Van de Optimist on Tour in 2014, naar de Spelen van Los Angeles in 2028

Het begon voor Olaf Ganzevles pas echt nadat hij tijdens een Optimist on Tour hoorde over wedstrijdzeilen. Drie jaar later voegde hij zich bij het Nationaal Training Team in de Optimist en nu tien jaar later droomt hij van deelname aan de Olympische Spelen. Een portret van een jonge talentvolle zeiler.

Door Anke Haadsma | 19 juni 2024

Olaf Ganzevles droomt van de Olympische Spelen Los Angeles 2028

Van de Optimist on Tour in 2014, naar de Spelen van Los Angeles in 2028

Door Anke Haadsma | 19 juni 2024

Advertentie

“Mijn vader had het wel eens over zeilwedstrijden gehad, maar ik dacht toen, waar heeft hij het nou weer over”, het zaadje om serieus wedstrijden te gaan zeilen werd tijdens de Optimist on Tour bijna 10 jaar geleden gepland bij de nu 19-jarige Olaf Ganzevles. Hij is de allereerste Optimist on Tour deelnemer die nu op hoog niveau in de 49er zeilt.

De ouders van Olaf zijn zelf ook zeilers. “Mijn ouders hebben ook een boot, daarmee ben ik destijds samen met mijn vader naar Medemblik gevaren. Hier werd toen een Optimist on Tour georganiseerd.” Waarschijnlijk was dit tijdens de, toen nog, Delta Lloyd Regatta. Maar dat durft de getalenteerde zeiler niet met zekerheid te zeggen. “Ik was toen 9 of 10 jaar. We woonden nog in België en ik had mijn eigen Optimist waarmee ik wel eens op de zeilschool zeilde. Door de Optimist on Tour raakte ik geïnteresseerd in wedstrijdzeilen. Mijn vader had het hier al wel eens over gehad, maar ik begreep toen eigenlijk niet waar hij het over had.”


Wat is de Optimist on Tour?
Optimist on Tour is het landelijk rondreizend watersportevenement van het Watersportverbond. Hier maken kinderen, tussen de 8 en 12 jaar, kennis met verschillende watersporten. Denk aan zeilen, kanovaren, suppen en windsurfen. Met daarnaast een aquaroller en een laboratorium leren kinderen op een speelse manier over water. Het evenement reist jaarlijks het hele land door, zo komen kinderen op een makkelijke, leuke en laagdrempelige manier in aanraking met de watersport.

>> Ga naar de website van de Optimist on Tour

Sinds de start van Optimist on Tour in 2014 hebben al meer dan 150.000 kinderen kennis gemaakt met de watersport. Frank van de Wall Bake, sportmarketing guru van Nederland en fervent zeiler stond als bestuurslid marketing, communicatie en sponsoring van het Watersportverbond aan de basis van Optimist on Tour, samen met Delta Lloyd. In 2022 nam hij afscheid als bestuurslid, waarbij hij terugkijkt op zijn ‘zeilcarriere’ en de Optimist on Tour: “Een belangrijke rol speelde onze Optimist on Tour, een fenomeen in mijn ogen. Komen de kinderen niet naar ons, dan komen wij naar de kinderen. Een bassin op een plein, bootjes, scholen, klassen met kinderen van verschillende komaf, de gymleraar, zeiltjes met de sponsor erop.”
>> Lees hier zijn afscheidsinterview


Kennismaking met wedstrijdzeilen

Daar bracht de Optimist on Tour dus verandering in. Niet lang na die eerste echte kennismaking met zeilen verhuisde de familie Ganzevles weer naar Nederland en begon Olaf met wedstrijdzeilen. Dat ging zo goed, dat hij drie jaar later werd geselecteerd voor het Nationaal Trainings Team (NTT). “Voor mijn gevoel was dat toen een hele grote stap. Het is op dat moment het hoogst haalbare voor een Optimist zeiler in Nederland. Het was ook mijn doel voor dat seizoen, dus het was echt een grote prestatie.”

Nadat Olaf een aantal jaar in de Optimist voer, stapte hij over naar de 29er. “Ik heb heel bewust gekozen voor deze klasse. Eerlijk gezegd vond ik de ILCA wat saai, hoewel dit vaak nog wel wordt gezien als de logische keus na de Optimist. Tijdens een opstapdag had ik de 29er geprobeerd, hier viel ik vooral voor de snelheid van deze boot. Ook het feit dat je hem met zijn tweeën vaart vond ik een extra uitdaging.”

Olaf Ganzvles in de Optimist
Olaf Ganzevles vaart een wedstrijd in de Optimist

Jarenlang was de ILCA (voorheen Laser) de meest logische keus na de Optimist. Maar de laatste jaren kiest steeds meer jeugd voor de snellere skiffklasse, 29er. Mede te danken aan het goede kader hiervoor binnen het Watersportverbond. Hier heeft ook Kaj Böcker veel energie in gestoken. Hij is nu de coach van Annette Duetz en Odile van Aanholt in de 49erFX.

Lees ook: Kaj Böcker mag zichzelf geen jonge coach meer noemen

Mooiste prestatie in de 29er

In de 29er vond Olaf een maatje in Stijn Gast. Jarenlang hebben ze samen gevaren en mooie prestaties neergezet. “De mooiste prestatie was de winst tijdens de Dutch Youth Regatta in 2022. Dit was een Europacup evenement waar in totaal 95 boten aan meededen. Ook de wereldkampioen deed mee, dus de competitie was hoog. Het was wel heel bijzonder om een Europacup evenement in eigen land te winnen, dan zijn ook je ouders en vrienden erbij.”

Door de winst wist het duo zich ook direct te plaatsen voor het Jeugd WK dat die zomer in Scheveningen werd georganiseerd. “Het was voor mij de laatste kans om aan een jeugd wk mee te doen, ik werd namelijk 18 dat jaar en zou daarna te oud zijn. Ook dat WK was heel bijzonder voor ons omdat het in Nederland was. En we hebben hier goed gepresteerd voor ons doen. Wij waren namelijk best zwaar samen, dan is harde wind goed voor ons. Tijdens die Dutch Youth Regatta waaide het hard, maar tijdens het WK was het juist licht weer.”

Olaf Ganzvles en Stijn Gast in de 49er
Olaf Ganzevles met zeilmaatje Stijn Gast in de 49er
Foto: Sailing Energy

Dromen van de Spelen

Het duo eindigde dit Jeugd WK op een achtste plek. Daarna zijn ze samen overgestapt naar de 49er klasse. Vorig jaar kwamen ze nog samen in actie op het WK in Scheveningen, hier eindigden ze op een 65ste plaats, als derde Nederlandse team. Afgelopen april is het duo uit elkaar gegaan. Olaf is nu op zoek naar nieuwe bemanning.

“Samen met het Watersportverbond en coach Daniel Bramervaer, zijn we aan het kijken wat de opties zijn. Als het lukt wil ik volgende maand wel naar het jeugd WK 49er in Spanje, dat is toch wel een piekevenement dit jaar. Maar dan moet ik wel een partner hebben natuurlijk.”

“Mijn uiteindelijke droom is toch wel de Olympische Spelen. Los Angeles in 2028 is haalbaar, we zijn nu bezig met de campagne.” Mocht het Olaf lukken, dan wordt hij mogelijk de eerste zeiler vanuit Optimist on Tour die naar de Spelen gaat. Dat zou een mooi succesverhaal zijn voor dit zeilprogramma van het Watersportverbond die 10 jaar geleden is opgezet om kinderen te enthousiasmeren voor de watersport.

“Mijn uiteindelijke droom is toch wel de Olympische Spelen”

Olaf Ganzevles, stuurman in de 49er

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.