Rosalin Kuiper heeft hersenschudding na val uit kooi

Na een val uit haar kooi heeft de Nederlandse Ocean Race-ster Rosalin Kuiper een hersenschudding. Ze moet rustig aan doen.

Door Redactie | 27 maart 2023

Rosalin Kuiper Hersenschudding

Rosalin Kuiper heeft hersenschudding na val uit kooi

Door Redactie | 27 maart 2023

Advertentie

Zondagochtend, rond 11 uur Nederlands tijd, viel Rosalin Kuiper uit haar kooi na een onverwachte beweging van de boot Malizia. Het team onder leiding van de Duitser Boris Hermann was op dat moment een krappe 400 mijl verwijderd van Kaap Hoorn en leidde de vloot.

Dat de boten in de Ocean Race zwaarder weer zouden krijgen, na een ongebruikelijk rustige passage door de Zuidelijke Oceaan, was duidelijk. De nieuwe generatie IMOCA’s zijn heftige machines die hard op de golven kunnen slaan. Doordat ze foilen over het water kan de boot enkele meters naar beneden vallen om zo met een dreun in een golf terecht te komen.

Rosalin was van wacht af. Ze viel en stootte haar hoofd, dit leverde een wond net boven haar rechter wenkbrauw op. Ze is altijd bij bewustzijn geweest en is meteen verzorgd door het team. Will Harris en de OBR Antoine Auriol verzorgden de wond en houden haar nauwlettend in de gaten. Schipper Boris Hermann heeft contact opgenomen met het walteam en de wedstrijdarts Spike Briggs van MSOS (Medical Support OffShore).

Rosalin Kuiper Hersenschudding
“Pirate Rosie” kan gelukkig nog lachen! Foto: Antoine Auriol/Team Malizia

Rosalin verloor nooit het bewustzijn tijdens het incident en de bemanning kwam haar snel te hulp omdat het duidelijk was dat ze ernstig bloedde uit haar wenkbrauw. Terwijl Nico Lunven de boot in veiligheid bracht, nam Boris Hermann eerst contact op met het walteam om te vertellen wat er was gebeurd, vervolgens nam hij contact op met de wedstrijdarts Spike Briggs van MSOS om de beste behandeling te bevestigen. Die heeft op afstand controle gedaan en heeft rust geadviseerd.

Pirate Rosie

“Ik kom er wel overheen”, zei Rosalin een paar uur na de val. “Ik lijk nu op ‘Pirate Rosie’. Het slaan op de golven (in de boot) is wel erg en dit voel ik in mijn hoofd, maar ik denk dat het wel goed komt. Ik slaap veel en de jongens zorgen goed voor me.”

Het team doet voorzichtig aan, maar gaat wel door. Will Harris beaamt dat, maar geeft ook aan dat het niet makkelijk is op een IMOCA in de Zuidelijke Oceaan: “Het is moeilijk om te voorkomen dat de boot momenteel niet op de golven klapt, we doen wat we kunnen om hem stabiel te houden, maar de omstandigheden zijn ongelooflijk zwaar. We houden Rosie goed in de gaten en doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat ze in orde is. Ze is heel dapper geweest en probeert uit te rusten”. 

Rosalin Kuiper Hersenschudding
Hier slaapt Rosalin nog ongehavend in haar kooi. Foto: Antoine Auriol/Team Malizia

Eerste keer Kaap Hoorn

Het team heeft nog altijd de leiding in de monsteretappe van 12 duizend mijl. Met een snelheid van zo’n 20 knopen racen ze richting Kaap Hoorn. Daar zouden ze in de nacht van maandag op dinsdag of dinsdagochtend moeten aankomen. Het is de eerste ronding voor Rosalin en haar teamgenoten Will Harris, Nico Lunven en Antoine Auriol. Voor schipper Boris Hermann wordt het de zesde ronding.

Het team geeft aan dat de weersomstandigheden vandaag (maandag 27 maart) geleidelijk moeten verbeteren.

Drie soorten golven

In de onderstaande video legt Rosalin de drie meest vervelende type golven uit.

  1. Organ Killer (de orgaandoder)
  2. Spine Breaker (ruggegraatbreker)
  3. Head banger (hoofdklap)

De hele video geeft overigens een mooi inkijkje in Rosalins leven aan boord Team Malizia in de Zuidelijke Oceaan.

Beeld: Antoine Auriol/Team Malizia

Lees en luister ook:

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. Ewald Walta op april 6, 2023 om 1:16 pm

    Prachtig verhaal!!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

1 reactie

  1. Ewald Walta op april 6, 2023 om 1:16 pm

    Prachtig verhaal!!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.