Zeiltalent Paul Hameeteman werkt hard aan droom

Paul Hameeteman begon als zevenjarige voor zijn plezier te zeilen in de Optimist. Nu, 10 jaar later, is hij uitgegroeid tot een echt zeiltalent die hard werkt aan zijn droom: de Olympische Spelen.

Door Anke Haadsma | 05 oktober 2020

Zeiltalent Paul Hameeteman werkt hard aan zijn droom de Olympische Spelen

Zeiltalent Paul Hameeteman werkt hard aan droom

Door Anke Haadsma | 05 oktober 2020

Advertentie

In de Optimist groeide Paul Hameeteman (17 jaar) van een gewone zeiler al uit naar een talent. Grote toernooien won hij, tot hij letterlijk uit de Optimist groeide. Overstap naar de Laser 4.7, waar hij ook indruk maakte op de baan. Tegenwoordig is hij onverslaanbaar in de Laser Radiaal. Wij vroegen de Zeeuwse zeiler of het talent is, of gewoon echt hard werken.

“Het is een beetje van beide denk ik”, is zijn antwoord. “Maar ik weet ook dat ik er echt veel voor doe. Zo heb ik de afgelopen corona tijd echt veel uren in de boot gemaakt, daarnaast ook veel getraind om fit te blijven. Dat betaalt zich nu wel uit.” In september voer Hameeteman de Kieler Woche (5 tot 13 september), hier domineerde hij in de Laser Radiaal vloot. Ook het daaropvolgende Open Nederlands Kampioenschap (18 tot 20 september) voer hij keer op keer als eerste over de finishlijn. Alleen op de United 4 Sailing maakte hij 1 fout, hij startte te vroeg in de tweede race. Die fout kwam hem duur te staan. “Dat is ook zeilen, het was jammer dat we niet nog een extra race konden doen, dan had ik dat ene slechte resultaat af kunnen trekken van mijn eindresultaat.”

Op de United 4 Sailing in Medemblik (26 & 27 september) voer Paul een reeks van 1, 55 (BFD), 1, 1. Als er nog een vijfde race was gevaren, werd er 1 resultaat weggestreept, dit is altijd het slechtste resultaat. Afhankelijk van zijn score in die laatste race, zou hij flink omhoog zijn geschoten in het eindklassement. Nu eindigde Paul op een 7de plaats.

Podium van het Open Nederlands Kampioenschap in Medemblik 2020.
Het podium van het Open Nederlands Kampioenschap in Medemblik, vlnr: Bas Kooijman Beuk (2) Paul Hameeteman (1) Sarah Bos (3). Foto: Klaas Wiersma

Moest zeilen van vader

Als zoon van een zeilende vader, had de jonge Hameeteman weinig keus, hij moest op zeilles. “Op mijn zevende of achtste ging ik hier in Zierikzee zeilen in een oude Optimist, gewoon heen en weer varen in de haven. Ik vond het direct leuk, en heb denk ik twee jaar les gehad hier. Daarna kreeg ik wedstrijdzeiltraining in Wolphaartsdijk, dat vond ik eerst echt helemaal niet leuk. Tot huilend aan toe kwam ik van het water, maar ik moest het afmaken van mijn vader. Het was vooral niet leuk omdat ik, nadat ik het best goed deed aan het begin, ik al snel in een hogere groep werd geplaatst, dat was veel moeilijker. Uiteindelijk heb ik het volgehouden, en mijn eerste wedstrijd won ik. Ja, toen was het ineens weer leuk natuurlijk. Ik ben daarom ook blij dat mijn vader me heeft laten doorzetten.”

“Ik kwam tot huilend toe van het water, maar moest het afmaken van mijn vader. Uiteindelijk won ik, toen was het natuurlijk weer leuk.”

Paul Hameeteman
WK Optimist 2017 in Thailand, zeiltalent Paul Hameeteman.
Paul Hameeteman tijdens het WK Optimist 2017 in Thailand. Foto: Matias Capizzano

Daarna ging het snel, van Optimist C naar Optimist B en een jaar training in het team van Han Beverwijk. “Daarna kwam ik in de OCN (red: Optimist Club Nederland) Jeugdploeg, hier zeilen de beste 8 zeilers onder de 12 jaar van Nederland. Daar kwam het balletje echt te rollen. In 2016 kwalificeerde ik me voor het EK Optimist. Hier zeilde ik wel ok, eindigde hier op een 38ste plaats (red: van de 185 deelnemers). Die zomer ben ik veel gaan trainen om beter te worden, dat betaalde zich uit. Ik won de najaar selectie en mocht in de kernploeg varen. Dat jaar daarna won ik veel grote wedstrijden en mocht ik ook naar het WK in Thailand. Dat was mijn doel, die had ik dus bereikt. Helaas ging het WK slechter dan verwacht, ik was eigenlijk al te groot en te zwaar voor de Optimist.” Paul Hameeteman stopte na dit WK dan ook met Optimist zeilen en stapte over naar de Laser 4.7.

Hard werken om bij te blijven

“Die overstap vond ik niet heel moeilijk, dat kwam ook omdat mijn Optimist coach (red: Pim Stumpel) net was overgestapt naar het coachen van de Laser 4.7. Wel moest ik ineens een stuk sterker en fitter worden, toen ik uit de Optimist kwam woog ik 46 kilo, voor de Laser 4.7 moet je toch wel zo’n 57 kilo wegen. Daarbij was de groep waar ik mee zeilde erg goed, allemaal gold fleet zeiler op het WK. Hierdoor moest ik iedere training hard werken om bij te blijven. Mijn eerste evenementen in de Laser 4.7 voer ik gelijk dat najaar, de United 4 Sailing en het Open Nederlands Kampioenschap, die gingen best goed.”

Na twee jaar in de Laser 4.7, waarmee de Zeeuwse zeiler ook het EK en WK voer, stapte hij in 2019 over naar de Laser Radiaal. Dezelfde boot, maar een groter zeil. En net als toen hij overstapte naar de 4.7, kon hij nu weer rekenen op een coach die met hem mee ging naar de nieuwe klasse. Floris van de Werken had zich bij Pim Stumpel aangesloten om de groep te trainen. Van de Werken ging nu ook mee naar de Radiaal klasse. Eind 2019 stroomde hij binnen in de Topzeilacademie van het Watersportverbond. Hier worden de talenten klaargestoomd voor TeamNL Zeilen.

Veel zelf getraind in corona periode

“Ik ben nog vrij jong en woon nog thuis, dus zit niet fulltime in Scheveningen. Maar de afgelopen periode heb ik veel tijd gehad om zelf te trainen. Toen corona net begon had ik niet veel schoolwerk. Mijn boot lag in Bruinisse en vanuit daar kon ik gewoon alleen het water op. Zo heb ik veel standaarddingen zoals boeirondingen en manoeuvres getraind. Daarnaast hebben we thuis een squat-rek en halters, dus hier kon ik ook veel droogtrainingen mee doen. Vanaf mei gingen we met het Nationaal Trainingsteam weer in Muiderzand trainen en afgelopen zomer heb ik met de Topzeilacademie veel in Scheveningen getraind. Tijdens die evenementen in september merkte ik dat al dat trainen zich uitbetaald.”

Droogtraining voor Laser Radiaal zeiler Paul Hameeteman tijdens de corona periode
Thuis droog trainen in corona tijd. Foto: Prive archief

Dit jaar was het doel van Hameeteman, het winnen van het WK en EK U19 in de Radiaal. Het WK zou afgelopen voorjaar plaatsvinden, die werd uitgesteld. Het EK is onlangs helemaal afgelast. “Nu ga ik het Laser Radiaal EK voor senioren varen in Polen, zo zit er toch nog een piekevenement in mijn jaar. Wat we daarna gaan doen, weet ik nog niet. Is ook lastig plannen nu, maar ik zit aan de bovengrens voor de Radiaal qua gewicht. Maar om over te stappen op de Laser Standaard, moet er weer 8 kilo bij. Met mijn huidige coach (red: Rodi van Mackelenberg), gaan we kijken wanneer ik die overstap maak. Dit is ook afhankelijk van de planning, die nu natuurlijk wat lastig is.”

“Zolang ik goede cijfers haal op school, mag ik vrij nemen van school. Het is heel fijn dat ze zo flexibel zijn.”

Paul Hameeteman

Volgend voorjaar doet Hameeteman ook zijn VWO-eindexamen. Hij weet zijn zeiluren en zijn schoolwerk goed te combineren, mede door de flexibele opstelling van zijn school. “Zolang ik goede cijfers haal, mag ik vrij nemen om te zeilen. Het is superfijn dat mijn school hierin zo flexibel is. Volgend jaar moet ik mijn eindexamen doen, dan zal ik wel wat meer tijd moeten maken voor school. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Dit zal ook wel afhankelijk zijn van hoe mijn zeilplanning eruitziet denk ik.”

Paul Hameeteman tijdens de United 4 Sailing in Medemblik 2020.
Door 1 slechte race niet het beoogde resultaat op de United 4 Sailing in Medemblik 2020. Foto: Laurens Morel

Olympische Spelen is het doel

De uiteindelijke droom is natuurlijk de Olympische Spelen. “De Spelen van 2024 in Parijs zijn wel heel ambitieus denk ik, maar dat ligt er ook aan wanneer ik overstap naar de Standaard en hoe snel mijn progressie in deze klasse is. Het is wel gebleken dat het wel een paar jaar duurt voordat je in deze klasse in de wereldtop meezeilt.”

Van 6 tot 13 oktober zeilt Paul Hameeteman het EK Laser Radiaal in Gdansk, Polen. Volg het evenement via deze link

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.