Odile en Annette over vertrouwen en lekker hard varen in 49erFX

Ze vormen nog maar net samen een team en pakken direct al hun eerste goud op een World Cup in eigen land. We spreken het duo over een samenwerking die nu al vertrouwd voelt.

Door Anke Haadsma | 15 juni 2022

Odile van Aanholt en Annette Duetz gaan samen verder

Odile en Annette over vertrouwen en lekker hard varen in 49erFX

Door Anke Haadsma | 15 juni 2022

Advertentie

Eind mei kondigden ze officieel hun samenwerking aan, Odile van Aanholt en Annette Duetz. Samen met coach Kaj Böcker gaan ze op weg naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Het team laat al direct van zich horen, tijdens de Allianz Regatta, onderdeel van de World Cup Hempel, pakken ze de gouden plak. Eerder wonnen ze ook al goud op de Trofeo Princesa Sofia, maar toen waren ze nog net officieel een team.

Omslagfoto: Sander van der Borch

“Het klikte goed in de boot en we hebben het gezellig samen, dat is ook belangrijk”, ligt Odile de keus toe om met Annette een team te vormen. Ze hadden toen al bewezen dat ze samen succes kunnen boeken op de Trofeo Princese Sofia. Hoewel dat niet het uitgangspunt van de samenwerking is geweest.

Odile: “Je voelt het allebei wel een beetje aankomen. Als je naar de rationele dingen kijkt, dan zie je een goede bemanning en een goede stuurvrouw. Daarna is het belangrijk dat je ook goed kunt samenwerken. Eigenlijk kwam het op een gegeven moment van beide kanten dat we zeiden ‘let’s do it’.”

Odile van Aanholt en Annette Duetz
Samen in de boot voelt goed.
Foto: Sailing Energy / Hempel World Cup Series Allianz Regatta

Plannen maken richting Parijs

En dan heeft het duo nog iets meer dan twee jaar om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Annette: “Het gaat nu snel, daarom is deze samenwerking fijn. We kunnen nu een plan gaan maken. We hebben eerder ook wel samen gevaren, maar nu gaan we echt kijken waar we beter moeten worden, wat we nog willen doen en doelen stellen voor het komende jaar richting het EK en het WK.”

De Nederlandse groep 49erFX dames varen al enkele jaren samen in gemixte samenstellingen. Annette heeft de afgelopen jaren met Annemiek Bekkering gevaren, zij zijn samen twee keer naar de Olympische Spelen geweest waar ze vorig jaar in Tokio een bronzen medaille behaalden. Annemiek gaf eerder dit jaar aan te stoppen, Annette wilde nog door en ging op zoek naar een nieuwe stuurvrouw.

Odile heeft lang met Marieke Jongens samen gevaren, nadat zij stopte na het mislopen van een ticket voor Tokio, heeft Odile met verschillende bemanningen gevaren binnen de 49erFX ploeg. Odile: “Het is fijn om nu weer een vast zeilmaatje te hebben, met Marieke vond ik dat heel fijn en nu kijk ik ook uit naar deze samenwerking. Het vertrouwen is er en we willen er echt samen voor gaan.”

De andere Nederlandse FX meiden zijn nog aan het kijken hoe de team samenstellingen worden. Daarom trainen Odile en Annette nu met het Belgische team, die op de Allianz Regatta zilver wonnen. Annette: “Op het moment dat de Nederlandse teams worden gevormd, gaan we zeker weer met hen samen trainen. Het is echt heel chill dat de kwaliteit in Nederland nu zo hoog is dat je gewoon zo samen kunt trainen.”

Intieme samenwerking met coach

Het team wordt begeleid door coach Kaj Böcker, geen onbekende voor de meiden. Hij is al jarenlang betrokken bij de FX-teams. “Hij is misschien altijd een beetje een underdog geweest”, beschrijft Odile haar coach. “Maar hij heeft al veel voor de FX-teams gedaan, het is voor hem ook leuk dat hij nu de kans krijgt hoofdcoach te zijn. Het is ook fijn om een intieme samenwerking met je coach te hebben, dan merken we nu gelijk al.”

Alain Sign was de coach van Annette tijdens haar eerdere Olympische campagnes met Annemiek. “Alain blijft ook zeker betrokken, maar hij wilde iets meer thuis zijn”, geeft Annette aan. “In het verleden hebben we ook altijd met Kaj samengewerkt, het voelt nu ook goed om hem als coach te hebben, en Odile kent hem natuurlijk ook al goed. Dat is heel fijn.”

Het nieuwe duo met coach Kaj Bocker
Odile van Aanholt en Annette Duetz samen met coach Kaj Böcker.
Foto: Sander van der Borch

Vertrouwen in elkaar en plezier in de boot

Zo gaat het nieuwe team op naar de Spelen in Parijs, of eigenlijk Marseille waar het zeiltoernooi plaats gaat vinden. Mochten ze zich selecteren, dan worden het de derde Olympische Spelen voor Annette en een debuut voor Odile. De stuurvrouw heeft hiermee een ervaren zeilster in de boot gehaald.

“Het voelt heel fijn. Ik vind het leuk om met iemand te varen die veel ervaring heeft en die mij goede feedback geeft. Heb het gevoel dat ik echt kan groeien met Annette naast me. Zij is ook heel goed in hard varen met harde wind. Dat vond ik altijd heel moeilijk, maar ik maak nu voor het eerst mee dat het eigenlijk gewoon nog steeds racen is. Het is iets heel simpels, maar ik merk nu al dat je daarin heel erg stappen kunt maken. Het leuke is, het voelt echt als spelen.”

“We vinden het ook allebei het allerleukst om op de golven te varen, dan is het echt genieten samen in de boot”, merkt Annette nog op.

Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken goud op Allianz Regatta
Het nieuwe team laat van zich zien op de World Cup in eigen land.
Foto: Sailing Energy / Allianz Regatta

Nieuwe dynamiek voor Annette

Dat harde varen deed Annette ook het liefst samen met Annemiek, daarin lijkt dus weinig veranderd. “We hebben acht jaar samen gevaren en waren zo ontzettend op elkaar ingespeeld. Je kent elkaar ook zo door en door, dat is heel fijn en vertrouwd. Maar er zit natuurlijk niet echt verrassing meer in.”

“Nu met Odile is het ineens wel een hele andere dynamiek. We zijn echt een beetje aan het aftasten en kijken hoe we samenwerken. Ik vind het heel mooi hoe Odile onbevangen wedstrijden in kan gaan. Ook als je het even niet weet, ze blijft heel open en vaart op wat je ziet, dat is heel fijn. Varen zonder te veel stress, maar wel proberen de spanning erin te houden.”

Die spanning hadden de dames op de laatste dag van de Allianz Regatta zeker, ze moesten goed presteren om de gouden medaille binnen te halen. Annette: “Zeker in eigen land is de druk toch wel wat hoger met vrienden en familie die komt kijken.”

Tijdens de finalewedstrijd van het duo in Almere stonden hun families langs de dijk met Nederlandse vlag toe te kijken hoe ze het goud pakten. Een mooi begin van deze samenwerking!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.