Hoge woord is eruit: Olympische Spelen uitgesteld

“Het hoge woord is eruit: de Olympische Spelen worden een jaar verplaatst”, reageert Marit Bouwmeester op het nieuws van dinsdag 24 maart. Het zou voor de Laser Radiaal zeilster het hoogtepunt zijn na vier jaar voorbereiding. Die voorbereiding zal nu nog wat langer duren, hoewel het onzeker blijft hoe deze er de komende periode uit…

Door Anke Haadsma | 24 maart 2020

Olympische Spelen uitgesteld

Hoge woord is eruit: Olympische Spelen uitgesteld

Door Anke Haadsma | 24 maart 2020

Advertentie

“Het hoge woord is eruit: de Olympische Spelen worden een jaar verplaatst”, reageert Marit Bouwmeester op het nieuws van dinsdag 24 maart. Het zou voor de Laser Radiaal zeilster het hoogtepunt zijn na vier jaar voorbereiding. Die voorbereiding zal nu nog wat langer duren, hoewel het onzeker blijft hoe deze er de komende periode uit gaat zien. De Spelen worden verplaatst naar 2021, een logisch besluit, vindt ook bondscoach Jaap Zielhuis:  “Dit besluit komt niet uit de lucht vallen en is begrijpelijk. Het zijn heel bijzondere tijden en de volksgezondheid staat natuurlijk voorop. Dit probleem moet eerst mondiaal onder controle zijn.” Bouwmeester is het met haar bondscoach eens: “Een logische beslissing; de volksgezondheid gaat voor alles. Ook een klein beetje balen, dit is waar je vier jaar lang elke dag voor traint, ik ben er klaar voor en ben in supergoede vorm. Maar als het dit jaar niet kan, dan doen we het volgend jaar. Voor nu heel veel sterkte en gezondheid voor iedereen en houd een beetje afstand!”

Maximaal een jaar uitgesteld

Een week geleden nog riep het IOC dat er geen reden was voor verandering, maar de druk vanuit verschillende sportbonden wereldwijd om de Spelen uit te stellen nam snel toe. Verschillende landen lieten al weten geen sporters naar Tokio te sturen, als de Spelen niet werden uitgesteld. “Op basis van informatie van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach geconcludeerd dat de Spelen moeten worden verplaatst naar een datum na 2020, maar niet later dan de zomer van 2021”, schrijft het IOC in zijn statement.
Extra tijd zo slim mogelijk gebruiken
Zielhuis: “De duidelijkheid die we nu krijgen vanuit het IOC is fijn. We gaan nieuwe plannen maken en zullen ons aanpassen aan de situatie. Het heeft nogal wat consequenties voor ons als sportploeg, maar de extra tijd die ons nu gegeven wordt zullen we zo slim mogelijk gebruiken.”  Hoe die tijd precies wordt ingevuld is nog niet te zeggen. De bondscoach geeft aan dat alles nog erg afhankelijk is van de periode waarin de Spelen nu georganiseerd gaan worden en hoe de zeilkalender hierop vormgegeven gaat worden. “Als het in dezelfde periode is als deze zomer, dan is er zeiltechnisch niet zo heel veel aan de hand.” Update 30 maart: De nieuwe data voor de Spelen zijn inmiddels bekend gemaakt door het IOC. De Spelen zullen in de zomer van 2021 plaatsvinden: van 23 juli tot en met 8 augustus. Jaap Zielhuis, hoofdcoach van het Watersportverbond reageert: “Dit is prima voor ons. Omdat we nu ook in de zomer zullen gaan varen, verandert het niks aan onze voorbereiding die we hebben gedaan richting Tokyo 2020: we hebben te maken met dezelfde soort omstandigheden qua wind, golven, stroming en hitte. We waren er al klaar voor, maar met de extra tijd die we nu hopelijk nog in Japan kunnen gaan trainen, zullen we nóg beter voorbereid zijn op Tokyo 202ONE”.

Foto: Pedro Martinez/Sailing Energy

View this post on Instagram

De pessimist klaagt over wind, De optimist verwacht dat hij waait, De realist stelt zijn zeilen bij… Droevig en opgelucht op hetzelfde moment. 15 maanden geleden startte @afroditezegers , @trigonis.konstantinos en ik een onvergetelijke Olympische missie richting @tokyo2020 Het is een achtbaan???? aan ervaringen geworden om in rap tempo op niveau te komen op het gebied van teamwork, communicatie, fysiek, materiaal en mentaal. Daar kunnen we nu het #coronavirus aan toevoegen en 1 jaar uitstel van de Olympische Spelen!! Wie had dat kunnen bedenken. Maar zeilen is laveren en wij hebben onze vizier alweer verzet voor zover dat kan. We leven nu van dag tot dag en redden ons met de beschikbare middelen. Alles om deze ingrijpende periode in ieders leven zo snel mogelijk achter ons te laten. En wie weet hoelang dat gaat duren????? Maar zodra dat zover is, zullen wij een 0-punt vaststellen en dat doen wat nodig is en weer keihard gaan werken richting ons doel. @olympicgames2021 here we come! #besafe???? #followyourdream @topzeilen @teamnlinsta

A post shared by Lobke Berkhout (@lobkeberkhout) on

 

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.