlands Kampioenschap te organiseren zijn er behoorlijk wat regels waar je je aan moet houden. Twee van de belangrijkste regels zijn:

  1. De deelnemende klassen moeten een nationale klasse of World Sailing klasse zijn
  2. Het deelnemersveld moet minimaal 15 boten of teams bevatten, of in totaal 75 deelnemers (bemanningsleden).

Aan beide regels voldoet het NK-punterzeilen niet. De punter staat niet op de lijst van erkende nationale klassen. Om een nationale status te krijgen moet er namelijk voldoende spreiding en massa, en/of eenduidige regelgeving zijn voor die klasse, iets wat bij de Punter niet het geval is. Ook qua deelnemersveld redden ze het niet tijdens het NK, de zeilvereniging weet jaarlijks wel een spannende competitie op te zetten met een groep actieve zeilers, het blijft een kleine vereniging en een kleine klasse.

NK Punterzeilen
De GP-klasse in actie op het Bovenwiede. Foto: Zeilvereniging ’t Wiede

De Dag der Dagen

Hoewel er één dag in het jaar is dat de zeilvereniging wél zoveel boten en deelnemers aan de start krijgt. Dat is tijdens de befaamde De dag der Dagen, een teamwedstrijd waar jaarlijks meer dan 75 punters aan mee doen. Heel het dorp loopt op de eerste woensdag van augustus uit voor deze wedstrijd, hoewel het hier meer om de sfeer en gezelligheid gaat dan om de prestatie. Dus de verwachting dat die dag ooit uitgroeit tot een NK, is nihil.

Officieel Nederlands Kampioen of niet, daar gaat het Roemer niet om: “Het is toch wel een beetje een couleur locale. Dat zag je zondag ook weer, we zijn toch allemaal oude mannen in een punter. Maar we willen juist ook de jeugd hier in Giethoorn meer bereiken. Zo kunnen we het maritieme erfgoed in leven houden.”

In Giethoorn zijn tot op de dag van vandaag nog steeds twee punterbouwers actief:

Klik hier om meer te weten over Zeilvereniging ’t Wiede

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. Carool van Kesteren op juni 6, 2024 om 11:44 am

    Ter ere van Gait Berk, de verantwoordelijke voor het behoud van de punters, en de daarmee gepaard gaande kennis en vaardigheden is het goed dat deze prachtige wedstrijd in originele erfgoedschepen wordt gehouden. Weg met al dat plastic op het water!

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

1 reactie

  1. Carool van Kesteren op juni 6, 2024 om 11:44 am

    Ter ere van Gait Berk, de verantwoordelijke voor het behoud van de punters, en de daarmee gepaard gaande kennis en vaardigheden is het goed dat deze prachtige wedstrijd in originele erfgoedschepen wordt gehouden. Weg met al dat plastic op het water!

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.