Strijd om NK TwoHanded gaat van start

Het NK TwoHanded is het eerste grote evenement weer voor deze klasse. De 100 mijl Bruine Bank Race van komend weekend is hier onderdeel van.

Door Anke Haadsma | 09 september 2020

NK TwoHanded strijd gaat van start in Scheveningen

Strijd om NK TwoHanded gaat van start

Door Anke Haadsma | 09 september 2020

Advertentie

Komend weekend wordt vanuit Scheveningen de 100 mijl gevaren. Traditioneel een wedstrijd voor shorthanded boten, tegenwoordig ook openbaar voor full crew boten. Voor de TwoHanded klasse is dit evenement onderdeel van het NK TwoHanded. De druk ligt er zo direct op voor de deelnemende teams, toch?

Op de Facebook pagina van de Bruine Bank Race worden enkele teams voorgesteld. Zij vertellen hier hoe ze de zomer zijn doorgekomen en hoe ze zich voorbereiden op deze 100 mijls wedstrijd. Opvallend is dat een aantal full crew teams, deze keer TwoHanded varen. Zo zien we Arjen van Leeuwen van Joule (J-109) overstappen naar deze klasse.

Joule vaart deze keer mee met het NK TwoHanded
Joule vaart normaal full crew in het wedstrijdcircuit. Foto: Sander van der Borch

“We willen dolgraag weer wedstrijden varen en gingen er bij inschrijving vanuit dat de TwoHanded wedstrijden sowieso door zouden gaan. En een TwoHanded offshore wedstrijd stond al langer op het verlanglijstje, het is ook een wedstrijd waar de J-109 uitermate geschikt voor is.”

Van Leeuwen vaart met Bart Overgaauw, ze merken in de trainingen duidelijk dat ze met minder handjes varen. “Vooral in de zeilwissels moet je het nu met aanzienlijk minder handjes doen. De ervaring tot nu toe is dat je het in ieder geval niet snel koud zal krijgen.”

Op naar zesde Nederlandse titel op rij?

Voor John van der Starre en Robin Verhoef (Ajeto, J-122) hangt er nog wel wat van deze wedstrijd af, zij zijn regerend Nederlands Kampioen en willen ook dit jaar wel weer een gooi doen naar deze titel. Van der Starre: “We gaan proberen voor de 6e keer op rij de Nederlandse titel binnen te slepen. Ik zie een mooi competitief veld, we zullen dit jaar echt aan de bak moeten. Met deelnemers die hun focus op Olympische Spelen 2024 hebben staan, zoals Annemieke Bes en Douwe Broekens, zal het niveau dit jaar hoger zijn dan voorgaande jaren verwacht ik.”

Robin Verhoef en John van der Starre gaan voor zesde NK TwoHanded titel op rij
Robin Verhoef (rechts) en John van der Starre

Bes en Broekens net terug van het EK

Dit duo komt net terug uit Genua waar ze een vijfde plaats op het Europees Kampioenschap Two Handed binnen sleepten. Bes: “Dit was onze eerste wedstrijd die we samen hebben gevaren. Deze week rusten we goed uit en vrijdag mogen we dan weer lekker varen op ons thuiswater.”

Het klinkt als een goede voorbereiding op deze komende race, hoewel zij het meer zien als een training vertelt Bes: “We hebben afgelopen maanden enige uren aan de boot (Rood Kapje, Farr30, red.) besteed om deze in goede race staat te krijgen. We zijn ver gekomen maar de boot is (nog) niet optimaal om binnen de ORC te racen. We borduren hier lekker op verder en zien het voornamelijk als een training.”

Reactie van Annmieke Bes op het EK op haar Instagram pagina

Gaan voor top 3 in sterk veld

Nog eentje waar we op mogen letten komend weekend is Frans van Capelle aan boord van Moana, een J-122 E Grand Prix. Hij heeft veel gezeild in de Corona periode, zo is hij full crew naar Noorwegen gegaan, de route van de originele ‘Camrace’, samen met zijn vrouw is hij TwoHanded naar Wight en de Normandische kust geweest en met zijn teamgenoot Peter heeft hij nog specifiek getraind voor het TwoHanded varen. “We hebben twee weken voor de race al eens 100 mijl voor onszelf gevaren, met ook een start om 19.00 uur. We hebben het echte wedstrijdzeilen gemist, ondanks dat we een best vol programma hadden.”

Voor de Bruine Bank Race hopen ze op weer een top 3 notering, net als verleden jaar. “Er is nu wel een groter en sterker deelnemersveld vergeleken met vorig jaar. Maar wij hebben ons ook op een behoorlijk aantal punten verbeterd, dus we gaan in ieder geval voor de top 3.”

Moana gaat voor top 3 op NK TwoHanded
Moana onder zeil

Weerupdate door Jolbert van Dijk

In de TwoHanded ORC/IRC klasse zijn maar liefst 28 boten ingeschreven. Ook de andere (full crew) klassen hebben mooie velden. De start van de 100 mijl – Bruine Bank Race is vrijdagavond om 19.00 uur. Voor een optimale wedstrijdvoorbereiding geeft navigator Jolbert van Dijk vrijdagochtend een weer analyse op basis van de laatste weermodellen op Zeilwereld.nl.

Coverfoto: Sander van der Borch

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.