Updates olympische zeilploeg

Dagelijkse updates van de Olympische Spelen in Tokio. Volg hier hoe de Nederlandse zeilers van Team Allianz strijden om de medailles.

Door Anke Haadsma | 25 juli 2021

Update Olympische Spelen zeilploeg

Updates olympische zeilploeg

Door Anke Haadsma | 25 juli 2021

Advertentie

Nog even teruglezen hoe de Olympische Spelen Tokio eruit zagen voor de Nederlandse zeilploeg? Lees hier per dag terug wat er gebeurde!

Scroll snel door deze pagina

Uitslagen en medailles

Klik hieronder voor het scoreverloop en de totaal uitslagen. Of scroll direct door naar één van de gewonnen medailles en de reacties van de zeilers.

Dag 11 – Woensdag 4 augustus 2021

De Olympische Spelen zitten erop voor de Nederlandse zeilploeg. Vandaag werd de laatste medal race gevaren door Afrodite Zegers & Lobke Berkhout in de 470.

Het einde van een reis

Het duo had zich deze week anders voorgesteld. Ze vechten hard, maar komen niet verder dan een tiende plek.

Afrodite: “Begin van de week hebben we te veel punten laten liggen terwijl we wel voorin lagen. We hebben veel gesprekken gehad met elkaar en eergisteren hebben we een hele goede dag neergezet, waar we trots op zijn.”

“Maar we kwamen als kandidaten voor een medaille, en dat lukte niet. Met name als je slecht begint, om dat om te draaien. Ik viel in mijn eigen val. Ik ben wel een vechter, maar het moet anders en dat komt pas als ik afstand neem, niet focus op het eindresultaat maar het proces. Ik had het vooral zwaar met het feit dat het weer niet lukt, ook op die eerste dag. Eerst 4de in Rio en nu tiende in Tokio met de beste bemanning van de wereld.”

470 dames Olympische Spelen Tokio
Op de Spelen in Frankrijk over drie jaar wordt deze klasse gemixt. Dit is dus het laatste toernooi voor Afrodite en Lobke samen.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

De 470 dames klasse verdwijnt van de Spelen. In 2024 wordt de 470 een mixed klasse. Dit betekent dat Afrodite en Lobke hier afscheid van elkaar moeten nemen. Afrodite: “Dit blijft unfinished business, maar deze reis eindigt hier en nu.”

Dag 10 – Dinsdag 3 augustus 2021

Na de uitgestelde races van gisteren, staan er vandaag maar liefst 3 medal races op de planning voor de Nederlanders. In de 49erFX en Finn strijden de Nederlanders om de medailles. Ook de heren in de 49er varen een medal race, maar hun kans op een podiumplek is al verkeken.

Lambriex & van Vugt redelijk tevreden over olympisch debuut

De heren in de 49er maakten geen kans meer op een medaille, maar wisten zich deze week wel bij de wereldtop te voegen. Pim van Vugt zegt na de medalarce op 3 augustus: “We waren te vroeg gestart, dat was een tegenslag, maar de rest van de race zijn we goed teruggekomen. Uiteindelijk als zesde gefinisht. Het is een beetje dubbel. Als je kijkt naar hoe lang we samen varen en waar we vandaan komen. Dan is het misschien knap wat we bereikt hebben. Zeker als je weet dat onze tegenstanders al jaren samen varen. Maar de Spelen draaien om medailles. Dus uiteindelijk willen wij beiden en als sporter meer.”

Bekkering & Duetz pakken de bronzen medaille

Na een sterk olympisch toernooi is de afsluitende medal race wellicht een beetje een teleurstelling voor Annemiek en Annette. De race begint goed, de Nederlanders winnen de start. Na het eerste kruisrak maken ze verkeerde keuzes en raken ze achterop. Heel even verliezen ze de medailles uit het oog, maar uiteindelijk finishen ze als negende en verzekeren zichzelf hiermee van brons.

Annemiek Bekkering legt uit: “We hebben een goede week gehad, trots op wat we hebben gedaan. En ja, vandaag was gewoon niet goed. We wilden heel graag een goede wedstrijd neerzetten en dat hebben we niet gedaan. Er is gelukkig nog wel iets goeds uitgekomen.”

Annemiek Bekkering en Annette Duetz brons op Olympische Spelen
De bronzen plak voor Annemiek Bekkering en Annette Duetz
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Nicholas Heiner grijpt net naast het podium

In de allerlaatste olympische wedstrijd van de Finn klasse, laat Nicholas Heiner een van zijn beste races van het toernooi zien. Heiner komt goed van de startlijn en zeilt zich steeds verder naar voren. Vlak voor de finish, bij de laatste boeironding ligt Heiner op kop en daarmee op een bronzen medaille.

Nicholas: “De vierde plaats. Dat is niks. Je wilt nu nog een keer. Maar dat is het meest zure van alles, want dat kan nu niet meer in de Finn. Dat is enorm zonde. Een van de mooiste boten die er is, jammer dat die uit de Spelen gaat. De zeilers zijn stuk voor stuk geweldige kerels en tegelijkertijd beesten. Maar goed, ik ben nog niet klaar met het zeilen. Ik hoop dat we nog hele mooie projecten kunnen opzetten. De sport is te mooi om te stoppen.”

Dag 9 – Maandag 2 augustus 2021

Geen wedstrijden vandaag. Er is te weinig en onstabiele wind voor goede wedstrijden. De medal races van Annemiek Bekkering & Annette Duetz (49erFX) en Bart Lambriex & Pim van Vugt (49er) zijn daarom uitgesteld naar morgen 3 augustus.

Dag 8 – Zondag 1 augustus 2021

De tweede Nederlandse zeilmedaille is binnen. Maar het is echt vechten op het water voor de zeilers.

Brons met een gouden randje voor Marit Bouwmeester

Ze kwam voor goud, zoals ze duidelijk heeft uitgesproken. We weten ook dat ze het voor minder eigenlijk niet doet. Maar Marit moet het doen met brons, en gezien haar week is dat ook een mooie prestatie.

Marit: “Het is heel moeilijk om tevreden te zijn met een bronzen medaille. Mijn benadering van sport is zo, dat er maar één medaille is die telt, dat is goud. Maar ik heb te veel fouten gemaakt, dus gezien de week denk ik dat het brons met een gouden randje is. Maar het is heel moeilijk. Ik moest de hele week vechten en vooral tegen mezelf. Ik ben zelf mijn grootste tegenstander. Het is echt jammer dat ik niet een beter resultaat heb neergezet. Ik ben zo dankbaar dat mijn broer mijn coach is, hij is echt geweldig. Ik had zo graag hem en mijzelf beloond met een beter resultaat.”

Marit Bouwmeester gaat in Tokio voor één ding

Lees hier ons interview met Marit voor de start van de Spelen

Goud uit zicht voor Nicholas Heiner

Dinsdag vaart Nicholas de medal race in de Finn. Vandaag heeft hij de laatste twee races in de kwalificatie gevaren en blijft steken op een vijfde plaats. Zilver en brons zijn nog in zicht, maar op goud maakt hij geen kans meer.

Nicholas: “Het was geen goede dag. Ik dacht het goede te doen, ga er vol voor maar ik zat er elke keer net naast vandaag. In het kruisrak zit er elke keer een verandering in de wind die we niet verwachten. Een podiumplaats zit er nog wel in. Dat wordt wel lastig, want ik kom ver vanachter. Zilver en brons is nog mogelijk, daar gaan we wel voor. De strijd is nog niet gestreden. Maar ik baal ervan, we kwamen hier voor het goud.”

Nicholas Heiner Olympische Spelen Finn
Nicholas Heiner werkt hard in de Finn.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Dag 7 – Zaterdag 31 juli 2021

De eerste medal races zijn vandaag gevaren, hiermee is de eerste gouden medaille voor de olympische zeilploeg ook binnen!

Kiran Badloe pakt goud!

Donderdag was hij al zo goed als zeker van goud, het enige wat hij vandaag in de medal race nog ‘even’ moest doen was finishen en een diskwalificatie voorkomen. Bij de start nam hij geen risico’s en eenvoudig vaart hij de race uit. De medal race eindigt hij op een tweede plek, waarmee hij zijn eerste gouden plak veilig stelt. Hij doet precies wat Dorian van Rijsselberge in 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro) ook deed. Zichzelf zo goed als zeker verzekeren van een gouden medaille vóór de medal race.

Een verslag van de NOS

Lilian de Geus vijfde

Ook Lilian de Geus heeft vandaag haar medal race gevaren. Zij eindigt haar toernooi op een vijfde positie. Het zat niet mee voor de RS:X surfster deze week: “Ik zat er niet lekker in.”

Bekkering & Duetz gaan vanuit eerste positie naar medal race

Maandag 2 augustus wordt de medal race in de 49erFX gevaren. Annemiek en Annette weten vandaag de leiding te behouden. Ze voelen hierdoor geen extra druk op de medal race geeft Annemiek aan:

“De druk, dat komt goed. Dat is juist het mooie. We moeten er zeker van zijn dar we een goed aanvalsplan hebben en dat perfect uitvoeren. Het is geweldig dat we die druk hebben en in deze positie staan, dus we gaan dat gebruiken om zo goed mogelijk te zeilen.”

Geen medaille voor Lambriex & van Vugt

Het duo in de 49er meldt zich dit toernooi officieel bij de wereldtop. Ze staan nog steeds op een stevige zevende positie, maar kansen op een podiumplek zijn wel vergeven. Hiervoor is de afstand tot de top 3 te groot.

Bart: “We hebben in ieder geval geen kans meer op een medaille en dat is natuurlijk wel heel jammer. Die kans is verkeken. Waar we precies uitkomen in het klassement maakt mij niet super veel uit, we gaan in ieder geval ons best doen en dan zien we wel waar we eindigen. Ik heb nog niet goed naar de punten gekeken, maar als het close is dan is het mooi dan kunnen we nog wat plekken inhalen.” 

“Ik had er niet zo heel veel van verwacht van de Olympische Spelen, ik wist niet precies hoe het zou gaan. Ik had niet verwacht dat we gisteren zo langzaam zouden gaan, dus dat was een flinke teleurstelling. Verder ben ik heel blij hoe het gaat en hoe wij het doen. De volgende is al over drie jaar, dus daar kijk ik nu al naar uit.”

Nicholas Heiner blijft stabiel

Na een rustdag mocht Nicholas vandaag weer in actie komen. Zoals altijd blijft hij heel stabiel dit toernooi. Hoewel grote concurrent Gilles Scott (UK) een wel heel steady score neerzet deze week met voornamelijk eerste plekken. Toch zijn de kansen nog niet vergeven voor Nicholas, na vandaag staat hij nog steeds op een vierde positie en zijn de podiumplekken nog goed in zicht.

Zegers & Berkhout blijven vechten

Het toernooi verloopt niet helemaal zoals Afrodite en Lobke hadden verwacht in de 470, maar ze blijven vechten. Morgen hebben ze nog twee races om zichzelf in de top 10 te zeilen zodat ze de medal race kunnen varen.

Dag 6 – Vrijdag 30 juli 2021

De Nederlandse zeilers vechten hard op het water. Hun ogen zijn gericht op de medailles, en dan natuurlijk het liefst die gouden medaille. Vandaag zien we hierdoor weer een aantal grote wisselingen in het tussenklassement.

Marit Bouwmeester weer zicht op goud

Haar toernooi begon niet zoals ze had gewild, maar Marit zou Marit niet zijn als ze niet keihard zou werken, ook na tegenslag. Dit liet ze vandaag maar weer eens zien. In de Laser Radiaal klimt ze van een zevende plaats naar een tweede plek, en heeft ineens weer zicht op de gouden medaille.

Marit: “Het was een flink gevecht vandaag. Ik baalde natuurlijk erg van gister en heb er ook slecht van geslapen. Maar ik kan me dan ook herpakken en me goed voorbereiden op vandaag. Ik wist met weinig wind, met zoveel boten op een kleine startlijn, dat het allemaal draait om positionering op de start. Daar moest ik heel hard voor vechten voor die positie.”

Zondag 1 augustus vaart Marit haar medal race

Bekkering & Duetz naar de eerste plek

Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn ware allrounders in de 49erFX, dit laten ze deze week goed zien. Waar twee dagen geleden nog een flinke wind stond vanwege de nabijgelegen Tyfoon, laten ze vandaag in licht weer ook zien dat ze dit goed onder de knie hebben.

Annette: “Het was moeilijk te voorspellen wat er ging gebeuren vandaag. Wij proberen geen risico’s te nemen en verstandig te zeilen en dat is gelukt, daarom hebben we stabiele resultaten. Op zo’n dag als vandaag kijken we ook wel een beetje wat de rest doet, dat we niet in ons eentje een andere kant op gaan. Met weinig wind moesten we ons heel erg focussen dat we hard bleven gaan. Morgen starten we in het geel, superleuk. Het wordt weer een spannende dag.” 

Zegers & Berkhout in stijgende lijn

Het is tot nu toe niet het toernooi waar dit duo van had gedroomd in de 470. Maar er is een stijgende lijn ingezet, die ze hopen te continueren. Afrodite: “Het was een beter dagje vandaag. In tegenstelling tot de andere dagen hebben we best veel ingehaald. We zaten er beter in en communiceerden beter. De top-3 is nog steeds ver, maar we komen dichterbij en dat voelt goed.”

Lambriex & van Vugt zakken iets in klassement

De jonge zeilers in de 49er hebben moeite met het lichte weer vandaag. Ze komen snelheid tekort ten opzichte van de concurrentie, toch staan ze nog steeds in de top 10. Met nog drie races op de planning vóór de medal race zijn hun kansen op een podiumplek zeker nog niet vergeven!

Dag 5 – Donderdag 29 juli 2021

Het is een dag met vreugde én teleurstelling in de Nederlandse zeilploeg. Waar de eerste gouden medaille al binnen handbereik is, zijn ook enkele podiumplekken uit zicht geraakt.

Kiran Badloe heeft goud in principe in handen

Kiran heeft het geleerd van zijn trainingspartner, beste vriend en tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge. De gouden medaille claimen vóór de afsluitende medal race. Het was tevens de missie van Kiran, met respect voor zijn tegenstanders. Na 12 races op het olympisch water lijkt hij geslaagd in deze missie, virtueel heeft hij die gouden plak in handen.

Gouden coach Aaron McIntosh met virtueel gouden debutant Kiran Badloe
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Kirans coach Aaron McIntosh omschrijft Kiran als volgt: “Je moet goed zijn in alle condities. In licht, midden en zwaar weer. Je moet je hoofd erbij houden. Hij is sterk onder druk, hij presteert wanneer hij moet presteren! Hij is zelfverzekerd en hij is heel technisch in de uitvoering, hij is de ‘master’.”

Kiran: “Hoe we die overmacht gecreëerd hebben? In aanloop naar deze spelen hebben Dorian en ik jaren samen getraind. Elke dag trainen op wereldniveau met z’n tweeën onder leiding van Aaron. We hebben samen de standaard echt heel hoog gezet en naar een nieuw niveau getild.”

Zaterdag 31 juli vaart Kiran de medal race.

Teleurstelling bij Lilian de Geus

Terwijl aan de ene kant van het windsurfkamp wordt gejuichd, heerst de teleurstelling bij Lilian. “De top 3 doet het heel goed en die maken geen fouten. Ik begon de week niet goed en maakte zelf te veel fouten. De wind was de eerste paar dagen goed lastig en ik nam soms de verkeerde tactische beslissingen. Ik was te veel aan het nadenken, zat niet lekker in de flow. En dan is het resultaat er gewoon niet. Dat ik favoriet was, legde niet meer of minder druk op mij. Dat heb ik met WK’s ook meegemaakt. Ik heb gewoon te veel fouten gemaakt, zat er niet lekker in deze week.”

Marit Bouwmeester moet aan de bak

De huidige olympisch kampioene maakt vandaag een hele dure fout, ze start te vroeg terwijl er een zwarte vlag hangt. Dit betekent dat er meerdere valse starts zijn geweest, ben je te vroeg met een zwarte vlag, dan lig je uit deze race.

Marit Bouwmeester in haar ideale omstandigheden, harde wind.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Marit: “Echt een slechte dag. We waren aan het starten en ik was gewoon te gretig. Een heel dure fout, heel dom, want het waaide hard en dat zijn precies mijn omstandigheden. De hele week is een groot gevecht. We hebben morgen nog één dag. Ik moet alles doen om de achterstand zo klein mogelijk te maken. Ik heb nog drie races met de medal race meegeteld. Het is zeker nog haalbaar, ik heb gekkere dingen gezien. Ik moet morgen mijn beste dag laten zien en dat heb ik volledig in eigen hand.”

Zegers en Berkhout vinden geen weg naar boven in de 470

Na vier races varen blijven de 470 dames steken op een 14de plaats. Nog geen top 10 race gevaren, maar er zijn nog zes races te gaan voor dit duo. Afrodite: “We kunnen voorin zeilen, maar het vasthouden blijkt gewoon heel moeilijk.”

Heiner met goed gevoel naar rustdag

Morgen mag de Finn zeiler genieten van een verdiende rustdag. Hij gaat deze dag in op een vierde positie, de afstand tot de koploper bedraagt ‘slechts’ 10 punten. Heiner: “Er is een grotere baas in de Finn en dat is Giles Scott. Aan de wind en voor de wind is hij heel snel. Om hem te pakken moet hij fouten gaan maken. Ik kan hem zeker aan, dat heb ik eerdere evenementen laten zien. Kortom, voor mezelf een mooie dag, een hele mooie dag. Het is lekker om zo de rustdag in te gaan. Happy.”

Nicholas Heiner in de Finn
Foto: Sailing Energy / World Sailing

‘Jonkies’ in de 49er doen goed mee met de wereldtop

Bart Lambriex en Pim van Vugt staan na zes races op een vijfde plaats. Vandaag moesten ze twee races inhalen en scoorden 6-7 in race vijf en zes. Daarmee staan de skiff-zeilers vlak achter de olympisch kampioenen en winnaars van de America’s Cup Pete Burling en Blair Tuke. Er staan nog zes races op het programma.

Bart en Pim proeven van zeilen op hoogste niveau

Wij spraken de heren over hun weg naar deze Spelen en hoe zij het toernooi beleven.

Dag 4 – Woensdag 28 juli 2021

Inmiddels zijn alle Nederlandse zeilers het water op geweest. De omstandigheden blijven lastig door de nabijgelegen Tyfoon. Overigens zijn dit omstandigheden die de meeste Nederlandse zeilers wel goed ligt. Zo noemt Kiran dit typisch Schevenings weer.

Zegers en Berkhout ook gestart

Voor Afrodite Zegers en Lobke Berkhout in de 470 is het toernooi namelijk ook begonnen. Beide hebben olympische ervaring, maar het is de eerste keer dat zij samen varen. De eerste twee races gingen niet geheel volgens plan, met twee keer een elfde plek staan ze in het klassement ook op een 11de plaats.

Lobke Berkhout: “Het is een eerste dag en die wil je anders beginnen. We hadden er superveel zin in, het waren prachtige omstandigheden. We hebben in beide races kansen gehad. In de eerste race lagen we er heel goed bij. Maar we waren niet scherp genoeg in positionering. We hebben als team niet laten zien wat we kunnen. We moeten het plaatje van de wedstrijd goed hebben. Daar struggelden we vandaag mee.”

“Het zijn de olympische spelen en we moeten daar natuurlijk ook van genieten”
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Lilian de Geus matig tevreden

Ondanks een goede serie, komt Lilian matig tevreden het water af. “Ik heb redelijk steady gevaren vandaag, dus daar ben ik tevreden over. Maar mijn concurrenten waren ook steeds om mij heen dus dat is voor het klassement jammer. Ik zal morgen sowieso nog drie races moeten knallen en dan gaan we wel zien wat de concurrentie doet.” Zij staat nu op een 5de plaats.

Kiran Badloe pakt de leiding

Na een goede dag met ‘typisch Scheveningen weer’, weet Kiran de koppositie te pakken met maar liefst 8 punten voorsprong. “Goeie aanlandige wind en die dikke golven die de baai binnen komen rollen. Die omstandigheden zijn hartikke leuk en we gaan superhard en het is allemaal spectaculair, maar…. het is nog wel tricky. De wind draait best wel het is ook heel erg up en down… dus je moet wel gewoon je koppie erbij kunnen houden dat heb ik twee keer goed kunnen doen.”

Heiner sluit dag goed af

In de Finn klasse, waar de krachtpatsers van de zeilsport in uitkomen, scoorde Nicholas Heiner een tiende plaats in race 3 en een tweede plaats in race 4 en staat daarmee zesde in het klassement.

Bekkering en Duetz met grote glimlach van het water

In de 49erFX komen twee dames helemaal in hun nopjes van het water. Zij genieten van de omstandigheden op het water en klimmen naar een tweede plek. Bekijk het interview met de NOS eerder vandaag.

Lambriex en Van Vugt hebben het naar hun zin

Ook de olympische debutanten Bart Lambriex en Pim van Vugt laten hun kunsten zien in de krachtige zuidzuidwestenwind. In hun vliegende skiffboot scoort het duo een tweede plaats in race twee van de 49er klasse en vervolgens een derde plaats gevolgd door een zevende positie. Na vier races staan Lambriex en Van Vugt op de vierde plaats met hetzelfde aantal punten als de Australiërs op plek drie.

Bekijk alle uitslagen en het tussenklassement hier

Dag 3 – Dinsdag 27 juli 2021

Vandaag drie debutanten op het water: Nicholas Heiner in de Finn en Bart Lambriex met Pim van Vugt in de 49er. Zij begonnen vanmorgen vroeg hun toernooi, evenals Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX. De RS:X mannen en vrouwen hadden een rustdag.

Het weer en de wind was heel onvoorspelbaar vandaag, dit door een nabijgelegen Tyfoon. De zeilers kregen te maken met 15 knopen wind, afgewisseld met grote en onvoorspelbare vlagen. Dit zorgde voor grote uitdagingen op het water.

Nicholas Heiner moet groeien in zijn toernooi

“Het was alsof we vier dagen in één hebben gehad vandaag. Zoveel gebeurde er.” Tijdens de eerste wedstrijd lag hij redelijk achterin en vocht hij zijn weg meer naar voren. “Tot een grote regenbui kwam die alles overhoop gooide. Vervolgens hadden we in race twee een windrichting die we nog nooit gezien hebben. Maar mijn intuïtie liet met niet in de steek.” Overall is Nicholas tevreden: “Steady maar niks speciaals. Het moet een stapje beter. Ik moet groeien in een evenement. Het is een ok begin.”

Geen vliegende start voor Bekkering & Duetz

Bekkering en Duetz starten matig in de eerste twee races van het olympische toernooi en hebben in die races moeite om naar voren te zeilen. Terwijl om hun heen een groot aantal, ook zeer ervaren concurrenten zoals olympisch kampioenen Grael en Kunze uit Brazilië en Maloney en Meech uit Nieuw-Zeeland, grote problemen kennen. “Dit is geen spanning. Het is heel onrustig met deze wind. Het was best heftig, we waren niet mega gestrest maar hadden meer tijd nodig om in ons ritme te komen.”

Lambriex & van Vugt varen slechts 1 race

De 49er zeilers maken hun debuut op de Spelen in hele lastige omstandigheden. Van de drie geplande races, wordt er uiteindelijk slechts één race uitgevaren. De eerste race wordt afgebroken vanwege onstabiele wind, de tweede en laatste race werd gestart vlak voor het tijdslimiet van de races. Hier eindigde het duo op een 14de plaats.

Pim van Vugt: “Dit hadden we wel verwacht ja. Het is een normale wedstrijd, het enige grote verschil is dat er een helikopter boven je hangt, dus we moesten wat harder praten, haha. In het tweede rondje hebben we te veel verloren. Snelheid was niet zo goed. De lijn niet zo goed. We raakten de boei. Dan moet je een rondje draaien. Dus morgen niet meer van dit soort dingen doen.”

Marit Bouwmeester klimt naar derde plaats

Marit Bouwmeester is vandaag in het klassement geklommen tot een derde plek. De eerste race begon ze goed door als derde te finishen, waarbij ze voor haar concurrenten over de lijn kwam. De laatste race kwam ze als 9e binnen. Genoeg nu voor een derde plek, 13 punten achter de Deense nummer 1.

Zet de wekker voor morgen!

Dag 2 – Maandag 26 juli 2021

Vandaag zijn Marit Bouwmeester, Kiran Badloe en Lilian de Geus opnieuw in actie gekomen.

Olympische zeilploeg
Lilian de Geus in actie op dag 2
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Marit Bouwmeester herstelt zichzelf

Na een teleurstellende eerste dag, klimt Marit vandaag van de 18de plaats naar de top 5. “Ik was vandaag iets meer mezelf. Ik was wat arroganter. Gister kwam die Deense voor de pin end (favoriete kant van de startlijn red.) en die liet ik gisteren aan haar. Vandaag wilde ze dat weer en ik dacht ‘no way’, die ga je niet krijgen. En dan zie je dat de rollen snel omgedraaid zijn.”

Diskwalificatie voor Kiran Badloe

Voor een paar uur is Kiran Badloe vandaag leider in het klassement. Maar een diskwalificatie in race 5 zet hem terug naar een derde plaats. Die DSQ achter zijn naam kwam na een protest voor een incident bij de bovenboei in race vijf. Badloe moest nog een keer overstag om de boei reglementair te ronden. In die manoeuvre gaf hij, volgens de beelden van de Internationale Jury, de Italiaanse Mattia Camboni niet genoeg ruimte. Badloe zelf was van mening dat hij voldoende ruimte had gegeven. Het was ook niet een duidelijke of bewuste fout, maar er zat wel een risico in de manoeuvre.

Tandje erbij voor Lilian de Geus

Lilian de Geus vaart geen slechte dag, maar het kan beter. Ze behoudt haar zesde plaats. “Ik had het idee dat ik vandaag net te vroeg of te laat was. Niet scherp. Dan ben je te laat in de vlagen en de shifts en kom je tactisch niet echt lekker uit en dat scheelt heel veel punten en dat is gewoon heel erg jammer.”

Wat gebeurt er dinsdag 27 juli?

Dinsdag 27 juli hebben Kiran Badloe en Lilian de Geus een rustdag. Drie andere zeilteams starten hun toernooi. Annemiek Bekkering & Annette Duetz in de 49erFX, Bart Lambriex & Pim van Vugt in de 49er en Nicholas Heiner in de Finn.

Dag 1 – Zondag 25 juli 2021

De openingsdag van het olympische zeiltoernooi komen Marit Bouwmeester, Kiran Badloe en Lilian de Geus in actie.

Marit Bouwmeester teleurstellende eerste dag

Marit heeft moeite met de lastige omstandigheden voor de kust van Enoshima. “De eerste dag van de Olympische Spelen, was niet mijn beste dag ooit,” legt Marit Bouwmeester uit. “Wat er misging? Het is echt close racing dus iedereen ligt dicht bij elkaar. Ik heb twee keer een kostbare fout gemaakt. Dat heeft veel punten gekost.”

Kiran Badloe, de man met de blauwe pijl

Kiran Badloe hervond zichzelf in zijn derde race van de dag met een overtuigende overwinning nadat ‘de man met de blauwe pijl‘, moeite had met de lichtweer specialisten in de eerdere twee races van de dag. “We zijn de Olympische Spelen begonnen, en ik heb een topdag gehad. Ik vind het gewoon gaaf om hier te zijn. Mijn prestaties kunnen beter maar kan ook heel veel slechter. Dus we gaan de rest van de week heel veel knallen om gewoon zover mogelijk naar voren te varen.”

Kiran Badloe experimenteert graag met zijn haar tijdens grote toernooien. Deze keer koos hij voor een blauwe pijl: “Het nieuwe kapsel bevalt goed. Zeker als de wind aangaat dan zie je dat ik gestuurd word door de blauwe pijl, de arrow op mijn hoofd. Dat is super, ik ben heel tevreden met mijn kapsel,” aldus Kiran.

Licht weer, hard werken voor Lilian de Geus

Lilian de Geus won ook haar derde race van de dag en herstelde zich daarmee van haar mindere aftrap. “Ik had dit wel verwacht, tricky, licht weer, hard werken. Al met al heel zwaar met die hitte,” legt de Geus uit. “In deze wind moet je blijven pompen om hard te gaan. Dus pompen met hartslag 200 en dan ook nog rondkijken waar de wind vandaan komt. Dat was wel pittig.”

Foto’s: World Sailing / Sailing Energy

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Breeze Communicatie over ons pagina

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.