Paul Hameeteman: “Ik vind het gaaf dat deze klasse zo competitief is”

Paul Hameeteman is geen onbekende meer in de zeilwereld. Vorig jaar maakte hij naam in de Laser Radiaal (ILCA 6), intussen is hij overgestapt in de Laser Standaard (ILCA 7). Hoe gaat het met Paul en zijn ambities richting de Olympische Spelen?

Door Anke Haadsma | 04 oktober 2021

Paul-Hameeteman-Laser-Standaard

Paul Hameeteman: “Ik vind het gaaf dat deze klasse zo competitief is”

Door Anke Haadsma | 04 oktober 2021

Advertentie

Vorig jaar spraken we met Paul Hameeteman, op dat moment onverslaanbaar in de Laser Radiaal klasse. We vroegen hem naar zijn olympische droom, zijn talent en zijn trainingsprogramma. Intussen zeilt hij niet meer in de Laser Radiaal (tegenwoordig ILCA 6), maar heeft hij de overstap gemaakt naar de Laser Standaard (ILCA 7) klasse, de olympische boot voor de heren.

Meetrainen met Marit Bouwmeester

“Ik ben eind december overgestapt, nadat ik twee maanden met Team Turbo heb meegetraind.” Team Turbo is het trainingsteam van olympisch zeilster Marit Bouwmeester en bestaat uit Maxime Jonker, Daphne van der Vaart en Mirthe Akkerman. Paul: “Ik heb in deze periode met name geleerd hoe Marit zich voorbereid op de Olympische Spelen. Hoe ze traint, wat ze eet en hoe ze dingen aanpakt. Het was echt wel heel gaaf om dit zo van dichtbij mee te maken, zeker zo dicht op de Olympische Spelen.”

Na die twee maanden was het voor de zeiler uit Zeeland tijd om over te stappen naar de senioren boot voor de heren, de ILCA 7. “Naast het meetrainen met Team Turbo, heb ik die maanden ook veel krachttraining gedaan én veel gegeten. Voor de ILCA 6 moet je namelijk zwaarder zijn, en ik was nog veel te licht. Hoewel ik in december ben overgestapt, zat ik pas in februari dicht bij het ILCA 7 gewicht. Al ben ik met 82 kilo nog steeds vrij licht voor deze boot. Daar moet ik dus nog wel aan werken.”

Paul Hameeteman Laser Radiaal
Paul Hameeteman wint het EK Laser Radiaal in 2020.
Foto: Robert Hajduk

Hoewel iedere boot weer anders is, kan Paul veel van zijn zeilervaring meenemen naar de seniorenklasse. “Ik heb in de ILCA 6 een heleboel technische dingen geleerd die goed doorvertalen naar de ILCA 7 klasse. Overigens zijn veel van deze dingen goed te gebruiken in iedere andere boot die je zeilt, zoals bootgevoel.”

Toch ook onderaan beginnen

Toch is ook niet alles hetzelfde en merkt Paul dat hij ergens ook weer een beetje onderaan begint. “De overstap voelde een beetje zoals Optimist zeilen. En dan bedoel ik met name de verschillen in het veld qua niveau. Er zijn zoveel generaties op het water en zoveel ervaring uit ieder land. De verschillen met anderen zijn mega klein waardoor het tijdens het zeilen echt op de kleine dingetjes aankomt. Maak je een fout, dan kan die flink afgestraft worden. Tegelijkertijd kun je dus ook veel winnen met kleine dingetjes.”

“Dat vind ik ook zo gaaf aan deze klasse, het is zo competitief. Tegelijkertijd maakt dit het ook lastig om die sprong naar boven te maken. Als je kijkt naar de afgelopen 7 a 8 jaar, is er niet 1 ILCA 7 zeiler die er bovenuit stak. Tijdens de Olympische Spelen zag je eigenlijk dat de top 20 wel kans maakte op goud.”

Paul Hameeteman Laser Standaard / ILCA 7
Op een klein foutje kan je al flink worden afgestraft in de Laser Standaard (ILCA 7)
Foto: Prive archief Paul Hameeteman

“Het was een druk jaar”

Paul zeilt het hele seizoen al mee in de ILCA 7 klasse, tegelijkertijd is hij ook geslaagd voor zijn VWO en is hij verhuisd naar het topzeilmekka van Nederland, Scheveningen. “Het is een druk jaar geweest, nadat ik overstapte ben ik mee gaan trainen met het Nederlandse team (van 9 heren, red.) in Vilamoura. Tussendoor studeerde ik voor mijn eindexamen en hoefde ik alleen naar school voor toetsen. Na een groot evenement in het voorjaar ben ik naar huis gegaan om te studeren voor mijn eindexamen. Dit betekende een maand lang niet zeilen, wel bleef ik mijn krachttraining doen. Na mijn eindexamen ben ik verhuisd naar Scheveningen, waar de gym dichtbij zit en ook alle andere zeilers.”

In 2024 worden de Olympische Spelen georganiseerd in Parijs, de eerste mogelijkheid voor Paul om zijn droom na te jagen. “Als ik me wil kwalificeren voor Parijs, dan moet ik in 2023 op mijn best zijn. Hiervoor moet ik nog 3 a 4 kilo zwaarder worden, daar ga ik me tot het einde van dit jaar op focussen. Daarom blijf ik zoveel mogelijk in Nederland om fysiek alles op orde te krijgen, kan ik me daarna focussen op het zeil specifieke.”

Natuurlijk is hij ook nu al wel bezig met hoe hij een betere zeiler wordt. Zo zeilde hij afgelopen zomer nog het Jeugd Wereldkampioenschap. In de onder 19 categorie won hij, overall werd hij zesde. “Natuurlijk wilde ik overall winnen, dat was misschien ambitieus, maar ik had zelf het idee dat er meer inzat. Heb niet perfect gezeild die week, daar zit ruimte voor verbetering in. Het starten ging slecht, en ook mijn snelheid kon beter. Ik ben niet langzaam, daar hebben we veel aan gewerkt afgelopen zomer, maar die snelheid is wel een vereiste om mee te kunnen komen straks met de senioren.”

Paul Hameeteman Wereldkampioen ILCA 7 U19
Paul Hameeteman ILCA 7 Wereldkampioen in de categorie U19
Foto: Prive archief Paul Hameeteman

Planning Paul Hameeteman ILCA 7

Zijn volgende seniorentoernooi wordt het WK in Barcelona in november. Het EK in Bulgarije (4 t/m 9 oktober) en het NK in Medemblik (8 t/m 10 oktober) slaat hij over. “De rest van de ploeg gaat in oktober naar het EK in Bulgarije, die sla ik bewust over om aan mijn fysiek te werken. Dit betekent ook dat er niemand van mijn ploeg aan het NK meedoet. Ik sla beide evenement over om aan mijn fysiek te werken. Het WK wil ik gebruiken als ervaring en om te kijken hoe ik ervoor sta.”

Klik hier om de Nederlandse Laser zeilers op het EK in Bulgarije te volgen

Paul mag nog twee jaar met jeugdevenementen (onder 21) meevaren. “Toch leg ik de nadruk erop om zo snel mogelijk met senioren mee te gaan doen. Als ik een kans wil hebben voor 2024, dan moet ik in 2023 echt vooraan varen in de ILCA 7 vloot. Mijn focus ligt echt op mijn progressie. Verder probeer ik iedere dag het meeste eruit te halen, dan is het kijken waar het schip strandt.”

Paul Hameeteman ILCA 7
Foto: Prive archief Paul Hameeteman

Nieuwe naam: ILCA 6 en ILCA 7

De Laser standaard voor de mannen en de Laser radiaal bij de vrouwen hebben beide een nieuwe naam. Tegenwoordig heten ze: ILCA 6 en ILCA 7. De zes en zeven staan voor het zeiloppervlak, 7 m2 voor de mannen en 6m2 voor de vrouwen. De ILCA is niet meer de zeer strikte eenheidsklasse zoals we die kenden. De regels zijn aangepast waardoor er meer botenbouwers zijn toegelaten. De ILCA is echter nog steeds een strikte eenheidsklasse die vanwege de eenvoud en geringe afschrijving zeer toegankelijk. 

Daardoor is deze boot nog steeds de meest wijdverspreide en bestverkochte in de wereld. En om die reden nog steeds olympisch. Logisch gevolg is dat de competitie sterk is, de concurrentie groot is, net zoals het aantal deelnemer
s.

Terug naar het begin van dit artikel

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.