Optimist selectiewedstrijd 1ste meetmoment dit jaar

De Nederlandse Optimist zeilers bereiden zich voor op hun eerste nationale zeilwedstrijd van dit seizoen. Het is direct een selectie evenement voor het Europees Kampioenschap in Slovenië komende oktober. Hoewel het ook nog maar de vraag is of deze doorgaat aangezien dat land vorige week op slot ging.

Door Anke Haadsma | 26 augustus 2020

Optimist selectiewedstrijden in Workum

Optimist selectiewedstrijd 1ste meetmoment dit jaar

Door Anke Haadsma | 26 augustus 2020

Advertentie

“We zijn nu meer gefocust op het seizoen dit jaar in Nederland”, geeft Floris van Epe, voorzitter van de Optimist Club Nederland, aan. “We gaan nu eerst kijken of we een kernploeg kunnen volgen op basis van de twee selectiewedstrijden.” Die Optimist selectiewedstrijden voor de Optimist vinden plaats op 5 en 6 september in Workum, en op 26 en 27 september tijdens de United 4 Sailing in Medemblik.

Eerste selectie moment bijna afgelast

Origineel was het eerste selectieweekend ook gepland tijdens een United 4 Sailing evenement. Op dezelfde datum en plek als hij nu verzeild wordt, het eerste weekend van september in Workum. De United 4 Sailing kreeg de organisatie van dat weekend niet rond, dit had alles te maken met het COVID-19 virus. “Vervelend natuurlijk, ze kregen het niet rond in een vorm waarop ze er zelf achter konden staan”, reageert Floris op de afgelasting van het evenement. Voor de Optimisten zou dit betekenen dat ze een selectie moment moesten missen. “Wij hebben daarop geanticipeerd en zijn zelf iets gaan organiseren.” Dat is wel gelukt, met name omdat er op het nu georganiseerde selectie evenement veel minder boten komen. “Vanuit de United 4 Sailing mochten er 160 Optimisten inschrijven, dat worden er nu minder verwacht ik. De Belgen komen bijvoorbeeld niet. Ik denk dat we uitkomen op 110 zeilers.”

United 4 Sailing
De United 4 Sailing organiseert het evenement niet alleen voor Optimisten, hier komen in totaal 9 verschillende klassen met in iedere klasse maximaal 60 tot 160 boten. Al die klassen moeten verdeeld over 4 tot 5 wedstrijdbanen, met ieder hun eigen wedstrijdcomité. Voor de editie in Workum kreeg de organisatie niet de volledige medewerking van de gastheer, zij konden hun vrijwilligers niet rondkrijgen. Het evenement in Medemblik gaat vooralsnog wel gewoon door eind september.

Optimist corona veiligheidsprotocol in Workum
Ouders mogen niet helpen bij het in- en uithalen van de boten aan de kant. Foto: Klaas Wiersma, tijdens Dutch Youth Regatta 2019 in Workum

Veiligheidsprotocollen: ouders mogen kinderen niet helpen

Floris: “Wij hebben voor Workum ook allerlei protocollen opgesteld, zo mogen de ouders hun kinderen niet helpen bij de boten. Zij moeten afstand houden vanwege de veiligheid. Coaches en een aantal speciale ‘corona’ vrijwilligers gaan waar nodig helpen met het optuigen en te water laten van de boten. Met name de nieuwe kinderen die nog niet zolang Optimist varen, zullen hulp nodig hebben. De kinderen in de selectie kunnen het vaak ook wel zelf.”

Het hele seizoen is natuurlijk al anders voor de zeilers. “Er is lokaal wel getraind, en hier zijn wat oefenwedstrijden gevaren, maar in Workum komt iedereen eigenlijk voor het eerst weer bij elkaar”, aldus Floris. “De kern- en jeugdploeg heeft al wel samen getraind. Deze hebben we in drie groepen opgedeeld: noord, midden en zuid. Toen het van Rutte (red: premier Mark Rutte) weer mocht, zijn die drie groepen weer samen gaan trainen in Medemblik. Nu in Workum komt iedereen weer bij elkaar voor de eerste nationale wedstrijd van het seizoen, wat ook nog eens een selectie evenement is. Ik denk dat de zeilers het wel spannend vinden.”

Optimist selectiewedstrijden kanshebbers, vorig jaar won Yanne Broers de overall serie
Yanne Broers eindigde vorig jaar eerste overall in de United 4 Sailing serie. Dit jaar is ze overgestapt naar de 29er klasse. Foto: Laurens Morel

Kanshebbers voor de selectie

Of er kanshebbers zijn, daar wil de voorzitter zich niet over uitspreken. “Iedereen heeft wel zijn lijstje met potlood gemaakt. En de kinderen die vorig jaar voorin voeren, zullen dat dit jaar waarschijnlijk ook wel doen. Maar sinds oktober vorig jaar hebben ze zich niet meer met elkaar kunnen meten, dus ik verwacht dat er na zo’n seizoen ook wel wat verrassingen naar voren komen.”

“In Nederland hebben we iets van groeimiddel in ons water”

Floris van Ede, voorzitter Optimist Club Nederland

Mocht het EK in Slovenië doorgaan, dan hoopt Floris dat we als Nederland voorin mee kunnen varen. “We zijn nog geen wereldtop, al willen we dat natuurlijk wel. Maar in Nederland hebben we het probleem dat er iets van groeimiddel in ons water zit. Je mag tot je vijftiende jaar in de Optimist meevaren, dat halen wij vaak niet omdat onze zeilers al eerder uit de boot groeien en in een andere klasse overstappen. Daar zie je dan overigens wel dat we gelijk goed meedoen met de top.” De meeste Nederlandse Optimist zeilers varen gemiddeld twee Wereldkampioenschappen. Hiervan wordt de eerste keer vooral nog gezien als kennismaking met het internationale zeilen. Pas de tweede keer ga je meedoen voor een zo hoog mogelijke klassering.

Een andere factor waarom Nederland nog geen fatsoenlijke aansluiting met de wereldtop vindt in de Optimist, weet Floris ook: “Wij kunnen eigenlijk slechts een aantal maanden per jaar fatsoenlijk trainen. In de winter wordt het al snel te koud om lang op het water te zitten, warmere landen kunnen langer doorvaren en hun trainingsschema hierop aanpassen.” Het is overigens niet zo dat Nederlandse Optimist zeilers in de winter helemaal niet varen. Als ze in de winter varen, dan maken ze minder uren per training, omdat het anders te koud wordt.

Het Europees Kampioenschap wordt, vooralsnog, verzeild van 18 tot en met 25 oktober in Slovenië. Eind september maakt de Optimist Club Nederland de selectie zeilers bekend die dit evenement mogen varen. Wil je op de hoogte blijven van de selectie en het EK? Meld je dan aan op de nieuwsbrief van Zeilwereld.

Coverfoto: Laurens Morel
Tijdens de United 4 Sailing in Workum 2019

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.