Nederlanders in Rolex Middle Sea Race: “Tof dat we kunnen varen”

De 41ste editie van de Rolex Middle Sea Race is in oktober 2020 gevaren. Het is een van de weinige internationale races dit jaar, niet zo gek dat veel Nederlanders hieraan meededen. Onder hen het Delftse talent Laura van Veen. We spreken haar over deze race, en haar zeiljaar.

Door Anke Haadsma | 28 oktober 2020

Balthasar bij de start van de Rolex Middle Sea Race

Nederlanders in Rolex Middle Sea Race: “Tof dat we kunnen varen”

Door Anke Haadsma | 28 oktober 2020

Advertentie

Omslagfoto: Balthasar bij de start van de Rolex Middle Sea Race.
Foto: Rolex/Kurt Arrigo

Overal waar je zeilt, kom je ongetwijfeld Nederlanders tegen. We zijn overal, ook in het wedstrijdzeilen. In oktober werd de Rolex Middle Sea Race gevaren vanaf Malta, bekende, en minder bekende, Nederlanders deden mee aan deze race. Wij spraken met Laura van Veen over haar race, maar ook over haar afgelopen zeiljaar, in zoverre het een zeiljaar te noemen is.

Ga direct naar:

Laura voer mee op de Balthasar, onder Belgische vlag met schipper Louis Balcaen. Hier aan boord zaten ook Nederlanders Max Deckers en Gregor Vlasblom. Zij werden eerste in hun klasse (IRC2). Rogier Overveld, eigenaar van het jacht, reageerde: “Louis en zijn team zijn heel blij. Het is een super mooi resultaat in deze klasse met competitieve schepen, zeker omdat de Balthasar een one design boot is.” Dit houdt in dat de Balthasar niet geoptimaliseerd is voor IRC races. Dit is ook wat Laura ons vertelt. “Er zijn wel wat aanpassingen aan de boot gedaan, maar het blijft wel echt een one design boot.” Over de race zelf zegt ze het volgende: “Het was vooral een spannende eindrace, we zijn hier echt naar het clubje dat voorop lag toe gevaren. Ons doel van te voren was om top 3 te varen, tijdens de race waren we ook allemaal volle focus in race modus om de maximale winst te varen.” Balthasar heeft zo’n vier dagen gevaren over de 606 mijl lange race.

Laura van Veen geniet aan boord van Balthasar. Foto: Privé archief Laura

“Het was een licht weer race, dat zorgde ervoor dat je echt gefocust moest blijven. Fysiek is het minder zwaar, maar die focus vraagt ook veel energie. We hebben periodes gehad dat we twee uur lang naast hetzelfde eiland lagen. Dan gingen we met slechts 1 knoop vooruit. Ook dan probeer je toch met zijn allen om net wat sneller te gaan.”

Nederlanders in de race

Dat lichte weer was voor de zeilers een uitdaging. Zo zagen we de Nederlanders Michiel Goegebeur en Gerwin Jansen aan boord van SISI – The Austrian Race Project, zij werden vijfde in hun klasse (IRC1). Jansen schreef na de finish op zijn Instagram: “Met een gemiddelde van 6,9 knopen was het een extreem langzame race. Maar gelukkig was het lekker warm.”

SISI - The Austrian Race Project. Foto door Carlo Borlenghi
Sisi – The Austrian Ocean Race Project. Foto: Rolex/Carlo Borlenghi

Rosalin Kuiper voer mee op Aragon met de Nederlandse schipper, Wouter Roos. Zij werden eerste in de IRC1 klasse. Arco van Nieuwland van Aragon, zij na afloop: “Dit was onze eerste Rolex Middle Sea Race en we zijn positief verrast. Onderweg hadden we prachtige uitzichten, en de organisatie en communicatie vanuit de Royal Malta Yacht Club was heel goed. Onze crew aan boord is een mix van familie, vrienden en zeilers van wereldklasse.”

Een andere Nederlandse bekende zagen we aan boord van de trimaran Ultim’emotion (vijfde in MOCRA klasse). Jolbert van Dijk voer hier mee als tacticus op deze “Machine”, zoals hij zelf schrijft op zijn Instagram pagina.

Ultim'Emtion in de Rolex Middle Sea Race met Jolbert van Dijk aan boord
Jolbert van Dijk is navigator aan boord van trimaran Ultim’emotion. Foto: Rolex/Carlo Borlenghi

Ook Annemieke Bes nam deel aan de Rolex Middle Sea Race, zij zeilde mee aan boord van ARTIE. Varend onder Maltese vlag met een crew van Rolex Middle Sea Race veteranen, zoals ze zichzelf noemen. ARTIE werd vijfde in hun klasse (IRC3).

Balthasar won overigens niet alleen in hun klasse. Ze werden zesde overall in de IRC klasse. Daarnaast wonnen ze de Swan Mediterranean Challenge Trophy. Deze prestigieuze Swan Challenge-trofeeën, ontworpen door Asprey, worden toegekend aan de best geplaatste Swan-competitie in de belangrijkste internationale offshore-races.

Klik hier voor de volledige resultaten van de Rolex Middle Sea Race

Voorbereiding op de Rolex Middle Sea Race

Voor vele zeilers waren de voorbereidingen op deze race niet optimaal. Zo vertelt Laura over de trainingstijd van haar team. “We waren deze zomer aan het trainen, toen ontstond het plan om de Rolex Middle Sea Race te varen. Er stonden veel meer evenementen op de planning, maar die werden eigenlijk allemaal afgelast. Onze crew is in de loop van de tijd ook veranderd. Het bleef ook wel onzeker of de race door kon gaan, maar toen de eigenaar zei dat we hem echt gingen varen, waren we daar ook wel op gefocust. Hoewel de wedstrijd voor mij pas echt startte toen we waren gestart. We hebben toen ook wel vaak tegen elkaar gezegd hoe tof het is dat we weer konden varen.”

De start van de 41ste Rolex Middle Sea Race in Malta (2020).
Het startschot van de 41ste editie van de Rolex Middle Sea Race. Foto: Rolex/Kurt Arrigo

Wij spraken Laura aan het begin van het jaar ook al eens, toen waren haar zeilplannen voor dit jaar nog redelijk onzeker. Dat er uiteindelijk eigenlijk nauwelijks gezeild kon worden, had niemand natuurlijk verwacht. “Afgelopen voorjaar hadden we gepland met de VO65 (Childhood I) tot de zomer te varen in de Cariben. Dat ging allemaal niet meer door. Mijn laatste evenement hier was de Super Yacht Race. Tot dat moment heb ik er wel alles uitgehaald wat erin zat, maar na die race was het klaar. Ik heb toen de keus gemaakt om naar Nederland te gaan, dat leek me ook gezien het Covid-19 virus de beste keus op dat moment.”

Juiste moment gekozen voor studie

De zeilster uit Delft is nog bezig met haar studie, ze volgt momenteel de master Strategic Product Design. Afgelopen winter had ze al besloten om deze studie boven het zeilen te kiezen. “Zeilen is echt mijn passie, hier wil ik ook alle tijd en energie die ik heb insteken om het maximale uit mezelf te halen. Ik heb er hoge ambities in en stel hoge doelen om mezelf te blijven pushen en beter te worden. Maar ik wil niet afhankelijk worden van de sport. Ik wil voor mezelf een bepaalde zekerheid creëren voor het geval ik een blessure krijg, een evenement niet doorgaat of je niet in een bepaald team komt. Ik wil iets hebben om op terug te vallen, daarom vind ik het belangrijk om mijn master af te ronden. Hier kon ik afgelopen jaar ineens veel tijd insteken. Dat plan had ik al, en Corona gaf me eigenlijk gelijk een hele mooie periode om daar mijn energie in te stoppen.”

In een gat viel Laura dan ook niet echt, alleen afgelopen zomer merkte ze dat er iets miste. “Normaal is de zomer echt het hoogseizoen, dan ben ik volop aan het zeilen. Dat was dit jaar wel anders. Hoewel ik uiteindelijk toch best veel heb kunnen varen, als ik zo terugdenk. Zo begon de zomer met het ‘Round Denmark Record’ met de VO65. Ook hebben we wel veel getraind en in september heb ik de Kieler Woche en de Bruine Bank Race gevaren met het ROST-team. Ik heb meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap matchracen in Medemblik, daarnaast nog een ander matchrace evenement in Muiden gevaren en nu dus die Rolex Middle Sea Race.”

Rolex Middle Sea Race - interview Laura van Veen
Laura van Veen aan het roer van Balthasar tijdens de Middle Sea Race. Foto: Privé archief Laura

Hoewel ze dus zegt dat ze zich wil focussen op haar studie, slaat ze kansen om te gaan zeilen ook zeker niet af. “Als we weer volop kunnen zeilen, wordt het combineren van beide heel intensief. Op die momenten zal ik voor mezelf de keuze moeten maken waar dan mijn prioriteit ligt. Maar het lijkt erop dat ik me de komende tijd volop kan richten op mijn studie, en daarnaast ook fysiek aan de bak kan.”

Volg Laura via haar Instagram pagina

Lees ook

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.