Olympische zeilers weer aan de startlijn

De vele uren van training voor de topzeilers van Team Allianz zullen de komende tijd eindelijk weer getest worden. Na een tijdlang alleen maar trainen staan nu de eerste grote toernooien weer op de planning.

Door Anke Haadsma | 10 maart 2021

Gaan de Olympische Spelen door in Tokio voor deze zeilers

Olympische zeilers weer aan de startlijn

Door Anke Haadsma | 10 maart 2021

Advertentie

De Nederlandse olympische zeilers hebben een tijdlang aan de kant gestaan. Niet letterlijk overigens, er werd natuurlijk volop getraind. Na een zomerlang trainen in Scheveningen, zagen de zeilers afgelopen winter kans om meer naar het zuiden te trekken. Hier leven ze zoveel mogelijk in hun eigen bubbel. Alleen wedstrijden werden niet georganiseerd, tot nu.

En dat is maar goed ook, de Olympische Spelen in Tokio komen dichterbij. Een krachtmeting met de concurrentie is nodig om de laatste puntjes op de i te zetten. Deze week zijn de 470 dames, met Lobke Berkhout en Afrodite Zegers, gestart aan hun WK voor de kust van Vilamoura, Portugal. Lobke Berkhout gaf van tevoren aan: “Het is eindelijk zover. Na meer dan 1,5 jaar mogen we het weer opnemen tegen al onze concurrenten. We zijn heel blij iedereen weer samen aan de start te zien na zo’n lange tijd. We voelen ons sterk en hebben deze winter hard gewerkt. We willen dit WK gebruiken om het proces van deze winter nog verder door te ontwikkelen.”

Het EK 470 duurt nog tot en met zaterdag 13 maart. Klik hier voor de tussenstanden.

Wij spraken afgelopen zomer met Lobke over het uitstel van de Spelen en de invloed hiervan op hun trainingsprogramma

EK RS:X in Vilamoura, Portugal

Ook de RS:X windsurfers staan klaar voor een groot toernooi. Zij varen, tevens voor de kust van Vilamoura, hun EK. Kiran Badloe: “Ik heb vooral veel zin in het EK. Sinds eind vorig jaar hebben we natuurlijk heel weinig wedstrijden gehad op de RS:X, dus ik ben heel erg benieuwd waar ik sta. We hebben veel getraind en het gaat weer de goede kant op. Ik kijk er vooral naar uit of er nog fouten in het spel zitten die we de komende periode eruit kunnen werken. We pakken dit EK mee als een mooie training en een goede voorbereiding. Een belangrijk meetpunt om te bepalen waar we staan en waar we aan moeten werken de komende paar maanden.”

RS:X surfen voor de kust van Scheveningen
Kiran aan het trainen in Scheveningen op de RS:X. Foto: Sander van der Borch

Lilian de Geus: “We zien dit EK niet als piek-evenement. De focus in de voorbereiding ligt op het WK eind april. Het deelnemersveld is sterk. Doordat we in een Olympisch jaar zitten en we na de Spelen overstappen op de iQFOiL, zie je dat eigenlijk alleen de windsurfsters die zich geplaatst hebben voor Tokio nog meedoen. Alleen de Chinese surfsters ontbreken eigenlijk. Samengevat is het een goed evenement om te kijken waar we daadwerkelijk staan. Zeker in de wetenschap dat we nog niet op onze top zitten en nog een stap kunnen en moeten zetten richting de Olympische Spelen.”

Volg hier de wedstrijden

Het WK RS:X zou oorspronkelijk gevaren worden in Hyeres, maar hier kon hij niet doorgaan. De organisatie heeft dit WK intussen verplaatst naar Cadiz, ook in Spanje.

De andere olympische zeilers

Het EK Finn zou oorspronkelijk ook gevaren worden in Hyeres, dit evenement is verplaatst naar Vilamoura en vindt plaats van 10 t/m 16 april. Hier bereid Nicholas Heiner zich op voor, wij spraken afgelopen zomer al met de zeiler over de voorbereidingen richting Tokio en corona.

Marit Bouwmeester, in de Laser radiaal klasse, is onderweg naar Lanzarote voor een trainingskamp en ook eindelijk weer een wedstrijd. Dit doet ze samen met Team Turbo, de Nederlandse dames met wie zij al ruim een jaar traint. Daphne van der Vaart, Maxime Jonker en Mirthe Akkerman.

Olympische zeilers aan de startlijn
Marit Bouwmeester aan het trainen in Scheveningen – Foto: Sander van der Borch

Ook de 49erFX en 49er zeilploeg zit momenteel in Lanzarote. Daar wordt van 19 tot 26 maart de Lanzarote International Regatta georganiseerd voor deze klassen. Voor Annemieke Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX de gelegenheid hun krachten te meten in aanloop naar Tokio. Ook Bart Lambriex en Pim van Vugt varen hier hun eerste wedstrijd van het seizoen weer in de 49er. Zij kwalificeerden zich afgelopen oktober als laatste Nederlandse zeilteam voor de Olympische Spelen komende zomer.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.