In totaal zeven keer wereldkampioen in de 49erFX, wie zijn Annette en Odile?

Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn niet meer weg te denken als duo in het Nederlandse zeilen. In de 49erFX klasse hebben ze al twee keer de wereldtitel veroverd en komende zomer gaan ze samen naar de Olympische Spelen in Marseille.

Door Anke Haadsma | 20 maart 2024

Wereldkampioen 49erFX Odile van Aanholt en Annette Duetz

In totaal zeven keer wereldkampioen in de 49erFX, wie zijn Annette en Odile?

Door Anke Haadsma | 20 maart 2024

Advertentie

Ze zeilen nog maar sinds 2022 samen in de zeilklasse 49erFX. In die tijd hebben ze al twee wereldtitels binnengesleept en wisten ze zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Marseille komende zomer. Voordat ze samen gingen varen, waren ze beide al een of meerdere keren wereldkampioen geworden. Je kunt eigenlijk niet meer om Odile van Aanholt en Annette Duetz heen. Tijd voor een profiel van deze zeilers!

Lees ook: Van Aanholt en Duetz wereldkampioen 49erFX 2024

Annette Duetz, kind van topzeilers

Annette Duetz 49erFX
Annette Duetz, 49erFX zeilster.

We beginnen met Annette Duetz, van huis uit een zeilster. Haar beide ouders waren ook topzeilers, haar moeder, Marion Bultman, heeft zelfs op de Spelen van 1988 in de 470 gevaren. Zij eindigde op een dertiende plaats met haar stuurvrouw Henny Vegter. Haar vader, Hans Duetz, werd wereldkampioen zeilen in 1982. Met ook een oudere zus die begon met zeilen, was het niet zo gek dat Annette ook al op jonge leeftijd in de boot zat.

Haar vader ontdekte op een gegeven moment de 29er, daar stapten de zussen samen in. Wedstrijdzeilen was voor Annette toen nog niet echt aan de orde, dat kwam pas na veel trainen en de eerste internationale wedstrijden. In de serie ‘Boegbeelden’ van het Watersportverbond, vertelt ze dat ze het wedstrijdzeilen toen serieuzer ging nemen. Rond die periode (2012) werd de 49erFX ook geselecteerd door World Sailing voor het olympische vrouwenzeilen.

Team Bekkering/Duetz

Vanaf 2014 vaart Annette dan samen met Annemiek Bekkering. Samen behaalden zij maar liefst vier wereldtitels en kwamen ze twee keer voor Nederland uit op de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro (2016) eindigden ze op een teleurstellende zevende plek. In een interview, een jaar na die Spelen, blikt Annette terug op haar olympisch debuut met De Gelderlander. Hier zegt ze:

“We waren te bleu. Ik vroeg me vaak af wat er verkeerd ging, wat we anders hadden kunnen doen. We waren niet zo scherp als normaal. Ik denk dat het deels de zenuwen waren. We misten de ballen en vertrouwen.”

Uitslagen Olympische Zeilploeg 49erFX
Annemiek Bekkering en Annette Duetz in actie tijdens de Olympische Spelen in Tokio
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Na die eerste Spelen richtte Annette zich even volledig op haar studie technische natuurkunde in Delft. Daar houdt ze ook van, om haar hersenen te gebruiken. Na bijna een jaar stapt ze weer in de boot, in eerste instantie zonder maatje Annemieke, beide moeten ze kijken of ze nog een keer samen naar de Spelen willen. Ze trainen met andere meiden uit de zeilploeg, maar eindigen uiteindelijk toch weer samen in de boot en gaan voor een nieuwe olympische campagne.

In 2018 en 2019 kennen ze hun meest succesvolle jaren samen. Ze worden tweevoudig Wereldkampioen én schrijven in 2019 ook het Europees Kampioenschap op hun naam. Ook plaatsen ze zich voor de Olympische Spelen van Tokio. De ballen en het vertrouwen die ze die eerste Spelen nog misten, zijn in de daaropvolgende jaren wel opgebouwd. Samen behalen ze de bronzen medaille op de Spelen. Voor Annemiek is het topsportleven daarna klaar, zij kijkt (uiteindelijk) met trots terug op die olympische medaille. Annette is dan nog niet klaar en gaat op zoek naar een nieuwe zeilpartner.

Jong zeiltalent op de Nederlands Antillen

Odile van Aanholt 49erFX
Odile van Aanholt, 49erFX zeilster

Die zeilpartner vindt ze in Odile van Aanholt. Eén van de dames uit de 49erFX zeilploeg die het duo Bekkering/Duetz heeft geholpen richting de Spelen van Tokio. Odile is van origine een Curaçaose-Nederlandse zeilster. Geboren op Curaçao, heeft ze haar jeugd hier ook gezeild in de Optimist. Ze vertegenwoordigde de Nederlandse Antillen op continentale en wereldkampioenschappen.

Op haar 16de komt ze naar Nederland, hier wordt ze in 2014 wereldkampioen in de Byte klasse bij de vrouwen. Ook wordt ze in dat jaar tweede op de Europese Kampioenschappen in de Laser 4.7 (nu ILCA4) en vierde op het WK 29er. Ze is dit jaar zo succesvol dat ze naar de Jeugd Olympische Spelen wordt gestuurd in China. Hier is ze vlaggendraagster voor Nederland en wint ze een zilveren medaille in de Byte klasse.

Twee jaar later maakt ze de overstap naar de olympische 49erFX klasse en in 2018 voegt ze zich bij de Nederlandse talentploeg. Samen met Marieke Jongens gaat ze op jacht naar het olympisch ticket voor Tokio 2020. Maar ze verliezen de nationale selectie van het duo Duetz/Bekkering. Jongens stopt met zeilen en Odile gaat op zoek naar een nieuwe partner. Die vindt ze in Elise de Ruyter. In 2021 winnen ze samen de Europese Kampioenschappen en later dat jaar ook het Wereldkampioenschap. De eerste voor Odile in deze klasse.

Puig Womans America's Cup team van DutchSail
Het Nederlandse Puig Womans America’s Cup team.
Foto: Sander van der Borch

Ook in de tussentijd zit Odile niet stil, ze sloot zich aan bij een nieuw Nederlands zeilproject ‘Kingdom Team Netherlands’ waarmee ze mee wilde doen aan de Youth America’s Cup. De finale hiervan zou plaatsvinden op 12 maart 2021 in Auckland, Nieuw-Zeeland. De locatie van de America’s Cup. Die finale is er nooit gekomen vanwege de covid-periode. Wel was Nederland succesvol in de aanloop hiernaartoe in de 69F Cup. Ook nu is Odile zich weer aan het voorbereiden voor de America’s Cup, deze keer voor het nieuwe vrouwenonderdeel van de Cup. Dit doet ze naast haar olympische campagne. Ook Annette is met die Nederlandse Womans America’s Cup campagne bezig.

Team Van Aanholt/Duetz sinds 2022

Vanaf april 2022 vormen Annette en Odile samen een team. Ze kennen elkaar dan natuurlijk al, maar de match moest nog gemaakt worden. Die match blijkt al heel snel succesvol te zijn, in de daaropvolgende periode winnen ze namelijk de World Cup in Palma en de Allianz Regatta in Almere. Dit alles onder leiding van coach Kaj Böcker.

Odile van Aanholt en Annette Duetz gaan samen verder
Odile van Aanholt en Annette Duetz samen in de 49erFX
Foto: Sander van der Borch

Lees ook: Odile en Annette over vertrouwen en lekker hard varen in 49erFX

Afgelopen zomer had het succesvolle duo wat tegenslag te verwerken met een geblesseerde Annette. Toch wisten ze nog de zilveren medaille te winnen tijdens het WK in eigen land. Hier stelden ze ook hun ticket voor de Spelen van Marseille veilig. Voor Annette de derde keer, voor Odile komt een meisjesdroom uit, zij gaat voor het eerst naar de Spelen. In aanloop naar die Spelen heroveren ze in 2024 opnieuw de wereldtitel. Tel je alle wereldtitels bij elkaar op, dan zijn ze samen maar liefst zeven keer wereldkampioen in de 49erFX. En nu op naar dat volgende hoogtepunt in hun carrière, een gouden plak op de Olympische Spelen.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.