Pim van Vugt stapt moeiteloos over van 49er naar Solo-klasse

Na een zesde plaats op de Olympische Spelen, gingen Bart en Pim uit elkaar. Pim vaart nu met Scipio in de 49er, maar we zien hem ook vaak in andere boten varen en zelfs Nederlands Kampioen worden. Wat drijft deze veelzijdige zeiler en wat is nu eigenlijk zijn favoriete zeilklasse?

Door Anke Haadsma | 03 mei 2022

Pim van Vugt solo klasse

Pim van Vugt stapt moeiteloos over van 49er naar Solo-klasse

Door Anke Haadsma | 03 mei 2022

Advertentie

Na een week volop strijden op de World Cup Hyères in de 49er, zien we Pim van Vugt nog geen dag later alweer op Nederlands water voor het Nederlands Kampioenschap Solo Sprint. In Hyères behaalt hij een 22ste plek in de 49er, het Nederlandse kampioenschap wint hij. Tijd om eens bij te praten met deze olympische zeiler.

“Er is veel gebeurd sinds de Olympische Spelen in Tokio.” De laatste keer dat we Pim spraken was rond de periode dat hij zich samen met Bart Lambriex nog redelijk onverwacht wist te plaatsen voor de Spelen in Tokio. Ze behaalden hier een knappe zesde plaats, vlak achter alle grootheden in de 49er klasse. Na de Spelen ging het duo uit elkaar.

Lees hier over de voorbereiding van Bart en Pim richting Tokio:

Van bemanning naar stuurman

“Dat kwam voor mij ook wel als een verrassing, ik had nog wel met Bart door willen gaan naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Maar Bart zag dit niet zitten. Ik ben mezelf gaan afvragen wat ik dan wilde. Met Bart had ik altijd bemand, die kant ken ik daardoor best goed. We werden zesde op de Spelen, volgens mij ben je dan goed op weg. Ik dacht als ik nu ook de stuurmanskunsten kan leren, dan word ik een bredere zeiler.”

“Het kwam voor mij als een verrassing dat Bart niet meer samen verder wilde varen voor een medaille in Parijs”

Pim van Vugt

Pim nam contact op met Scipio Houtman, die was eind november klaar met zijn project in de 69F bij DutchSail en hierdoor vanaf december weer vrij. Scipio had zelf zijn ogen gericht op de Nacra, maar zag ook wel iets in een trainingskamp met Pim in de 49er. “Ik vroeg hem of hij een trainingskamp met mij wilde doen in Vilamoura. In eerste instantie was nog het idee dat hij dan zou sturen, dat deed hij eerder ook altijd. Ik stelde voor die rollen om te draaien en mij te laten sturen.”

Pim van Vugt en Scipio Houtman 49er World Cup Hyeres
Pim van Vugt en Scipio Houtman tijdens de World Cup Hyères. Sailing Energy / FFVOILE

Zogezegd, zo gedaan. Het kamp verliep goed en midden januari hakten ze de knoop door. Pim en Scipio bleven samen varen, wetend dat ze komend seizoen vol gas moeten geven om op niveau te komen. Dat niveau meten ze voorlopig nog af aan hun landgenoten, Pims oude zeilmaatje en Floris van de Werken. Bart en Floris varen sinds het najaar al samen, en wonnen direct hun eerste grote evenement samen, het Wereldkampioenschap.

Progressie blijven maken met Scipio

“Dat vond ik niet leuk om te zien, het originele plan was natuurlijk dat Bart en ik samen de WK’s en EK’s zouden varen. Maar dit is hoe het is gegaan, ik focus me nu op mijn campagne met Scipio. Ik ben blij waar wij nu staan als team, tijdens de World Cup in Palma en anderhalve week later in Hyères hebben we boven verwachting gevaren. Met veel dingen waren we blij, maar we hebben ook veel leermomenten gehad. Dus we weten waar we aan moeten werken de komende tijd.”


Op 7 april zei Pim van Vugt over hun 17de plaats tijdens de World Cup in Palma: “Ons resultaat zijn we heel tevreden mee. We deden echt mee in de goldfleet. Maar op enig moment zie je gewoon dat we nog tijd in de boot te kort komen en zoveel makkelijke meters laten liggen.” Lees dat bericht hier.


De ambities van Pim zijn groot, hij wil, het liefst samen met Scipio, straks behoren tot de beste 49er zeilers in de wereld. “Als we zo doorgaan willen we doorzetten naar het Wereldkampioenschap in Scheveningen volgend jaar. Hopelijk blijven we deze progressie maken en kunnen we straks bij de wereldtop behoren.”

Nederlands Kampioen Solo Sprint

Is het dan handig om, direct na een World Cup, ook deel te nemen aan een NK in een totaal andere klasse vraag ik mij af. “Dat ik daaraan meedeed was een beetje een geluk bij een ongeluk. In Hyeres wisten we op donderdag dat we de medal race van zaterdag niet gingen halen. Ik besloot daarom vrijdag al terug te vliegen, die vlucht was ook nog eens goedkoper. Ik landde op het vliegveld in Brussel waar mijn vriendin zo lief was me op te halen zodat ik zaterdag op tijd in Gouda was voor de sprintwedstrijden.”

Een behoorlijke onderneming na zo’n zwaar toernooi lijkt mij. “Ik vind het vooral leuk”, reageert Pim. “Zolang dit soort dingen mij energie blijven geven, in plaats van energie te nemen, blijf ik in andere boten varen. Het is ook lekker om zo even in een andere omgeving met andere zeilers te zijn.”

“Het varen in verschillende boten geeft me energie, dus ik blijf dat doen totdat het me geen energie meer geeft”

Pim van Vugt

“Ook zeilden we een ander format dan ik gewend was, die sprintwedstrijden zijn hele korte wedstrijdjes waarbij je in vier verschillende groepen zeilt. Er zijn steeds twee startgroepen en je wisselt continu door. Om de drie wedstrijden kom je dezelfde mensen tegen, naast je eigen groep waar je continu tegen vaart. Dat format maakt het heel spannend, ieder potje geeft veel druk omdat je weet dat je de volgende wedstrijd geen controle meer hebt op de koploper omdat die dan in een andere startgroep zit.”

49er blijft leukste boot voor Pim

Naast de Solo zien we Pim veel vaker wedstrijden varen in andere boten. “Met mijn zus vaar ik ook vaak in de Javelin of de RS500. Ik heb nu eenmaal best wat bootjes en die moeten gevaren worden, anders moeten ze weg. Maar de 49er vind ik toch wel de leukste boot hoor. In die klasse zit zoveel ervaring, gasten die al 10 jaar 49er varen. Ook het tweemans zeilen blijft leuk, het varen met de kite en de boothandeling die erbij komt kijken.”

Komend seizoen gaan we Pim voornamelijk in zijn favoriete boot zien. Samen met Scipio moet hij hard pushen om hun achterstand weg te werken. “We hebben een druk programma, dus veel andere boten zal ik weinig tijd voor hebben. In de 49er hebben we het EK en het WK. De Allianz Regatta en Kieler Woche zijn wedstrijden die we in aanloop hiervan gaan varen. Komend najaar zullen we vooral gaan trainen en als hij er komt het testevent voor het WK in Scheveningen.”

Pim van Vugt in de Solo klasse tijdens het NK 2021. Foto: Eize Hoekstra

“Daarnaast wil ik misschien met mijn zus ook het EK Javelin in Workum gaan varen, of misschien nog een EK in de RS Aero. En het najaar denk ik aan het NK Solo of het NK RS500. Ik hoop ook dat we komend najaar weer een Eredivisie Zeilen kunnen meedoen in de J70. Oh en ik hoop ook nog met de jongens in de SB20 een NK te varen.”

Hoewel Pim dus al een druk programma heeft in de 49er, blijft hij iedere kans aangrijpen om ook andere boten te varen. “Het is volgens mij niet erg om op die manier meer wedstrijdervaring op te doen. Uiteindelijk wil ik elk bootje wel een keer gevaren hebben.”

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.